Tuesday, 29 April 2014

Pelancaran Himpunan TURUN GST Peringkat Negeri Melaka - [Klip Video]


MELAKA - Pas Melaka yakin 10,000 ahlinya dan penyokong Pakatan Rakyat (PR) akan turun menyertai himpunan membantah GST yang akan berlangsung pada di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur 1 Mei ini.

Pengarah Mobilisasi Demokrasi Pas Negeri Melaka, Imran Abdul Rahman berkata, Pas Melaka mengarahkan seluruh jenteranya bermula dari negeri, kawasan dan cawangan turun membuktikan bahawa rakyat menolak GST.

“Ahli Pas dan penyokong PR yakin GST hanya membebankan rakyat.

“Sebagai contoh sebelum ini hanya 5,000 restoran yang mengenakan cukai tetapi selepas GST diperkenalkan kira-kira 15,000 restoran akan mengenakan GST dan fakta ini kita ambil daripada jawapan kerajaan ketika sidang Dewan Rakyat,” katanya.

Imran berkata, kerajaan sepatutnya menangguhkan GST kerana pendapatan rakyat belum layak untuk mereka membayar GST.

“Sekarang hanya 15 peratus pekerja yang layak membayar cukai pendapatan iaitu mereka yang mempunyai gaji RM3,000 ke atas.

“Ini menunjukkan bahawa majoriti pekerja di Malaysia masih mempunyai pendapatan rendah.

“Jika GST diperkenalkan bermakna golongan berpendapatan rendah dibebankan dengan GST,” katanya yang turut meminta kerajaan meningkatkan pendapatan rakyat jika mahu melaksanakan GST.

Katanya, beliau juga meminta seluruh rakyat negeri Melaka tidak kira bangsa, agama dan ideologi politik supaya bersama-sama menyertai himpunan 1 Mei ini.
“Kita mahu semua menyampaikan kepada kerajaan supaya menangguhkan pelaksanaan GST,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

* Musab UmairKeahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59