Saturday, 9 February 2013

Video : Program Taklimat dan Motivasi Petugas Pilihanraya DUN Bukit Baru


Sabtu 9 Februari 2013 - Majlis Tindakan DUN ( MTD ) Bukit Baru dengan jayanya telah menganjurkan majlis Taklimat dan Motivasi Petugas Pilihanraya yang disertai puluhan amilin daripada kalangan pemuda, muslimat dan muslimin dari seluruh Unit Peti Undi ( UPU ) di bawah DUN Bukit Baru. Majlis yang dimulai dengan ucapan daripada Pengarah MTD saudara Sofi Wahab dan kesemua Penyelia - Penyelia DUN Bukit Baru itu turut disertai dengan suntikan motivasi oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka Ustaz Mohd Noor Omar.

Sofi Wahab dalam ucapannya menegaskan tentang kepentingan para petugas UPU memberikan sepenuh tumpuan kepada gerak kerja jemaah. Ujar beliau, semenjak beberapa bulan lepas, satu pasukan di peringkat MTD telah bergerak setiap minggu bertemu dengan rakyat di Bukit Baru. Pasukan ini yang kebanyakannya terdiri daripada 'veteran' PAS ini turun selang beberapa hari dalam seminggu ke rumah - rumah, ada ketikanya dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan dapat merangkumi puluhan rumah dalam masa seminggu.

Sebahagian jentera saf petugas PRU PAS DUN Bukit Baru - "Kami sudah bersedia."

"Oleh dengan itu, setiap UPU perlu menyediakan pasukan yang sama, walaupun dalam keadaan yang minima, turun seberapa mampu yang boleh bertemu dengan masyarakat. Dalam masa yang berbaki ini, kita harus menginfakkan masa, tenaga, peluh, buah fikiran dan wang riggit demi kemenangan islam. Jangan kita hanya menjadi tukang tengok dan tukang sorak." saran beliau, yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil.


Manakala Dr. Khalid Kassim ( gambar - kanan sekali ), bekas timbalan pengarah Hospital Besar Melaka yang merupakan salah seorang daripada Penyelia DUN Bukit Baru dalam ucapan beliau menyebut, dalam gerakan islam di mana jua di muka bumi ini kita perlu bergerak dengan kolektif dan penuh tawaduk serta istiqamah.

"Kita inginkan islam menang, bukannya seorang individu yang menang sebagai calon. Kita sebagai amilin mesti mempunyai jati diri yang kukuh dan utuh, tentunya kita bersatu atas faktor persamaan pendapat dan meraikan perbezaan pendapat sesama kita. " ucap beliau.


Sedutan Motivasi Jentera Pilihanraya oleh Al Fadhil Ustaz Mohd Noor Omar

Laporan oleh : Musab Umair


Program Wacana Buku PAS Bukit Katil


MELAKA: Pakatan Rakyat mesti menafikan penguasaan Umno ke atas Putrajaya pada PRU13 ini bagi menghentikan segala kebobrokan dan kerosakkan yang terjadi di dalam seluruh sistem pemerintahan negara ini.

Menurut Ketua Pengarang
Harakah, Ahmad Lutfi Othman, Umno akan hancur dengan sendirinya selepas kehilangan kuasa di Putrajaya yang telah membentengi mereka sejak lebih 50 tahun lalu.

"Umno tanpa kuasa akan bertabrakan dengan sendirinya setelah kehilangan sumber yang selama ini dirompak daripada kerajaan.

Di saat genting ini, tiada gagasan besar yang dibawa Umno untuk kemajuan rakyat, kecuali bermain dengan emosi perkauman," ujar beliau ketika program santai membicarakan buku terbarunya
Detik Utopia, di sini baru-baru ini.
Ahmad Lutfi menjelaskan, aset besar dalam Pakatan Rakyat bukan hanya terletak kepada kewibawaan kepimpinannya tetapi kualiti para pengikut yang berani memberikan teguran kepada pemimpin.

"Oleh itu, pemimpin Pakatan harus bersedia untuk menerima teguran dan kritikan termasuk melalui demonstrasi atau bantahan jalanan," katanya.

Ahmad Lutfi, yang berpengalaman lebih 30 tahun dalam dunia penulisan menjelas wartawan bukan sekadar pelapor tapi sebenarnya adalah aktivis dalam masyarakat yang perlu mendaulatkan idealisma perjuangan.

Baginya, ahli politik seharusnya ringan tangan untuk turun ke bawah untuk merasai denyut nadi penderitaan rakyat.

"Kerja-kerja kebajikan ini mesti bersistematik dan bagi saya, membantu orang susah merupakan terapi walaupun kita tak mampu membantu sepenuhnya tapi kalau kita dapat dorong orang untuk membantu seperti di
Harakah itu begitu bermakna sekali."Dalam PAS, kalau kita dapat membantu dengan tulus dan ikhlas kepada masyarakat yang memerlukan ianya amat bermakna sekali dan itulah yang sedang dinantikan oleh masyarakat di luar sana," tambahnya.

Sumber : Harakah
23 - 26 RABIULAWAL 1434 / 4 - 7 FEBRUARI 2013


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59