Friday, 8 February 2013

ADUN DAP Melaka disaman MBMB


MELAKA:
Pengerusi DAP Melaka, Goh Leong San selaku salah seorang penganjur Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) Melaka telah menerima notis saman daripada Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) di sini, baru-baru ini.

Menurut beliau, saman tersebut diterima pada 31 Disember 2012 di bawah Undang undang Kecil 3 MBMB iaitu menggunakan pembesar suara untuk mengadakan ceramah kepada orang-ramai tanpa mendapat kebenaran bertulis MBMB.

“Kita ada maklum polis pada 20 November 2012 namun tiada jawapan, kita cadang di Bukit Palah tapi telah diganggu kemudian, pindah ke tanah lapang belakang pejabat DAP juga telah diganggu.

“Akhirnya kita pindah lagi di depan pejabat DAP dan tiada bantahan daripada peniaga malah, mereka sokong dengan rela tamatkan perniagaan lebih awal, kita ucap terima kasih kepada mereka yang bagi
kerjasama.

“Kita beri kerjasama tak ganggu lalulintas, kita akan guna peguam DAP untuk urus saman ini, sekiranya perlu hadir ke mahkamah kita akan hadir,” katanya.Manakala Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari mempersoalkan tindakan tersebut kerana penganjur telah memohon untuk menggunakan tempat awam seperti Dataran Pahlawan, Stadium Tun Fatimah dan tempat meletak kenderaan Stadium Hang Jebat tetapi dinafikan.

“Sepatutnya jadi tanggungjawab kerajaan dalam sistem demokrasi menyediakan tempat untuk parti- parti politik berhimpun seperti bapa sediakan keperluan anaknya tapi ianya tak berlaku dalam negara kita.

“Kita dah mohon tapi MBMB tak bagi kemudian saman, kalau MBMB bagi tempat kita tak guna MBMB saman, itu wajar, MBMB digunakan sebagai alat politik,” ujarnya.

Tambah Adly, sekiranya MBMB menjadikan alasan menggunakan bahu jalan sebagai satu kesalahan, semua parti politik, NGO, kenduri kahwin dan sebagainya juga menggunakan bahu jalan.

Lebih melucukan, apabila Dr Tan Seng Giaw Timbalan Pengerusi DAP yang merupakan salah seorang penceramah pada malam itu turut menerima saman di atas kesalahan menjalankan aktiviti menjaja
tanpa lesen MBMB.

  Sumber : Harakah 28 SAFAR – 1 RABIULAWAL 1434 / 11 – 13 JANUARI 2013

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59