Sunday, 3 April 2011

Penduduk Durian Tunggal minta bonggol jalan


MELAKA: Penduduk di sekitar Taman Desa Idaman, Durian Tunggal, di sini meminta pihak berkuasa membina segera bonggol di jalan utama Taman Desa Idaman 1 dan 2 kerana sering berlaku kemalangan.

Menurut Yang Dipertua PAS Kawasan Alor Gajah, Adly Zahari, alasan yang diberikan iaitu tiada peruntukan tidak boleh diterima kerana masalah itu membabitkan nyawa orang ramai.

“Walaupun telah beberapa kali berlaku kemalangan dan terbaru seorang penunggang motosikal cedera parah tetapi tiada tindakan diambil bagi memastikan jalan ini selamat kepada orang ramai. Masalah ini perlu diambil perhatian serius oleh pihak yang berkenaan dan tindakan segera membina bonggol perlu dilaksanakan.

“Memang tak patut alasan tiada peruntukan dan semakin hari penduduk semakin bertambah kenderaan juga bertambah, jangan nanti bila berlaku yang tidak diingini kita menuding jari di antara satu sama lain,” kata beliau.


Menurut seorang Penduduk, K Samy Nanthan, 26, bahawa penduduk sudah beberapa kali mengajukan masalah itu kepada pihak berwajib termasuk Jabatan Kerja Raya (JKR) dan wakil rakyat kawasan itu namun alasan diterima adalah tiada peruntukan untuk membina tiga bonggol berkenaan.

Tambahnya, sejak jalan sepanjang 500 meter itu dibina lebih lima bulan lalu ianya sering berlaku kemalangan.

“Permintaan bagi membina bonggol itu bukan untuk kepentingan individu tetapi keselamatan orang ramai yang risau terutama ketika waktu puncak memandangkan jalan itu lurus dan berbukit.

“Saya risau sekiranya bonggol masih tidak dibina kerana kenderaan terutama motosikal laju di jalan ini dan adakah mereka ingin menunggu sehingga berlaku kemalangan maut,” katanya.

“Selain itu, jalan itu juga digunakan kanak-kanak untuk menyeberangi jalan untuk ke taman permainan berhampiran menyebabkan keselamatan nyawa mereka terancam setiap masa.

HARAKAH • 27 – 29 RABIULAKHIR 1432 / 1 – 3 APRIL 2011


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59