Thursday, 17 February 2011

Jom tawan Merlimau


Ali Rustam sudah merasakan bahang PRK di Merlimau. Suasana tidak lagi berpihak sangat kepada Umno. Umno seperti kapal selam buruk. Boleh menyelam tapi banyak sangat bocoq. Di Tenang bocoq sampai semua sekali. Di Labis hampir habis dibaham pengundi. Saluran tiga begitu mengangumkan. Chua Soi Lek terpaku. "Ingatkan filem aku laku di Labis rupanya aku sendiri hampir habis kena libas". Itulah hakikat yang berlaku di Tenang.

Di Merlimau keadaan yang sama akan dilalui oleh PAS, suasana hampir sama kecuali ketiadaan masyarakat Felda tetapi perkampungan melayu begitu membimbangkan Pakatan Rakyat. Tiada apa pun yang menakutkan untuk PAS terus berjuang berdakwah dan memenangi kawasan Dun Merlimau. PRK jika dikaji dengan baik akan mendatangkan kebaikan kepada PAS, PAS dapat mengenalkan siapa sebenar PAS yang wujud bukan hanya untuk memenangi Dun tetapi juga menyampaikan dakwah islam kepada masyarakat bukan islam dan juga islam.

Politik islam bukan setakat memenangi dun tetapi menyampaikan bagaimana politik islam ke dalam masyarakat islam yang telah dipesongkan oleh Umno. Selama ini PAS tidak berpeluang menyampaikan dengan tepat kepada sasaran tetapi dengan adanya PRK di mana mana jua akan dapat disampaikan dengan berkesan.

Merlimau dijadikan saksi bahawa PAS akan terus subur di bumi Melaka bersejarah. Di bumi ini islam didaratkan oleh pedagang, dan tidak mustahil PAS juga akan "mendarat" di bumi Melaka. Penyebaran islam yang dibawa oleh pedagang juga mengambil masa untuk islam tersebar ke bumi Melaka. Oleh itu PAS perlu bersabar dalam menyebarkan dan melebarkan pengaruhnya di bumi Melaka. PAS perlu hadir untuk dilihat sebagai satu parti yang boleh menggantikan Umno dan Barisan Nasional.

Jika pengkritik pas mengatakan PAS mendapat undi kerana kebencian pengundi kepada Pak Lah dan menantu, PAS patut bersikap lebih terbuka untuk menyebarkan pengaruhnya. Terbuka tetapi tidak sampai menggadaikan prinsip perjuangan islam. Dan prinsip ini tak akan gugur dari PAS, jika PAS gugurkan prinsip ini bermakna PAS di seluruh Malaysia hanya akan menjadi kenang kenangan.

Bersama sama kita tawan Merlimau daripada Umno. Jangan dihiraukan sangat kepada pencacai pencacai Umno dan blog yang mencari hit sahaja. Pas perlu segera bertindak, sebelum 26 ini PAS kawasan Jasin sudah bersiap sedia menerima tetamu. Penamaan dan penjumlahan undi akan dilakukan PAS, cuma yang gagal memerhati cuba masih lagi mencari kelemahan demi kelemahan yang sengaja diujudkan untuk menjatuhkan semangat PAS.

Kehadiran PAS bukan sebagaimana dikatakan menjadi penumpang. Ayuh semua petugas petugas seluruh Malaysia. Datang dan berkempen di sini. Jika sanggup berdemo dan makan asap, minum air FRU, di sini keadaan amat amat berbeza. Kita hanya berhadapan dengan pengundi tiada semburan gas, cuma di malam hari berhadapan dengan agas dan nyamuk yang menggangu lena tidur. Dengan izin Allah solat subuh berjemaah akan sentiasa bersama. Tiada yang ketinggalan dalam solat berjemaah subuh hari. Itulah yang dijanjikan di sini. Jom tawan Merlimau.

Sumber : FZT


Jambatan dibina terlalu tinggi


BUKIT KATIL - Seorang suri rumah mendakwa jambatan yang dibina terlalu tinggi di Sungai Tebing Tinggi, menghadkan pandangan pengguna hingga menyebabkan berlakunya kemalangan maut.

Fatimah Atan, 61, berkata, sudah banyak aduan masyarakat dibuat kepada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri dan membuat laporan polis berhubung masalah itu.

Katanya, kenderaan yang melalui jalan terbabit sering dipandu laju sehingga mengundang kebimbangannya sekeluarga dan juga penduduk sekitar kampung kerana sukar melihat kenderaan yang lalu serta terpaksa menggadai nyawa untuk menyeberang.

“Jambatan yang dibina terlalu tinggi sehingga terlindung pandangan mata, sama ada kenderaan dari kiri mahupun kanan dan lebih 50 keluarga berdepan risiko kerana sering keluar masuk menggunakan laluan sepanjang tebing sungai berkenaan sebelum keluar ke jalan utama.

“Saya sendiri trauma dengan apa yang terjadi, lebih-lebih lagi suami saya sendiri, Md Dan Taib, 64, nyaris ditimpa kemalangan ketika keluar dari persimpangan di hadapan rumahnya beberapa bulan lalu,” katanya ketika ditemui sejurus kemalangan yang meragut nyawa seorang warga emas, Seman Bujang, 67, dari Kampung Paya Ikan, Bukit Piatu, semalam.

Mangsa yang dalam perjalanan dari rumah dikatakan cuba menyeberang jalan bersebelahan jambatan terbabit sebelum dilanggar sebuah motosikal lain yang datang dari arah Bukit Katil.

Akibat kemalangan itu, mangsa cedera parah di beberapa anggota badan dan mangsa mati di tempat kejadian.

Patimah berkata, sejak jambatan berkenaan siap dibina awal tahun lalu, sudah lebih 20 :kemalangan berlaku, termasuk dua melibatkan maut dan dia berharap Kerajaan Negeri mengambil tindakan sewajarnya sebelum lebih ramai lagi yang terkorban.

Sumber : Sinar Harian


Umno sedang rosakkan anak mudaMELAKA: Pemuda PAS digesa meningkatkan usaha bagi menyelamatkan anak muda Malaysia yang sedang dirosakkan oleh Umno-BN, tegas Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Azman Shapawi Abd Rani ketika melancarkan jentera Pilihan Raya Kecil (PRK) Pemuda PAS Melaka.

“Umno sedang merancang untuk rosakkan anak-anak muda kerana anak muda adalah aset penting kepada perjuangan Islam. Mereka rosakkan sahsiah, peribadi dan jatidiri pemuda, sebab itu pemuda Pas jangan jadi pemuda Umno! leka seperti mereka!

“Sejarah di Bosnia asalnya mereka ketagih arak hingga bila diserang Kristian Serbia mereka tak bersedia, begitu juga pemuda di Palestine yang akhirnya Israel menguasainya."


Beliau menjelaskan perjuangan PAS bukan hanya untuk memenangi PRK Dun Merlimau sahaja tetapi juga ingin memenangi di seluruh negara disebabkan negara sedang dilanda masalah besar contohnya hutang negara yang semakin meningkat.

“Seperti Mesir hutangnya besar hingga tak mampu bayar akhirnya terpaksa tunduk kepada kuasa barat dan Yahudi, di mana ketika ditanya Mubarak kenapa tak buka sempadan di Gaza dia kata Israel tak beri lampu hijau.

“Kita pemuda PAS kena berjuang sama ada menang atau pun syahid sebagaimana mereka yang syahid di Memali 80 peratus daripadanya adalah golongan pemuda yang berumur di bawah 40 tahun,” ujarnya.

Di samping itu, beliau mengingatkan pemuda PAS supaya berjuang dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh bagi menghadapi PRK Dun Merlimau berikutan cabaran yang akan dihadapi PAS dan Pakatan Rakyat sangat hebat.

Turut hadir, Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman; Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad; Ketua Pemuda PAS Negeri, Ustaz Kamarudin Sidek; Ahli Jawatankuasa PAS Negeri dan Ahli Jawatankuasa Pemuda Negeri.

Ustaz Azman kemudiannya menyampaikan bendera PAS kepada wakil Pemuda PAS Kawasan sebagai simbolik pelancaran gerakerja dan majlis turut diserikan dengan penyampaian beberapa buah lagu perjuangan oleh Azhan Atan.

HARAKAH 11 - 14 RABIULAWAL 1432 / 14 - 17 FEBRUARI 2011


Merlimau : peluang PAS perhebat dakwah


***
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
"Hai orang-orang yang beriman! Siapa saja antara kamu yang keluar daripada agamanya, Allah akan mendatangkan satu kaum yang dicintai-Nya dan mereka pun mencintai Allah." (Al-Maidah 5:54)
***

PENULIS berpeluang menemui dan mewawancara seorang imam dalam kunjungan ke Merlimau baru-baru ini. Percakapannya syahdu, mengandungi pengharapan agar PAS dapat memperhebatkan dakwah, menunjukkan cara hidup dituntut Islam termasuk akhlak Islamiah dalam menghadapi pilihan raya kecil N27 Merlimau yang akan diadakan pada 6 Mac nanti.

Beliau percaya PAS dapat melakukannya; dakwah Islam dapat berkembang, menyegarkan minda penghuni bumi yang sudah lama gersang kerana disirami hitam pekat kebendaan. Apabila kebendaan, kedudukan dan kuasa menjadi ukuran, matlamat untuk mencapai kejayaan duniawi akan dilakukan tanpa mengira batas halal dan haram termasuklah menindas, menyakiti dan memakan harta dan hak orang lain.

Menurut beliau satu isu saja yang dipertahankan PAS dalam pilihan raya Dun Tenang tempoh hari sudah cukup untuk beliau melihat cahaya kebenaran itu. Calon PAS, Cikgu Normala Sudirman yang tetap istikamah berpegang kepada hukum tidak bersalaman dengan lelaki bukan mahram atau berlapik tangan (bersarung tangan) jika terpaksa berbuat demikian, membuktikan wujud ketaatan dan kepatuhan kepada Allah SWT pada bila-bila masa, tidak kira senang atau susah; menang atau kalah.

“Jika perkara ‘sehalus itu’ (sebenarnya persoalan aurat tersangat penting bukan remeh) seperti masalah persentuhan lelaki-perempuan diambil berat, tentulah persoalan lebih besar yang membabitkan hukum hakam dijaga sebaik-baiknya. Inilah yang kita dahagakan. Kita mahu melihat Islam didaulatkan dalam semua segi kehidupan,” katanya.

Menurut beliau sebagai imam, ada satu insiden yang begitu menyayat hatinya. Katanya: “Suatu hari dalam satu perjumpaan dengan imam-imam, ada seorang pemimpin tertinggi Umno memberitahu bahawa bersalaman lelaki-perempuan bukan mahram tidak salah tetapi membatalkan air sembahyang saja. Jelaslah pengetahuan agama pemimpin ini dangkal tetapi apa yang bahaya dia mahu orang lain mengikutinya sedangkan hal babitkan hukum bukan boleh dibuat main-main.”

Imam itu berkata, dengan adanya pilihan raya kecil Dun Merlimau, terbukalah peluang bagi PAS untuk melanjutkan kerja-kerja dakwahnya di Melaka. “Merlimau akan dikunjungi orang ramai dari seluruh negara, jadi gunakanlah kesempatan ini untuk menunjukkan cara hidup Islam. Insya-Allah, kawan dan lawan akan hormati,” katanya.

Beliau memberitahu sebagai contoh, orang PAS yang datang dari seluruh negara, makmurkanlah masjid-masjid yang ada di Merlimau. Tentunya tidak ada siapa yang boleh melarang jika orang PAS datang berbondong-bondong ke masjid untuk solat berjemaah pada setiap waktu. Tentu sesiapa saja akan terpegun melihat disiplin orang PAS tetapi janganlah duduk bersembang lama-lama atau tidur dalam masjid.

Beliau bimbang kelakuan kurang elok ini akan menyebababkan orang ramai terutama penduduk tempatan meluat kepada orang PAS.

“Oleh itu jagalah tata tertib, insya-Allah apabila orang Melaka terpandang budi bahasa orang PAS lambat laun mereka akan tertarik,” katanya.

Menurut beliau pilihan raya kecil ini akan memberi peluang kepada orang PAS menyampaikan mesej perjuangan. “Kalah menang bukan soalnya, itu ketentuan Illahi. Apa yang penting lakukan tugas dakwah kita untuk menyampaikan walaupun satu ayat,” katanya.
Penulis juga sempat berborak dengan beberapa penduduk di sebuah kedai kopi. Seorang daripadanya mengingatkan agar PAS memilih calon yang benar-benar komited kepada agama. “Kami juga mahukan anak tempatan, orang Merlimau sendiri. Kalau calon orang sini, kami tahu latar belakang dan kerja-kerjanya. Dia orang masjid ke, orang bukan masjid ke, kami sudah tahu,” katanya.

Seorang lagi menyampuk: “Betul, kalau dia orang sini, kami boleh tahu dia berlakon ke atau benar-benar jujur. Ada orang berlakon baik depan orang ramai tapi kat (di) rumah pukul bini.”

Seorang lelaki lain pula berkata: “Orang Umno pun bagus letakkan orang tempatan (Merlimau) sebagai calonnya. “Ini kerana kami sudah tahu latar belakang dan perangai setiap orang daripada mereka. Saya tahu ada pemimpin ini yang pernah pukul orang masjid, ada yang banyak hutang; sebenarnya ramai yang bermasalah.

“Jadi sangat elok orang PAS dan Umno letakkan orang tempatan. Akan mudahlah orang kampung nilai siapa baik dan siapa kaki temberang sebenarnya,” katanya.

Sumber : LanH


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59