Monday, 7 February 2011

Pemuda PAS Melaka tekad tawan Merlimau


JASIN, 7 Feb: Pimpinan dan ahli Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka bertekad untuk menawan Merlimau pada pilihan raya kecil (PRK) Dun itu yang dijadualkan pada 6 Mac ini.

Hasrat itu dinyatakan sendiri oleh Ketua Dewan Pemuda PAS negeri, Ustaz Kamaruddin Sidek pada Himpunan Pemuda PAS Melaka sempena PRK Dun Merlimau yang berlangsung di Madrasah As-Solihin, Merlimau di sini semalam.

"Pemuda Negeri Melaka akan berjuang habis-habisan bagi menggempur BN dan menerangkan kepada rakyat akan kepentingan mereka mengundi calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat pada pilihanraya kecil ini, insya Allah.

"Sudah sampai masanya PAS menjadi penasihat yang baik kepada kerajaan negeri Melaka pimpinan Umno yang nyata gagal mentadbir dan menjaga kepentingan umat Islam di Melaka," ujarnya.

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman dalam ucapannya menggesa pemuda supaya bekerja kuat bagi memenangkan calon Pakatan Rakyat pada pilihanraya kecil ini.

"Pemuda mesti turun ke segenap ceruk berjumpa dengan pengundi agar risalah Islam ini dapat disampaikan kepada mereka.

"Umat Islam Melaka mesti diselamatkan dari cengkaman dan kezaliman Umno yang bermaharajalela sejak lebih 50 tahun di Melaka ini.

“Insya Allah, PAS mesti menang supaya suara kita dapat berkemundang di Dun Melaka bagi memberi peringatan dan nasihat kepada Umno," tambahnya yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Program itu dirasmikan oleh Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Azman Shafawi Abdul Rani.

Dalam ucapannya Azman mengingatkan ahli pemuda PAS Melaka supaya berjuang dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh kerana cabaran amat getir kepada PAS dan Pakatan Rakyat di kubu kuat BN.

"Pemuda Pusat seperti biasa akan mengarahkan seluruh jentera pemuda seluruh negara bagi membantu calon PAS di Merlimau, kita tidak akan undur dan akan terus mara walau apapun dugaan yang datang," kata Azman penuh semangat.

Azman diberi penghormatan menyampaikan bendera PAS kepada semua Ketua Dewan Pemuda PAS kawasan sebagai simbolik bermulanya gerak kerja pemuda di Dun Merlimau.

Turut hadir ialah Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, seluruh pimpinan PAS negeri dan pemuda negeri.

Program tersebut turut diserikan dengan lagu-lagu nasyid penuh semangat daripada Azhan Atan.

Sumber :Harakahdaily


Di atas robohan kota Melaka ....


Oleh : Roslan Hamid aka LanH

“DI atas robohan kota Melaka, mari kita bangunkan jiwa merdeka…” demikian kata-kata keramat cendekiawan yang juga bekas pemimpin PAS, Dr Burhanuddin Al-Helmi yang sewajarnya menjadi panduan bagi anak bangsa terutama orang Melaka yang akan mengenang kejatuhan empayar Melayu Islam Melaka 500 tahun lalu di tangan Portugis (1511).

Sebenarnya ada satu pantun yang sangat mengusik jiwa mengenai perkara ini yang berbunyi:

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
"Sesungguhnya akan datang umat ini suatu golongan yang berlebihan dalam bersuci dan berdoa." (HR. Ahmad dan Abu Daud)
***

“DI atas robohan kota Melaka, mari kita bangunkan jiwa merdeka…” demikian kata-kata keramat cendekiawan yang juga bekas pemimpin PAS, Dr Burhanuddin Al-Helmi yang sewajarnya menjadi panduan bagi anak bangsa terutama orang Melaka yang akan mengenang kejatuhan empayar Melayu Islam Melaka 500 tahun lalu di tangan Portugis (1511).

Sebenarnya ada satu pantun yang sangat mengusik jiwa mengenai perkara ini yang berbunyi:

Kalau roboh kota Melaka,
Papan di Jawa saya dirikan,
Kalau sungguh bagai dikata,
Nyawa dan badan saya serahkan.

Sebagai peminat Sejarah, masih tertanam di ingatan saya akan catatan bahawa pada Julai 1511, Melaka telah jatuh ke tangan armada Portugis. Kini selepas hampir 500 tahun peristiwa memilukan itu, apakah agaknya yang bakal terjadi di bumi Melaka teristimewanya akhir-akhir ini?

Lebih 10 tahun lalu, ketika menganggur, saya gemar mengisi masa mengikuti ceramah tokoh PAS, antaranya membabitkan Ketua Penerangan PAS Negeri, Ustaz Mujahid Yusuf Rawa. Dalam salah satu ceramahnya, beliau memberitahu orang Melayu Melaka memerlukan masa sekurang-kurangnya 10-15 tahun untuk berubah ke arah menerima kehidupan Islam sepenuhnya termasuklah dari segi politik. Ketika itu (malahan sehingga sekarang), parti politik Islam (PAS) tidak mempunyai sebarang kerusi dalam Dun Melaka, begitu juga di peringkat Parlimen.

Ustaz Mujahid (kini sudah bergelar Dr) mengungkapkan perkara itu 10 tahun dulu, jadi saya percaya tempohnya sudah sampai bagi rakyat Melaka bersedia dalam membuat pembaharuan termasuk memilih parti Islam yang insya-Allah akan mengembalikan kegemilangan Islam di bumi Melaka lebih lima abad lalu sebelum empayar bertuah itu dilanggar oleh si Benggali Putih.

Kini dengan beradanya umat Islam Melaka pada tahun 2011 iaitu 500 tahun selepas moyang mereka dihambat keluar daripada negeri bersejarah, apakah Islam dengan segala hukum hakamnya berpotensi dinobatkan kembali menepati peribahasa bagaikan sireh pulang ke ganggang?

Kita percaya, umat Islam sudah terlalu rindu untuk melihat Islam kembali berdaulat. Kerinduan itu memukul pilu hati yang bagai disayat-sayat dan dirasakan semakin mendesak sejak akhir-akhir ini apabila menyaksikan dengan mata sendiri penyelewengan dan aneka maksiat yang begitu hanyir.

Berlabuhnya bulan pertama 2011, menyaksikan parti Islam berpeluang menguji penerimaan rakyat Melaka terhadapnya pada pilihan raya kecil N27 Merlimau yang insya-Allah akan diadakan pada masa terdekat. Sudah sekian lama, pencinta kehidupan Islami mahu menikmati kesyahduan di bawah payung Islam, jadi diharapkan di Merlimau ini akan membuah hasil sebagai anak sulung.

Kemudian pada pilihan raya umum ke-13 nanti, didoakan parti Islam mengorak langkah lebih jitu untuk mengepali Pakatan seterusnya menerajui negeri dan menggembalikan kedaulatan Islam seperti dinikmati rakyat pelbagai bangsa dan kepercayaan agama di bumi bersejarah lebih 500 tahun lalu.

Insya-Allah di bawah naungan Islam, semua akan selamat kerana kerasulan Nabi Muhammad s.a.w. lebih 1,400 tahun lalu adalah untuk membawa rahmat kepada sekalian alam.

Sumber : Minda Rakyat


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59