Tuesday, 1 February 2011

Shamsul Iskandar Calon Merlimau?


My statement must be read in the proper context. Registering the intention of one party to contest in the election is not going against the spirit of Pakatan Rakyat. Since when we are against the freedom of expression ! There is no such thing as any political party owning the seat. The seat belong to the raayat. If PAS have stood and lost it the last round, perhaps shoud let PKR or DAP stand this time. It is more important to put a winnable candidate in any Pakatan Parties. No point in standing just to reduce the margin as in Tenang. If PAS claim they are strong in Merlimau, they should have won the seat. Wallahu'alam. - Shamsul Iskandar

Salam 1Melaka,

Saya mulakan entri ini dengan quote yang pernah diungkap oleh Mahatma Ghandi;

"The world has enough for everyone's need but not enough for everyone's greed"

Suatu yang mengejutkan, apabila sekicau tweet yang mengatakan dirinya dalam perjalanan ke tanah perkuburan kerana kematian seorang Adun, sedangkan Adun tersebut masih lagi terlantar di hospital diiringi doa keselamatan dari keluarga dan sahabat handai. Kemudian tweet itu hilang dari pandangan dan setakat yang diketahui, belum ada permohonan maaf terhadap keluarga Adun tersebut secara terbuka di atas kesilapan yang agak memalukan itu.

Tidak cukup dengan jawatan Ketua AMK Pusat, Ketua AMK Negeri Selangor dan MPN Negeri Melaka yang disandang, Shamsul Iskandar mengorak selangkah lagi untuk menjadi calon DUN Merlimau sedangkan kerusi tersebut adalah milik PAS.

Berpegang kepada persetujuan sebelum ini, ia patutnya dikekalkan status quo kepada PAS tetapi apa yang terjadi ialah kerusi DUN Merlimau secara tidak langsung menjadi rebutan kepada PAS dan PKR setelah satu sidang media telah dianjurkan oleh Shamsul Iskandar bagi melobi dirinya sebagai calon kerusi tersebut. Tak tumbuh tak melata, tak sungguh tak berkata. Dengan pantas memangkah kerusi tersebut supaya diberi kepada PKR adalah sesuatu tidak wajar sama sekali.

Di atas alasan ketewasan PAS di DUN Merlimau dalam PRU lalu dan juga beberapa PRK kebelakangan ini, belum cukup untuk menyatakan PKR lebih berhak ke atas kerusi Merlimau atau mana-mana kerusi yang PAS tewas sebelum ini.

Cuba saudara dan saudari sekalian fikir dalam-dalam, tidakkah kenyataan Shamsul Iskandar itu bakal mengundang persoalan - "Bolehkah PAS mengambil alih kerusi yang PKR tewas sebelum ini?" ataupun persoalan lebih pedih dengan berkata "Bolehkah PAS mengambil alih kerusi PKR yang ADUN atau MPnya telah melompat?"

Semangat setiakawan Pakatan Rakyat haruslah diambil kira dan menjadi keutamaan agar Pakatan Rakyat dilihat cukup stabil dalam membentuk apa jua keputusan dan bukan semata-mata di atas kepentingan parti sendiri. Ini dijelaskan dengan cukup terang oleh DSAI dalam Konvensyen Pakatan Rakyat lalu, segala keputusan haruslah melalui meja bulat rundingan. Sebarang tindakkan melulu yang mendahului parti komponen lain pastinya akan mengundang padah.

Jika benar Shamsul Iskandar ingin bertanding DUN Merlimau di atas tiket PKR sekalipun, sepatutnya perbincangan dalaman dilakukan di antara kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat. Mengapa perlu ada sidang media untuk melobi diri? Tindakkan gopoh ini telah menghina rakan sepakatan lain seolah-olah PAS telah ketandusan calon anak Melaka.

Ketelanjuran Shamsul ini telah ditegur dari segenap lapisan penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat, baik dari PAS atau PKR sendiri. Tetapi dengan angkuh dan sombong Shamsul mengatakan bahawa 'jika PAS mendakwa mereka kuat di Merlimau, mereka sepatutnya telah menang kerusi tersebut!'. Seraya itu satu lagi persoalan timbul, apakah PKR Melaka cukup kuat untuk menang di Merlimau? Atau juga sekadar ingin mengurangkan jumlah majoriti BN sepertimana yang Shamsul sendiri perlekeh calon PAS di Tenang.

Tidak kiralah samada untuk mengurangkan majoriti atau menambahkan undi, kerusi DUN Merlimau harus dipertahankan untuk diletak calon PAS bagi menjamin kestabilan setiakawan di dalam Pakatan Rakyat! Bukan sekadar untuk memastikan menang semata-mata, kestabilan perhubungan melalui semangat perjanjian itu juga merupakan faktor penting apabila mengenangkan PRU sudah semakin hampir.

Jika maksudnya supaya PAS beralah untuk PKR bagi menewaskan Barisan Nasional, kita sepatutnya melihat PRK Batu Sapi pada akhir tahun lalu sebagai pertandingan satu lawan satu, lantas mengambil peluang untuk meluaskan lagi skop Pakatan Rakyat dengan menggabungkan parti Yong Tek Lee ke dalam Pakatan Rakyat atas jemputan yang bijak.

Memanglah apabila difikirkan, tidak pasti samada terdapat perjanjian hitam putih bagi mengekalkan status quo untuk mana-mana kerusi yang bakal dipertandingkan dalam PRK. Tetapi janji persetujuan bersama dalam bentuk persefahaman itu wujud di antara Pakatan Rakyat demi mencari kata putus yang lebih lunak untuk ditunaikan. Bak pepatah melayu, "Lembu berpegang pada tali, manusia berpegang kepada janji". Pilihlah untuk menjadi manusia daripada menjadi lembu.

TG Hadi Awang juga sudah bersuara, bukan hanya bayang-bayang calon sahaja untuk diketengahkan oleh PAS bagi kerusi Merlimau, tetapi memang sudah ada ramai yang berkaliber dari Merlimau untuk dijadikan calon. Jadi adakah Shamsul Iskandar tidak faham?

Justeru, oleh kerana perasaan tamak itu sudah menguasai diri, kita melihat tindakkan Shamsul Iskandar yang mahu merebut kerusi Merlimau itu sebagai kurang cerdik dan hanya membuahkan pergeseran di antara PAS dan PKR lantas memberi satu modal yang besar kepada gerombolan UMNO Barisan Nasional untuk disaji kepada rakyat golongan atas pagar - betapa PAS-PKR-DAP adalah fragile dan tidak bersatu hati.

Akhir kata, bersamalah kita memupuk kesedaran bahawa PAS tidak sekuat mana, PKR juga tidak sekuat mana, begitu juga dengan DAP. Sesungguhnya Barisan Nasional tidak takut dengan PAS, PKR dan DAP. Tetapi mereka cukup gentar dan takut apabila PAS, PKR dan DAP bergabung di atas nama Pakatan Rakyat, dan PAS-PKR-DAP yang membentuk Pakatan Rakyat adalah jauh lebih baik daripada Barisan Nasional, maka sebab itu sehingga hari ini nama Pakatan Rakyat masih belum berjaya didaftarkan lagi!

Tujuan artikel ini dikeluarkan juga bukanlah untuk menambahkan geseran, tetapi untuk memastikan kita semua tegak dengan istiqomah biarpun di atas perkara dalam parti agar ianya tidak dipandang remeh dan boleh sewenangnya dikompromi tanpa menyedari kesan sebenar kepada penyokong dan pendokong.

EDYES @ edyesdotcom
Yang kurik itu kundi...

http://edyesdotcom.blogspot.com/2011/01/shamsul-iskandar-calon-merlimau-wajib.html


Nasib Islam di Melaka, terdesak rumah jadi surau


TAMAN REMBIA SETIA - Sejak lima tahun lalu, penduduk di sini menunaikan solat fardu secara berjemaah di sebuah rumah ihsan penduduk yang merelakan rumah sewanya itu diguna pakai sebagai surau kepada penduduk taman itu.

Ketiadaan surau di taman terbabit mendesak penduduk taman berkenaan bersuara menuntut hak mereka kerana kemudahan sepatutnya lengkap di sebuah taman perumahan hanya menjadi angan-angan penduduk selama ini untuk menunaikan ibadah.

Sebanyak dua kali permohonan dilakukan pihak atasan taman itu kepada pihak yang berkaitan, namun hanya mengundang kekesa-lan apabila sehingga kini masih belum ada tindakan diambil untuk menubuhkan surau di taman terbabit.

Sementara itu, Pengerusi Taman Rembia Setia, Mohd Nurzamani Musa berkata, dia kesal dengan sikap sesetengah pihak yang menga-baikan kebajikan penduduk dekat sini yang memerlukan kemudahan surau untuk aktiviti keagamaan.

"Saya sangat berharap pihak berkaitan mengambil tindakan segera dengan ketiadaan surau di taman ini. Susah kami di sini hendak lakukan pelbagai aktiviti keagamaan seperti ceramah agama, tadarus al-Quran dan kelas agama untuk penduduk.

"Kami bernasib baik apabila ada ihsan daripada penduduk yang sudi memberikan kebenaran menggunakan rumahnya untuk dijadikan tempat kami menunaikan solat berjemaah dan sebarang aktiviti, jika tidak sunyi taman ini tanpa aktiviti keagamaan," katanya. Penduduk ditemui, Rahmat Bakar, 46, berkata, penduduk taman berkenaan sangat memerlukan surau untuk menunaikan solat berjemaah.

Rahmat yang juga Pengerusi Surau Sementara Taman Rembia Setia itu turut melahirkan rasa kesal dengan ketiadaan surau terbabit bukan sahaja membataskan kehadiran penduduk untuk menyertai aktiviti keagamaan, sebaliknya bulan Ramadan suram tanpa tempat menunaikan tarawih yang selesa.

"Jika mahu diikutkan, jumlah penduduk taman yang akan hadir menunaikan solat berjemaah seramai 300 orang, namun ketiadaan surau yang selesa di taman ini hanya memuatkan 50 jemaah sahaja yang memaksa mereka keluar untuk ke masjid.

"Surau ihsan ini bukan sahaja mendapat sambutan golongan dewasa taman ini, sebaliknya kanak-kanak turut hadir mengikut ibu bapa mereka menunaikan solat di sini dengan keluasan yang ada tidak memadai untuk seluruh penduduk. Menurutnya, tambah menyedihkan apabila terpaksa memasang khemah untuk menunaikan solat.

Sinar Harian 9 Jan 2010

Pautan


Utusan Melayu semarakkan isu perkauman


MELAKA: Pengamal media perlu bertanggungjawab dalam memaparkan isu-isu yang berkaitan dengan perkauman di negara ini kerana media mampu menyemarakkan lagi isu perkauman, kata penulis, Lee Ban Chen yang merupakan panelis pada ‘Forum Rakyat’ baru-baru ini.

Forum yang bertajuk ‘Hubungan Etnik Satu Halangan Politik Atau Tidak’ itu dianjurkan oleh Dewan Perhimpunan Cina Melaka di Sekolah Menengah Pay Fong, di sini dan turut dibarisi panelis mantan Presiden MCA, Dato’ Seri Ong Kee Teat; Naib Presiden KeADILan, Nurul Izzah Anwar; Pensyarah Universiti Malaya, Dr Azmi Shahrom dan moderatornya Chia Cheng Hui.

“Isu ini dilihat berbeza oleh ahli politik, umpamanya mereka yang suka politik perkauman suka jika hubungan etnik itu tidak baik kerana mereka dapat peralatkan sentimen perkauman itu, justeru kalau mereka tak mahu politik perkauman memang tak suka.

“Ia akan jadi halangan kepada pendemokrasian negara kita dan kalau kita nak politik berasaskan keadilan bahawa politik perkauman itu satu halangan yang patut dimansuhkan, kalau tidak politik baru akan gagal.

“Media seperti Utusan Melayu menyemarakkan lagi isu perkauman kerana kalau kes peribadi jangan jadikan ianya isu kaum, kalau media nak lapor mesti ada tanggungjawab dan jangan sampai menghangatkan hati kaum lain kerana ianya tak bertanggungjawab,” ujar Lee Ban Chen.


Sementara Dato’ Seri Ong Tee Keat menyatakan budaya politik perkauman dicorakkan oleh ahli politik dan penyokongnya kerana jika tiada pasaran siapa yang akan sokong serta rakyat telah lama terbelenggu di dalam takuk minda di mana jika satu kaum berjaya maka kaum lain akan rasa rugi.

Menurut Nurul Izzah, dasar kerajaan yang adil kepada semua akan mengurangkan kadar ketegangan antara kaum di negara ini dan polisinya perlu dimulakan oleh pemimpin kerana kepimpinan melalui teladan diperlukan untuk memperbaiki polarisasi antara kaum.

Manakala Dr Azmi berpandangan bahawa isu ini tidak ditangani dengan betul disebabkan ahli politik yang malas dan tidak tahu untuk menyelesaikan isu sebenar negara kita seperti adakah negara kita akan bankrap 10 tahun lagi?

“Yang senang ialah isu saya wira bangsa, masa dah tiba sebagai rakyat yang bertanggunjawab negara kita ada macam-macam masalah yang lebih dalam daripada kulit kita dan apa yang saya risau bukan tegang tapi tak ada perhubungan di antara kaum,” katanya.

Di samping itu, Lee Ban Chen turut membuat perumpamaan yang menarik ketika menjawab soalan peserta yang bertanyakan apakah beza BN dan Pakatan Rakyat, iaitu kalau di kampung kita ada dua kedai dan satu daripadanya menjual barang dengan harga yang murah sudah tentu kita pergi ke kedai itu.

Harakah 16-18 SAFAR 1432 / 21-23 JANUARI 2011


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59