Sunday, 30 January 2011

PAS berperanan besar kekalkan perpaduan


MELAKA: PAS memainkan peranan yang besar dalam mengekalkan perpaduan kaum di dalam negara ini sejak sekian lama kerana ianya adalah perintah Allah di dalam al-Quran yang menjadi tunjang utama perjuangan PAS, tegas Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof Rawa.

Beliau berkata demikian, ketika berucap sebagai panelis pada forum ‘PR Sedia Memimpin Melaka’ di Dewan Rakyat, Pejabat DAP Melaka, Jalan Pandan, di sini dan antara panelis yang lain adalah Ahli Parlimen Kota Melaka, Sim Tong Him dan Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching.

“Islam bagitahu mesti hormat manusia tak kira Melayu, Cina, India atau orang putih dan bukan kerana parti bagitahu tapi al-Quran yang bagitahu akan tetapi malangnya Umno tak faham.

“PAS sedia berdialog dan PAS banyak bantu kekalkan perpaduan kaum malah saya sudah masuk 10 gereja berdialog hingga mereka sekarang sudah faham dan boleh fikir, Melayu, Cina serta India ini negara kita Malaysia.

“Itu sebab kita mesti tolak BN kalau tidak negara ini akan kacau kerana kita semua mahu hidup aman damai, kita bukan parti perkauman tapi Umno rasis dan perkauman sempit, PAS tak ganggu agama lain tapi sama-sama hormat-menghormati,” katanya.

Beliau turut menyelar sikap hipokrit Umno-BN yang mengajak kepada perpaduan 1Malaysia tetapi pada masa sama berterusan memainkan sentimen perkauman dari masa ke semasa bagi meraih sokongan rakyat dan bertujuan memecahkan kesatuan Pakatan Rakyat.

“Isu agama tak jadi kerana mereka cuba ajak PAS tapi kita tak layan dan mereka kata PAS tunggangan DAP tapi sebenarnya PAS bukan tunggangan DAP akan tetapi memandu DAP mengenai Islam yang syumul,” ujarnya.

Selain itu menurutnya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dikesan sedang menjalankan pelbagai srategi untuk memenangkan Umno-BN pada pilihan raya akan datang seperti memperbanyakkan undi pos, beri kad pengenalan kepada warga asing di Sabah dan Sarawak serta persempadanan semula kawasan pilihan raya.

“Amaran pada SPR kalau tak berubah nanti 500 ribu rakyat akan turun tuntut pilihan raya yang bersih dan kalau tak ubah kita akan ubah mereka, itu sebabnya kita minta celup jari dengan dakwat selepas mengundi bagi elakkan penipuan,” jelasnya.

HARAKAH 17 - 19 SAFAR 1432 / 21 - 23 JANUARI 2011


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59