Thursday, 27 January 2011

Sistem saliran teruk di Merlimau mencemarkan Melaka Negeri Maju 2010


Melaka: Penduduk di sekitar Tadika Jabatan Agama Islam (Jaim) Merlimau Pasir, di sini kesal dengan tindakan jabatan berkenaan yang mengabaikan sistem perparitannya sehingga mendatangkan pelbagai masalah yang mengganggu keselesaan hidup mereka selama ini.

Tadika Jaim yang baru beberapa tahun disiapkan itu tidak membina saluran longkangnya dengan sempurna menyebabkan salirannya tersumbat dan menimbulkan bau busuk di
kawasan sekitarnya.

Menurut Rosli Abu, 43, perkara berkenaan telah beberapa kali diadukan kepada pihak yang berkaitan sejak sekian lama tetapi tiada tindakan diambil untuk mengatasinya.

“Saya menelefon Jabatan Kerja Raya Jasin kerana membuat aduan terhadap permasalahan longkang yang menghantui kami tetapi dijawab oleh mereka bahawa Jaim tiada peruntukan untuk membuat longkang tersebut.“Saya pertikaikan bagaimana mereka boleh membina bangunan tadika itu tanpa mengambil kira atau merangka pelan salirannya sekali kerana biasanya ia termasuk di dalam bajet yang diberikan.” katanya.

Beliau menambah, antara masalah yang dihadapi oleh mereka selain daripada pencemaran bau, mereka juga berdepan dengan masalah nyamuk dan dibimbangi boleh menyebabkan berlakunya serangan denggi terutama kepada kanak-kanak di tadika itu.

Malah katanya, permasalahan saliran yang tidak sempurna itu juga menyebabkan berlakunya banjir kilat apabila setiap kali hujan lebat melanda kawasan itu sehingga mendatangkan kerugian kepada harta-benda penduduk terbabit.

Sebelum ini, projek pembinaan bangunan tadika itu telah terbengkalai hampir lima tahun dan sehingga kawasannya dipenuhi dengan semak-samun tetapi apabila didedahkan oleh pihak media baharulah projek tersebut dijalankan dengan tergesa-gesa sampai mengabaikan sistem salirannya.

Sumber berita: HARAKAH • 6 – 9 SAFAR 1432 / 10 – 13 JANUARI 2011


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59