Sunday, 9 January 2011

Mari Kita Tengok Rempit Negeri MajuVideo ini menunjukkan mat rempit dengan aksi merbahayanya kepada orang ramai ini telah dirakam oleh jurugambar amatur sekitar jam 12.00 tengah malam hingga jam 2.00 pagi 9 Januari 2011 di sekitar Bandar Melaka.

Sekitar Melaka Raya

Sekitar Peringgit

Sekitar Pulau Melaka

Mana perginya polis-polis yang hebat membanteras Pakatan Rakyat? Hari ini mat rempit semakin berkuasa dari pihak berkuasa. Apa bidang kuasa bagi mereka yang membanteras gejala rempit ini? Adakah mereka hanya tahu mengawal ceramah-ceramah yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat berbanding dengan Barisan Nasional?

Sumber: suaramelaka


Laporan Ceramah Di Markas Bukit Katil


Dipetik dari Blogger Pemuda Bukit Katil : Addin77.blogspot

Malam tadi, PAS Kawasan Bukit Katil telah menganjurkan ceramah isu-isu semasa oleh Ustaz Kamal Ashaari. Seperti biasa saya telah meluangkan masa untuk menghadiri ceramah tersebut. Sebenarnya saya dah sampai agak lewat kerana ada hal yang saya perlu bereskan. Semasa sampai, kebetulan penceramah baru memulakan ceramah beliau. Seperti biasa, saya harapkan UMNO tak membuat kacau pada malam ini, tetapi jelas sangkaan saya meleset.

Di Melaka, perlakuan parti UMNO paling pelik dan mungkin tiada di tempat lain. Manakan tidak, UMNO Melaka sering berceramah bersebelahan ceramah yang dianjurkan oleh PAS. Seingat saya, ceramah Mat Sabu dan Dr. Hatta Ramli juga mengalami gangguan oleh UMNO. Ini jelas tindakan paling tak bertamadun pernah saya lihat. Cuba anda bayangkan, ceramah sebelah menyebelah menggunakan pembesar suara. Yang mana satu hendak didengarkan, dan ini berlaku juga di ceramah Ustaz Kamal Ashaari. Sepanjang saya bertugas di merata tempat, saya selalu ikuti program-program ceramah anjuran PAS, jarang berlaku ceramah UMNO bersebelahan ceramah PAS.

Namun negeri Melaka yang diisytiharkan oleh Ali Rustam sebagai negeri maju pada 20.10.2010 amat memalukan apabila UMNO sebagai parti pemerintah mempunyai minda kelas ketiga dan mundur. Gerak gerinya jelas terbelakang dan songsang. Apa perlunya UMNO untuk menganjurkan ceramah-ceramah seperti ini kerana media arus perdana yang mereka kuasai selalu mengeluarkan kempen - kempen memburukkan dan menfitnah Pakatan Rakyat. Adakah itu tidak cukup lagi sehingga ke pentas ceramah terus berlaku gangguan.

Ustaz Kamal Ashaari memberitahu dalam ceramahnya, kerajaan Pakatan Rakyat Selangor tidak mengganggu ceramah-ceramah yang dianjurkan oleh UMNO dalam kempen "Selamatkan Selangor" kerana mengiktiraf fungsi parti pembangkang iaitu UMNO. Pakatan Rakyat Selangor akan menjawab isu-isu yang di bangkitkan oleh UMNO melalui ceramah yang akan diadakan pada hari berikutnya. Jelas perlakuan UMNO ini amat terdesak kerana takut akan 'tsunami politik' pada Mac 2008 akan terus berlanjutan pada PRU 13 nanti dan akan terus menguburkan mereka dari landskap politik Malaysia buat selama-lamanya.


Bajet 2011 Melaka meragukan


MELAKA: Adun Kesidang (DAP), Goh Leong San yang juga merupakan Ketua Pembangkang mendakwa bajet 2011 negeri Melaka yang dibentangkan oleh Dato’ Seri Mohd Ali Rustam pada Persidangan Ketiga (Bajet) Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Melaka Yang Keduabelas, baru-baru ini adalah meragukan.

“Bajet kali ini menganggarkan hasil susut RM74 juta dan anggaran mengurus juga susut RM74 juta tidak menggambarkan kedudukan kewangan sebenar kerajaan negeri. Lebihan tahun ini ialah sebanyak RM167 ribu berbanding tahun lepas lebihannya RM200 ribu tetapi penambahan peruntukan bagi pembangunan RM91 juta dan belanja mengurus RM74 juta berjumlah RM165 juta jika dibanding dengan RM200 juta jauh daripada anggaran
sebenar bajet,” kata beliau.

Goh menjelaskan bahawa tindakan tersebut tidak adil kepada rakyat kerana rakyat tidak dimaklumkan perkara yang sebenar secara tepat dan ianya tidak merujuk kepada kedudukan kewangan kerajaan negeri yang sebenar.

Tambahnya, kerajaan tidak sepatutnya mempermainkan angka-angka ini sehingga mengelirukan rakyat atau pelabur yang ingin membuat pelaburan di negeri ini tanpa menjelaskan keupayaan sebenar prestasi pelaburan di Melaka.

“Bagi maksud Pembangunan 15 dengan kod projek 39000 di mana diberikan peruntukan RM10.5 juta dengan huraian pelbagai sahaja manakala, bagi P16 dengan huraian pembangunan ekonomi, sosial serta pentadbiran am telah memohon RM12 juta dan bagi P17Projek - Projek Khas Ketua Menteri memohon RM2.5 juta.

“Adakah peruntukan ini menunjukkan persediaan untuk Pilihan Raya Umum ke-13? Kerajaan sentiasa mengambil kesempatan mendapat peruntukan untuk menjaga kepentingan diri dan saya percaya bajet ini juga mempunyai matlamat yang sama,” ujarnya.

Beliau menerangkan bahawa jumlah besar hasil 2009 bagi pendapatan sebenar dan anggaran berkurangan sebanyak RM16 juta dan seterusnya menjadikan bajet lebihan pada tahun tersebut tidak mendatangkan apa-apa makna langsung.

Malah katanya, tahun 2011 juga menunjukkan bajet lebihan sebanyak RM167,060 maka adakah anggaran ini memberikan pendapatan sebenar yang berkurangan seperti 2009 dan sekiranya benar mengapa kerajaan mahu memberikan bajet lebihan?

Berita dipetik daripada Harakah 25 - 27 MUHARAM 1432 / 30 DISEMBER 2010 - 2 JANUARI 2011


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59