Tuesday, 4 January 2011

Penduduk Taman Bantah Bela Ayam


Melaka : Penduduk di Taman Laksamana, Peringgit, di sini membantah tindakan seorang pengusaha ayam yang menjalankan penternakan ayam di belakang taman tersebut sehingga menyebabkan keselesaan hidup mereka selama ini terganggu.

Taman yang mempunyai 20 buah rumah itu mula diganggu dengan pencemaran bau dan lalat apabila pengusaha tersebut mula beroperasi pada bulan Julai lalu dengan menternak 500 ekor anak ayam dan rebannya dibina tidak sampai 1.5 meter daripada belakang taman.

Menurut Penyelia Dun Bukit Baru, Yusof Wahab bahawa tindakan itu tidak seharusnya berlaku kerana walaupun ianya merupakan tanah persendirian tetapi dia perlu mengambil kira kawasan tersebut yang terletak di kawasan taman perumahan dan di belakang Hospital Besar Melaka.“Selain ianya menimbulkan pencemaran bau dan lalat, kita juga khuatir sekiranya berlaku wabak penyakit dan sebagainya memandangkan lokasinya yang berdekatan dengan hospital serta di dalam kawasan bandar.

“Saya harap pihak berkuasa mengambil tindakan segera bagi memastikan penduduk di taman itu dapat hidup selesa seperti sebelum ini dan memandangkan di taman itu juga ramai terdapat kanak-kanak serta warga emas yang dikhuatiri boleh membahayakan kesihatan mereka,” ujarnya.

Beliau juga hairan bagaimana penternakan itu boleh dijalankan sedangkan lokasinya di dalam kawasan bandar yang padat dengan penduduk serta dikelilingi dengan taman perumahan seperti Taman Harta dan Taman Desa Baru.

Seorang penduduk, Nadzari Md Zain, 55, berkata, bahawa beliau sudah tidak tahan lagi dengan masalah itu memandangkan reban ayam itu cuma jaraknya 1.5 meter daripada belakang rumahnya.

“Saya telah buat aduan kepada Jabatan Kesihatan, Jabatan Veterinar serta Pejabat Tanah dan Daerah Melaka Tengah tetapi tiada tindakan yang diambil sehingga kini, malahan jawapan yang diberikan amat mengecewakan di mana mereka mengatakan bahawa ianya di atas tanah persendirian.

“Kita persoalkan jawapan tersebut kerana jika atas nama tanah persendirian mereka boleh buat sesuka hati maka bagaimana kalau ada yang bela babi tindakan tidak boleh diambil walaupun di kawasan perumahan.

“Kita tidak mahu perkara ini berlarutan sehingga menimbulkan suasana tidak tenteram dan keharmonian hidup di taman ini, saya harap pihak yang terlibat berlaku adil dan jangan krana adanya campur tangan politik pihak tertentu maka tindakan tidak berani dilakukan,” katanya.

Sumber : HARAKAH 25 - 27 MUHARAM 1432 / 31 DISEMBER 2010 - 2 JANUARI 2011


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59