Monday, 5 December 2011

Anak Gajah Mati
MELAKA: Seekor daripada lapan gajah yang ditempatkan di Zoo Melaka bagi tontonan pengunjung ditemui mati, kelmarin, dipercayai disebabkan faktor kesihatan.

Pengarah Zoo, Ahmad Azhar Mohammed, berkata anak gajah berusia satu tahun setengah itu pernah luka kerana terkena jerat dan dihantar ke Zoo Melaka untuk menjalani rawatan.

“Anak gajah itu masih menyusu dan ditinggalkan ibu. Ia dihantar ke sini (Zoo Melaka) untuk proses rawatan dan seperti biasa ada kalanya haiwan yang dirawat berjaya diselamatkan, ada yang tidak.

“Ia perkara biasa kerana selain luka akibat dijerat mungkin anak gajah ini tidak serasi di tempat baru. Bagaimanapun, kematiannya tidak disebabkan penyakit,” katanya.

Beliau mengulas mengenai dakwaan seekor gajah dan zirafah di bawah jagaan Zoo Melaka mati masing-masing pada kelmarin dan minggu lalu.

Dalam pada itu, beliau berkata, seekor zirafah dewasa yang ditempatkan di zoo itu mati pada minggu lalu akibat komplikasi ketika melahirkan anak.

“Seperti manusia, zirafah juga mempunyai masalah ketika bunting dan zirafah dewasa yang mati minggu lalu disebabkan komplikasi ketika mahu melahirkan anak. Bagaimanapun, ia dan kandungannya gagal diselamatkan,” katanya.

Sementara itu, tinjauan di zoo berkenaan mendapati ia menerima kunjungan orang ramai. Gajah dan zirafah dipertontonkan seperti biasa.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59