Friday, 6 May 2011

Nasihat Pemimpin Umno Dulu, Sebelum Minta Penyatuan PAS Umno.


Parti Islam Se-Malaysia terkejut dengan kenyataan Dr Juanda Jaya Mufti Perlis yang mengatakan siapa yang menghalang penyatuan PAS dan Umno adalah pengkhianat. PAS hendak menasihatkan Sahibussamahah jangan terlalu gopoh memberi pandangan mengenai perkara ini.

Perlu diingatkan sebarang pandangan yang keluar daripada orang agama ia mempunyai implikasi yang besar kepada orang awam. Sepatutnya sebagai seorang mufti perlu berpegang kepada disiplin untuk mengeluarkan sebarang kenyataan, antaranya ialah perlu memahami tasawwur (gambaran sebenar) perkara yang hendak dihukum, barulah ia mendapat natijah yang betul.


PAS bimbang kenyataan ini akan diperalatkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab, terutama Umno yang akan menjaja pandangan ini bahawa Umno hendak kepada perpaduan, yang tidak mahu kepada perpaduan ialah PAS, sehingga rakyat nampak PAS jahat, manakala Umno baik.


PAS tegas dengan prinsip bahawa penyatuan yang tidak berlandaskan kepada prinsip Islam, seperti bersatu dengan parti yang jelas mengkhianati amanah rakyat selama mereka memegang tampuk kuasa 54 tahun. Ketika bercakap soal perpaduan Melayu dalam masa yang sama tabiat jahat tidak pernah dibuang, seperti diskriminasi pada Kelantan mengenai tuntutan royalti minyak.


PAS ingin menasihati kepada Sahibussamahah supaya menggunakan platform Mufti untuk menasihat pemimpin Umno BN supaya kembali kepada penghayatan agama dan laksanakan amanah dengan baik. Tegur mereka supaya tidak zalim kepada rakyat yang berlainan ideologi.Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

islammesra said...

aku rasa yak perlu PAS berkerja sama dgn amnosex, pada setiap pilihan raya kecil PAS di angap nak Menang pun Puak2 amno ni sentiasa, merasuah pengundi2di saat akhir hibura,mabuk dan macam2.duit banyak kan, contoh spt serawak . pasal Pas, kekuatan pemimpin2 islamnya yang consenstance dan ahli2 yang memang kuat dengan ugama islam, tapi atas pagar ni dapat sikit pun jadilah islam tu, melayu tu. jadi macam maner PAS nak nak berbaik dengan amnoksex ni??????

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59