Sunday, 13 March 2011

Ali Rustam kepanasan kerana isu banjir


MELAKA: Persidangan Penggal Keempat Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka ke-21, menyebabkan Ketua Menteri, Dato’ Seri Mohd Ali Rustam ‘kepanasan’ apabila isu banjir dibangkitkan oleh wakil pembangkang bertalu-talu.

Isu banjir menjadi perbincangan utama pada persidangan kali ini dan daripada 99 soalan lisan yang dikemukakan, lapan soalan terpaksa dijawab serentak oleh Ketua Menteri di antaranya apa punca banjir, usaha Kerajaan Negeri menangani bencana tersebut dan jumlah peruntukan bagi menyelesaikan masalah itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Laksamana (Adun), Betty Chew Geok Cheng ketika mengemukakan soalan tambahan berkata mengapa banjir masih berlaku di kawasan bandar walaupun pelbagai usaha telah dilakukan dan perubahan yang diharapkan masih tidak dirasakan rakyat.

Mohd Ali yang berang dengan soalan itu mengatakan bahawa Betty tidak merasai perubahan terhadap usaha dijalankan Kerajaan Negeri bagi menangani masalah banjir disebabkan wakil rakyat itu tidak menetap di Melaka.

“Memanglah Yang Berhormat Adun Kota Laksamana tidak rasa perubahan di sini sebab Yang Berhormat tinggal di Penang, bersama suami (Lim Guan Eng),” katanya.

Mohd Ali berkata, banjir yang berlaku pada 31 Januari hingga 10 Februari lalu, antaranya berpunca daripada hujan lebat selama tiga hari berturut-turut dan pada masa yang sama air laut pasang menyebabkan air sungai tidak dapat mengalir ke laut.

Hampir RM2,892,858 telah dibelanjakan Kerajaan Negeri dan persekutuan sejak dari tahun 2000 hingga Mac 2011 untuk membina projek-projek tebatan banjir, empangan dan menaik taraf saliran air, sungai dan parit malahan, Kerajaan Negeri bercadang membina dua lagi projek tebatan banjir tetapi masalah tersebut masih gagal diatasi.

HARAKAH 9 - 12 RABIULAKHIR 1432 / 14 - 17 MAC 2011

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59