Saturday, 19 February 2011

PAS tidak tolak kemungkinan letak calon muslimat di Merlimau


KUALA LUMPUR: PAS tidak menolak kemungkinan sekali lagi akan menampilkan calon muslimat untuk bertanding dalam pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Merlimau selepas meletakkan calon Muslimat di Dun Tenang baru-baru ini.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, sekarang kemungkinan boleh berlaku dan PAS tidak menolak untuk turut menamakan calon Muslimat sebagai pertaruhan di Merlimau.

Beliau menyifatkan kekalahan PAS pada pilihan raya kecil Dun Tenang pada 30 Januari lalu dengan meletakkan calon wanita tidak sesekali menggoyahkan hasrat parti itu untuk mempertaruhkan calon wanita untuk bertanding di Merlimau nanti.

Bagi Salahuddin, faktor kekalahan dan juga kemenangan bukanlah bergantung kepada jantina kerana yang penting adalah komitmen calon untuk menggalas tanggungjawab sebagai pemimpin.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri majlis perasmian markas induk PAS Dun Merlimau oleh mursyidul am parti itu, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat di Taman Muhibbah, di Melaka. Menurut Salahuddin, tidak kira wanita atau lelaki, PAS akan menurunkan calon-calon yang pastinya boleh membawa kepada perubahan kepada Dun Merlimau.

Seperti yang dipersetujui Ketua Umum Pakatan Rakyat, Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk meletakkan calon PAS bagi bertanding dalam Pilihan Raya Dun Merlimau, jadi calon-calon yang akan PAS turunkan pastinya sesuatu yang beri pembaharuan dalam PRK dan Dun Merlimau, katanya.

Kerusi Dun Merlimau kosong berikutan kematian Dato’ Mohamad Hidhir Abu Hassan selepas mengalami serangan jantung pada 20 Januari lalu. Pada pilihan raya umum 2008 itu, calon parti PAS Jasme Tompang tewas di tangan Mohamad Hidhir dengan majoriti 2,154 - peningkatan hampir 3,000 undi berbanding pencapaian pembangkang empat tahun sebelumnya.

Dun Merlimau mengandungi 10,679 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 10,643 pengundi biasa dan 36 pengundi pos.

HARAKAH 15 - 17 RABIULAWAL 1432 / 18 - 20 FEBRUARI 2011

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59