Sunday, 20 February 2011

PAS kecam dolak-dalik Umno-BN Melaka


KUALA LUMPUR: PAS Melaka mengecam sikap Umno-BN yang terus menerus menggunakan kemudahan awam untuk program politik kepartian terutama menjelang pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Merlimau.

Demikian kata Setiausaha Jabatan Pilihan Raya PAS di Melaka, Bahiki Ismail dalam satu kenyataannya baru-baru ini. Baru-baru ini kerajaan menyalahgunakan Dewan Politeknik Merlimau untuk program suai kenal bapa angkat dengan jawatankuasa peti undi Dun Merlimau, dakwanya.

Program tersebut melibatkan pengerusi perhubungan Umno Melaka, Dato’ Seri Mohd Ali Rustam yang juga adalah Ketua Menteri. Program telah berlangsung Isnin lalu dan melibat semua ketua-ketua peti undi di Dun Merlimau. Umno-BN sering menuduh PAS berpolitik di masjid dan surau tanpa bukti tetapi sebaliknya merekalah yang sering menggunakan surau, masjid, sekolah dan institusi masyarakat yang lain untuk pogram politik mereka, katanya.


“Kita tidak kisah jika program itu adalah program kerajaan dan agensia-agensinya tetapi yang kita kesalkan ialah mereka secara terang-terang menggunakan harta rakyat yang dibiayai dengan duit rakyat untuk program politik mereka.” kata Bahiki.

Sehubungan itu, beliau menggesa tindakan menggunakan harta awam untuk program parti dihentikan serta merta kerana ia jelas mengheret institusi awam ke kancah politik. Bahiki juga mengingatkan semua pengarah, pengetua, guru besar dan pegawai kerajaan supaya tidak tunduk dengan tekanan politik kepartian sehingga membenarkan institusi di bawah tanggungjawab mereka digunakan sewenang-wenangnya oleh Umno-BN untuk program parti.

Mereka semua diberi amanah untuk menjaga harta dan kemudahan awam, janganlah kerana tekanan politik sanggup mengabaikan amanah yang dipikul, katanya.

“Penggunaan harta dan kemudahan awam sudah berlaku dari dulu, kini dan mungkin selamanya namun kita kesal kerana pihak berwajib seperti Polis, SPRM, SPR dan sebagainya tidak berani mengambil tindakan walaupun sudah acapkali kita membuat laporan agar tindakan diambil ke atas pihak terbabit” katanya.

Beliau berharap Umno-BN tidak mengulangi kesilapan itu pada kempen pilihan raya kecil Dun Merlimau kerana ia perbuatan menyalahgunakan duit rakyat. Umno-BN wajar mencontohi PAS yang menjalankan program di premis parti kerana PAS tahu etika dan undang-undang, katanya.
HARAKAH 15 - 17 RABIULAWAL 1432 / 18 - 20 FEBRUARI 2011

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

kan PAS yang buat dulu. Guna masjid, guna surau untuk aktiviti ceramah PAS korang. So, ape salahnye UMNO/BN guna dewan ke, padang ke. Lagipun dewan dan padang tu dibuat oleh UMNO/BN. Bukan macam PAS, tak buat ape2 masjid dan surau tp dok bertenggek memaki kerajaan UMNO/BN. Tak malu ke.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59