Thursday, 17 February 2011

Jambatan dibina terlalu tinggi


BUKIT KATIL - Seorang suri rumah mendakwa jambatan yang dibina terlalu tinggi di Sungai Tebing Tinggi, menghadkan pandangan pengguna hingga menyebabkan berlakunya kemalangan maut.

Fatimah Atan, 61, berkata, sudah banyak aduan masyarakat dibuat kepada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri dan membuat laporan polis berhubung masalah itu.

Katanya, kenderaan yang melalui jalan terbabit sering dipandu laju sehingga mengundang kebimbangannya sekeluarga dan juga penduduk sekitar kampung kerana sukar melihat kenderaan yang lalu serta terpaksa menggadai nyawa untuk menyeberang.

“Jambatan yang dibina terlalu tinggi sehingga terlindung pandangan mata, sama ada kenderaan dari kiri mahupun kanan dan lebih 50 keluarga berdepan risiko kerana sering keluar masuk menggunakan laluan sepanjang tebing sungai berkenaan sebelum keluar ke jalan utama.

“Saya sendiri trauma dengan apa yang terjadi, lebih-lebih lagi suami saya sendiri, Md Dan Taib, 64, nyaris ditimpa kemalangan ketika keluar dari persimpangan di hadapan rumahnya beberapa bulan lalu,” katanya ketika ditemui sejurus kemalangan yang meragut nyawa seorang warga emas, Seman Bujang, 67, dari Kampung Paya Ikan, Bukit Piatu, semalam.

Mangsa yang dalam perjalanan dari rumah dikatakan cuba menyeberang jalan bersebelahan jambatan terbabit sebelum dilanggar sebuah motosikal lain yang datang dari arah Bukit Katil.

Akibat kemalangan itu, mangsa cedera parah di beberapa anggota badan dan mangsa mati di tempat kejadian.

Patimah berkata, sejak jambatan berkenaan siap dibina awal tahun lalu, sudah lebih 20 :kemalangan berlaku, termasuk dua melibatkan maut dan dia berharap Kerajaan Negeri mengambil tindakan sewajarnya sebelum lebih ramai lagi yang terkorban.

Sumber : Sinar Harian

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59