Saturday, 8 January 2011

Tabung Haji disaran perbaiki khidmat


MELAKA: Pengurusan Tabung Haji didakwa kurang prihatin dalam menyediakan keperluan jemaah haji ketika berada di tanah suci dan ianya berbeza sekali dengan apa yang dinyatakan ketika bakal jemaah mengikuti kursus haji.

Salah seorang jemaah, Sulaiman Baba, 72, melahirkan rasa terkilan dengan layanan yang diterima daripada sebuah organisasi besar yang menguruskan jemaah haji. Menurutnya, walaupun Tabung Haji telah beroperasi sekian lama, ia masih gagal memberikan perkhidmatan yang baik untuk jemaah.

“Bayangkan masa di Arafah mereka lepaskan kita jam 8 malam tanpa petugas Tabung Haji di padang, tak ada khemah dan pandai pandailah membawa diri dalam keadaan jemaah begitu ramai. Begitu juga di Mudzalifah selama 2 malam saya terpaksa tidur di kaki lima sebab khemah berukuran 15 kaki persegi untuk 14 orang mana muat, sempit sekali nak duduk pun tak boleh.

“Masa kursus bakal haji dulu ustaz kata kalau balik Makkah orang tanya jawab. Alhamdulillah, kalau tidak haji tak mabrur. Sebenarnya mereka tak mahu jemaah komplen kelemahan Tabung Haji,” dakwa beliau.

Sulaiman turut mempersoalkan tahap perkhidmatan Tabung Haji yang didakwa jauh berbeza daripada yang disebut ketika menghadiri kursus haji.

“Saya membuat pendedahan di media ini supaya Tabung Haji buat perubahan agar jemaah yang pergi selepas ini dibela hak mereka dan tidak teraniaya seperti saya, ini bukan rekaan tapi kenyataan,” ujar beliau.

Ainon Omar, 70, turut tidak berpuas hati dengan perkhidmatan Tabung Haji terutamanya dari aspek penyediaan makanan.

“Makanan yang diberikan pun tak boleh makan sehingga saya terpaksa beli sardin untuk dimasak dan ini benar-benar menyukarkan saya. Tukang masak rata-ratanya orang negara jiran, kenapa mereka tidak guna tukang masak dari Malaysia yang memahami dan sama bangsa dengan kita,” katanya.

Sulaiman dan Ainon pergi menunaikan haji pada 13 Oktober lalu dan pulang pada 1 Disember lalu. Mereka ditempatkan di Maktab 76.

Sumber : Harakah Keluaran 28 MUHARAM - 2 SAFAR 1432 / 3 - 6 JANUARI 2011

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

Adakah patut sotong yg disajikan liat macam tiub basikal.

juga maktab 76 - hotel sevilla

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59