Monday, 24 January 2011

Susulan Penahanan AJK Pemuda PAS Kawasan Jasin : Pemuda PAS Melaka buat bantahan


MELAKA: Pemuda PAS Melaka membantah penahanan tiga Ahli Jawatankuasanya pada malam tahun baru ketika program ‘Ekspedisi Dakwah’ mengedarkan risalah penerangan kepada orang ramai di Dataran Sejarah, Ayer Keroh, di sini.

Menurut Ketua Pemuda PAS Melaka, Ustaz Kamaruddin Sedik bahawa Pemuda PAS membantah keras serta kecewa dengan penahanan tersebut dan mereka didakwa melakukan kesalahan di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan.

“Mereka ditahan kira-kira jam 12.00 tengah malam dan hanya dibebaskan sekitar tengah hari keesokan harinya malah langsung tidak diberikan sebarang makanan. Lebih menyedihkan mereka juga cuba dinafikan hak untuk bersolat subuh sehingga tinggal lima minit lagi habis waktu baru dibenarkan solat setelah didesak berkali-kali,” ujarnya.

Tambah beliau, mereka yang ditahan itu adalah sebahagian daripada 30 Pemuda PAS yang mengedarkan risalah sempena Sambutan Tahun Baru pada 31 Disember lalu yang dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu di Dataran Sejarah, Ayer Keroh dan Dataran Pahlawan Banda Hilir.

“Ekspedisi Dakwah ini adalah aktiviti tahunan yang kita adakan pada setiap kali Sambutan Hari Kemerdekaan dan Tahun Baru tetapi pada kali ini pihak penguatkuasa Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) menghalang usaha murni kami sehingga berlaku pertikaman lidah yang membawa kepada penahanan mereka bertiga.

“Sepatutnya perkara seperti ini tidak berlaku dan kita harap pihak keselamatan berlaku adil terhadap kami di dalam menjalankan tanggungjawab mereka sebagai pegawai keselamatan bukannya bertindak atas dasar kepentingan politik Umno-BN.

“Tindakan seperti tidak akan mematahkan semangat kami untuk meneruskan penyampaian maklumat kepada rakyat khususnya di Melaka ini agar mereka melakukan perubahan demi kesejahteraan hidup semua masyarakat,” katanya.Sumber : Harakah keluaran 3 – 5 SAFAR 1432 / 7 – 9 JANUARI 2011

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59