Sunday, 9 January 2011

Bajet 2011 Melaka meragukan


MELAKA: Adun Kesidang (DAP), Goh Leong San yang juga merupakan Ketua Pembangkang mendakwa bajet 2011 negeri Melaka yang dibentangkan oleh Dato’ Seri Mohd Ali Rustam pada Persidangan Ketiga (Bajet) Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Melaka Yang Keduabelas, baru-baru ini adalah meragukan.

“Bajet kali ini menganggarkan hasil susut RM74 juta dan anggaran mengurus juga susut RM74 juta tidak menggambarkan kedudukan kewangan sebenar kerajaan negeri. Lebihan tahun ini ialah sebanyak RM167 ribu berbanding tahun lepas lebihannya RM200 ribu tetapi penambahan peruntukan bagi pembangunan RM91 juta dan belanja mengurus RM74 juta berjumlah RM165 juta jika dibanding dengan RM200 juta jauh daripada anggaran
sebenar bajet,” kata beliau.

Goh menjelaskan bahawa tindakan tersebut tidak adil kepada rakyat kerana rakyat tidak dimaklumkan perkara yang sebenar secara tepat dan ianya tidak merujuk kepada kedudukan kewangan kerajaan negeri yang sebenar.

Tambahnya, kerajaan tidak sepatutnya mempermainkan angka-angka ini sehingga mengelirukan rakyat atau pelabur yang ingin membuat pelaburan di negeri ini tanpa menjelaskan keupayaan sebenar prestasi pelaburan di Melaka.

“Bagi maksud Pembangunan 15 dengan kod projek 39000 di mana diberikan peruntukan RM10.5 juta dengan huraian pelbagai sahaja manakala, bagi P16 dengan huraian pembangunan ekonomi, sosial serta pentadbiran am telah memohon RM12 juta dan bagi P17Projek - Projek Khas Ketua Menteri memohon RM2.5 juta.

“Adakah peruntukan ini menunjukkan persediaan untuk Pilihan Raya Umum ke-13? Kerajaan sentiasa mengambil kesempatan mendapat peruntukan untuk menjaga kepentingan diri dan saya percaya bajet ini juga mempunyai matlamat yang sama,” ujarnya.

Beliau menerangkan bahawa jumlah besar hasil 2009 bagi pendapatan sebenar dan anggaran berkurangan sebanyak RM16 juta dan seterusnya menjadikan bajet lebihan pada tahun tersebut tidak mendatangkan apa-apa makna langsung.

Malah katanya, tahun 2011 juga menunjukkan bajet lebihan sebanyak RM167,060 maka adakah anggaran ini memberikan pendapatan sebenar yang berkurangan seperti 2009 dan sekiranya benar mengapa kerajaan mahu memberikan bajet lebihan?

Berita dipetik daripada Harakah 25 - 27 MUHARAM 1432 / 30 DISEMBER 2010 - 2 JANUARI 2011

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59