Monday, 30 August 2010

Pakatan Rakyat DUN Bachang Dilancarkan


Bermula dengan perjumpaan ringkas di sebuah kedai makan milik ahli PAS di Bachang Kawasan Bukit Katil selepas solat terawih pada 15 Ramadhan 1431 ( Rabu 25 Ogos 2010 ), Jawatankuasa Pakatan Rakyat peringkat Dun Bachang telah berjaya dibentuk dengan keanggotaan penuh dari parti DAP, PAS dan KeAdilan. Jawatankuasa tersebut dipengerusikan oleh Cikgu Samad Hj Mamat, Ketua Cawangan PAS Bukit Piatu, dibantu oleh Naib Pengerusi dari KeAdilan Cabang Bukit Piatu, saudara Md Said Abu.


Barisan Jawatankuasa Pakatan Rakyat Dun Bachang


Jawatan Bendahari dilantik dari DAP, saudara Tham Seng Enn, manakala saudara Sufian Abu Bakar dari PAS Cawangan Bukit Piatu telah dilantik sebagai Setiausaha dan saudara Ezan Ahmad sebagai Ketua Penerangan. Penasihat Undang-Undang dipegang oleh Chin Chong Seong dari DAP dan Jawatan Penasihat Jawatankuasa ini disandang oleh YB Lim Jak Wong ( DAP ), selaku ADUN Bachang.
Sidang Akhbar bersama wartawan daripada akhbar Cina

Susulan kepada pembentukan Jawatankuasa ini, satu sidang akhbar telah diadakan di Pejabat DAP Melaka di Lorong Pandan pada hari Sabtu 28 Ogos. Pengumuman telah dibuat oleh ADUN Bachang sendiri kepada wakil akhbar harian berbahasa Cina yang hadir. Menurut beliau, dengan tertubuhnya Jawatankuasa Pakatan Rakyat peringkat DUN Bachang ini menandakan kesepakatan yang amat erat di kalangan 3 parti politik pembangkang di Melaka, khususnya di peringkat DUN dan Parlimen Bukit Katil.

YB Lim Jak Wong sedang menyampaikan ucapan

Dalam masa yang singkat, Jawatankuasa ini telah berjaya mengadakan program Penyampaian Sumbangan Hari Raya kepada keluarga – keluarga susah sekitar Bukit Piatu, Bachang dan Bukit Baru. Lebih daripada 40 buah keluarga telah memberi nama kepada Cikgu Samad selaku penganjur utama mewakili PAS Cawangan Bukit Piatu dan Pakatan Rakyat DUN Bachang.

Program yang berlangsung pada hari Ahad, 29 Ogos di rumah Cikgu Samad sendiri telah berjalan dengan jayanya. Sambutan daripada masyarakat setempat amat menggalakkan, dan penyertaan yang baik daripada keluarga – keluarga yang terlibat menunjukkan bahawa Pakatan Rakyat khususnya PAS tidak lagi ‘ditakuti’ untuk dihampiri oleh rakyat kebanyakan. Malahan boleh dikatakan, PAS sudah menjadi harapan baru bagi masyarakat untuk memperjuangkan nasib mereka yang selama ini gagal dibela oleh Umno dan Barisan Nasional.

Sebahagian keluarga yang hadir untuk menerima sumbangan

Wakil AJK PAS Kawasan Bukit Katil yang turut sama dalam majlis penyampaian sumbangan


Laporan oleh Pondok Parit Ismail


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59