Wednesday, 4 August 2010

Polis Dengar Ceramah PAS


Sekatan jalan raya kampung

FRU dan polis telah hadir ke ceramah PAS dan tidak menghadiri ceramah UMNO. Apakah sebabnya? Seramai 100 orang anggota polis telah bersedia di Bukit Beruang dengan menghantar trak dan anggotanya untuk menjaga keselamatan untuk mengelakkan berlaku sebarang kemungkinan.

Anggota keselamatan yang dikerah

Tetapi yang peliknya, anggota polis ini mengawal ceramah PAS tetapi tidak ceramah UMNO. Pihak polis juga menekan petugas PAS untuk tidak membenarkan ceramah diadakan kerana ceramah pada malam itu dibatalkan sedangkan UMNO boleh berceramah.

Orang ramai di cermah PAS

Kehadiran yang menggalakkan walau dihalang pada mulanya

Kali ini ceramah seperti di dalam kotak kerana pihak PAS di arahkan berceramah di dalam markaz dan tidak dibenarkan untuk memasang pembesar suara tetapi sebaliknya berlaku kepada UMNO apabila ceramah mereka dibenarkan ditempat terbuka.

Akhbar keadilan turut dijual

Bukti polis dengan trak "black maria"

Jarak antara ceramah PAS dan UMNO hanyalah 50 meter sahaja dan berlaku ketidak adilan pihak berkuasa dalam menjalankan tugas. Gambar di atas menunjukkan situasi yang berbeza dengan ceramah UMNO. Sila layari link ini untuk melihat gambar [klik]


Ceramah YB Hatta Ramli di Bukit Beruang - Tindakan Polis Melaka dipersoalkan.


1. Pada mulanya, den tidak jelas tujuan diadakan sekatan jalan raya di setiap pintu masuk ke tempat ceramah. Berikut kisahnya; semasa terserempak dengan seorang AJK PAS Kawasan Bukit Katil di satu sekatan berhampiran tempat ceramah PAS, beliau telah ditahan oleh seorang anggota polis. Anggota polis tersebut menyatakan bahawa ceramah pada malam tersebut dibatalkan kerana ketiadaan permit. Tapi AJK tersebut dibenarkan juga masuk ke kawasan ceramah setelah kad pengenalan diambil untuk tujuan rekod polis.

2. Beberapa lama kemudian, den dengar dari seorang pengunjung ceramah yang lain pula, di satu sekatan yang lain, pihak polis langsung sama sekali tidak membenarkan sesiapa masuk untuk mendengar ceramah. Tetapi apabila beliau cuba untuk masuk ke tempat ceramah melalui jalan lain, tanpa sebarang soalan dan sekatan, pihak polis membenarkannya.

3. Den ‘berjaya menembusi’ sekatan polis dengan hanya beralasan untuk ‘makan malam’ di dalam kawasan ceramah, tanpa menyerahkan sebarang dokumen pengenalan diri. Namun den berkongsi kekecewaan dengan seorang peniaga sup apabila beliau memberitahu bahawa pihak polis melarang beliau berniaga di situ pada malam tersebut. Sedangkan di sebelah van beliau telah didirikan 3 gerai lain yang menjual makanan dan minuman ringan. Maka pulanglah den dengan zaujah dengan perut lapar dan kecewa. Tambah menghairankan, di sekatan yang sama, anggota polis lain meminta pula kad pengenalan jika ingin masuk seperti yang berlaku ke atas AJK Kawasan di atas.

4. Tetapi apabila program ceramah bermula, berbondong-bondong pengunjung yang masuk melalui jalan yang sama di atas langsung tidak dikenakan apa-apa sekatan. Para anggota polis yang ‘mengawal’ hanya berdiri, menjawab salam mana yang diberi oleh pengunjung, membalas senyuman mana yang ‘bersedekah’senyuman. Hairan betul dengan apa yang berlaku. Sekejap tidak benar masuk, sekejap ambil kad pengenalan, sekejap kemudian semua boleh masuk.

5. Maka tidak salahlah jika den beranggapan bahawa tindakan pihak polis amat dipersoalkan, malah boleh dikatakan tindakan – tindakan malam tersebut hanyalah bertujuan untuk menakut-nakutkan pengunjung yang hadir ke ceramah PAS. Berpuluh-puluh anggota polis bersedia di luar markas PAS ketika ceramah berlangsung, seolah-olah akan berlakunya kacau bilau di situ.

6. Pembesar suara diarahkan supaya diletakkan di dalam bangunan markas. Kita akur dengan arahan tersebut tetapi yang dipersoalkan kenapa pembesar suara di program Umno 50 meter dari tempat ceramah PAS dibenarkan diletak di luar kawasan khemah ? Kenapa perlu ada double standard di sini?

7. Namun, den berterima kasih juga dengan pihak polis, kerana pada malam yang sama, berpuluh-puluh pemuda Umno ( anggota Pekida, dakwa seorang rakan. Wallahua’lam bissawab ) bersedia di satu kawasan tidak jauh daripada kawasan ceramah PAS. Den yang berada di satu pintu masuk, kebetulan menyaksikan ‘ perarakan ‘ puluhan pemuda ini ke tempat program Umno, melalui satu jalan masuk yang tidak ada kehadiran petugas PAS di situ. Pada den, dengan ‘road block’ pihak polis di jalan – jalan yang ada petugas PAS, telah dapat mengelakkan perkara yang tidak diingini daripada berlaku akibat ‘pertembungan’ pemuda Umno dan petugas PAS, yang rata-ratanya terdiri daripada Pemuda PAS Bukit Katil dibantu Pemuda PAS Kawasan Kota.

8. Ada kemungkinan, ‘gerombolan’ pemuda Umno pada malam itu dikumpulkan dengan tujuan untuk membuat provokasi. Namun usaha mereka terbantut disebabkan kehadiran ‘gerombolan’ anggota FRU, polis dan trafik. Tu pasal la den berterima kasih jugak dengan polis, walaupun tindakan mereka ‘menakut-nakutkan’ pengunjung ceramah PAS pada malam itu amat dipersoalkan. Den rasa pihak polis negeri Melaka menyahut seruan Abang Mat ( Mat Sabu yang berceramah di Bukit Baru pada minggu sebelumnya) yang meminta polis bertindak di program PAS dan Umno sebegini.

9. Penutup kalam, boleh kata akhirnya den fahamlah kenapa sekatan – sekatan didirikan di program ceramah PAS malam tersebut. Tulisan di atas menerangkan segalanya.

Pondok Parit Ismail


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59