Wednesday, 23 June 2010

Kebangkitan PAS Melaka


Program Gotong Royong Perdana yang berlangsung pada hari Sabtu lepas ( 19 Jun 2010 ) anjuran MTD Bukit Baru den rasa telah berjaya menonjolkan PAS sebagai satu parti politik yang mesra rakyat. Apa taknya, penglibatan anak muda yang berkonvoi motosikal dari Temerloh, Pahang ke negeri Melaka dalam program tersebut boleh disifatkan sebagai satu tanda bahawa golongan ini tidak malu untuk turut bersama dalam perjuangan PAS.

Den hadir di majlis perasmian yang bertempat di Taman Saujana, Bukit Katil, yang lokasinya betul – betul berhadapan dengan bangunan yang dulunya dikenali sebagai Melaka Water City, di persimpangan Kg. Tun Razak, Bukit Katil. Amat setujulah den apabila Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka, Ustaz Kamarudin Sidek yang mengatakan dalam majlis tersebut bahawa ( YAB ) Ali Rustam tentunya terkejut dengan pacakan bendera – bendera PAS, KeAdilan dan DAP di kawasan beliau, di hari terakhir Sukma di Melaka tatkala bahang temasya sukan ini berada di puncaknya.

Berbanggalah kiranya jikalau kita berkonvoi dari Temerloh ke Melaka dengan duit sendiri, kalau kita ini dari golongan Umno alamat tak boleh start enjin lah nampaknya akibat tiada sponsor. Semoga kehadiran sahabat – sahabat dari Temerloh ini mengukuhkan tali silaturahim di antara kita, lain kali kami dari Melaka pula bertandang ke tempat kalian, jika diizinkan Allah.

Gotong royong tersebut yang mendapat sambutan daripada penduduk setempat berlangsung di Taman Tun Rahah dengan disokong oleh Unit Peti Undi di situ.
Turut bersama dengan majlis tersebut adalah ADUN Ayer Keroh, YB Khoo Poay Tiong dan Ketua Angkatan Muda KeAdilan Pusat, saudara Shamsul Iskandar. Majlis telah dipengerusikan oleh Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Cikgu Yusof Wahab yang juga Penyelia DUN Bukit Baru.

Kesepakatan Pakatan Rakyat negeri Melaka amat terserlah dengan kehadiran pemimpin dari Keadilan dan DAP ini. Sebagai bakal - bakal Yang Berhormat di peringkat Parlimen dan DUN, kehadiran konsisten mereka di majlis anjuran PAS diharapkan memberi impak yang besar kepada sokongan masyarakat tempatan kepada perjuangan PAS.

Menyentuh tentang Sukma, den dapat tahu dari sumber yang boleh dipercayai; ramai peniaga di Stadium Hang Jebat yang menjalankan perniagaan di sepanjang sukan tersebut berlangsung berkata; pengalaman berniaga di Melaka adalah yang paling teruk sepanjang pengalaman mereka berniaga di siri -siri Sukma sebelum ini. Sudahlah sewa tempat mahal, ditekan pula dengan perbuatan samseng yang menindas.

Malah ada seorang peniaga mengadu, beliau yang berniaga di MITC telah mengambil keputusan berhenti seketika setelah berniaga 2 hari pertama akibat untung yang kurang. Sewa tempat sudah habis dibayar, jadi beliau bercadang untuk menyambung kembali berniaga di hari – hari terakhir. Namun terperanjat ‘beruk’ apabila mendapati khemah tempat beliau berniaga telah dicabut oleh pihak pengurusan.

Inilah dia, ditipu bulat-bulat. Ingatkan peniaga Melayu dibela oleh Umno, tetapi apa yang terjadi? Den sebagai orang Melaka amat malu dengan apa yang terjadi. Entah betul ke tidak apa yang didakwa oleh Ali Rustam - seramai 2 juta penonton telah berkunjung ke Sukma baru – baru ini. 200 ribu pun tak tentu, menurut sumber den tadi.


Tahniah dan terima kasih kepada pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat Melaka kerana menyedarkan semua tentang apa yang berlaku.

Pondok Parit Ismail


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59