Monday, 7 June 2010

Gara - gara Piala Dunia


Kehadapan isteriku yang disayangi,

1. Di antara 11 Jun dan 11 Julai 2010, awak hendaklah membaca bahagian sukan di dalam surat khabar supaya awak tahu tentang apa yang berlaku di dalam Dunia Sukan, dengan cara itu awak akan boleh berbual dengan saya. Jika awak gagal, awak akan diabaikan sepenuhnya. Jangan komplen mengenai saya tidak memberi perhatian kepada awak.

2. Semasa Piala Dunia, tv adalah milik saya, setiap masa, tiada pengecualian. Jika awak menjeling sekalipun pada alat kawalan jauh tv, awak akan kehilangannya ( mata awak ).
Jika awak terpaksa melalui depan tv semasa satu-satu perlawanan Piala Dunia, saya tidak kisah, selagi awak merangkak di atas lantai tanpa mengganggu penglihatan saya.


3.Semasa perlawanan Piala Dunia, saya akan menjadi buta, pekak dan bisu, melainkan saya memerlukan awak untuk menyediakan air atau makanan untuk saya. Awak sudah gila jika awak mengharapkan saya mendengar percakapan awak, membuka pintu depan, menjawab telefon, ataupun mengambil bayi kita yang jatuh di atas lantai ….. Ia tidak akan berlaku.

4. Adalah satu idea yang bagus untuk awak menyimpan sekurang-kurangnya 2 bungkus biskut kegemaran saya pada setiap masa, dan menyediakan sebanyak-banyaknya keropok, kacang dll untuk dikunyah, dan tolong jangan membuat muka kelakar ( = masam ) kepada kawan – kawan saya bila mereka datang ke rumah untuk menonton perlawanan Piala Dunia. Sebagai balasan, awak dibenarkan untuk menonton tv pada waktu selain waktu perlawanan siaran langsung / ulangan ( yang mana saya akan bagitahu masanya kelak ).

5. Tolong, tolong, tolong …. Jika awak nampak saya bermuka masam kerana salah satu daripada pasukan saya kalah, JANGAN sesekali mengatakan “ Alah, bukan ada pape pon, lawan bola je”, atau “ Jangan risau, pasukan awak tu menang le lain kali”. Jika awak berkata sesuatu seumpamanya, awak akan hanya membuat saya bertambah marah, dan saya akan menjadi kurang menyayangi awak. Ingat, awak tidak akan tahu lebih mengenai bola daripada apa yang saya tahu, dan ayat – ayat ‘ perangsang ‘ awak itu hanya akan membawa kepada mudarat.

6. Awak dialu-alukan untuk duduk bersama saya untuk melihat perlawanan Piala Dunia dan awak boleh bercakap dengan saya semasa masa rehat separuh masa tetapi hanya apabila iklan ditayangkan, dan hanya jika separuh masa pertama memuaskan hati saya.

7. Sila ambil maklum bahawa tayangan ulangan jaringan gol adalah sangat penting. Saya tidak kira jika saya telah melihatnya, atau tidak, yang saya tahu saya nak tengok sekali lagi, banyak kali.

8. Berita Piala Dunia yang ditayang setiap malam di kaca tv adalah sama pentingnya dengan perlawanan Piala Dunia itu sendiri. Jangan terfikir untuk berkata kepada saya “ Awak kan dah tengok perlawanan tu ? Kenapa tidak awak tukar kepada Drama Swasta yang kita selalu tengok”.

9. Dan sebagai akhirnya, tolong simpan kenyataan bahawa “ Syukur lah Piala Dunia 4 tahun sekali saja”, kerana selepas ini akan tiba Liga Juara-juara, Liga Perdana Inggeris, Liga Itali, Liga Sepanyol, KPA, Piala FA, Piala Eropah dan lain – lain.

Terima kasih di atas kerjasama yang diberikan.

Yang Benar,

Suamimu

( Diterjemah secara bebas dari lampiran emel dalam bahasa Inggeris yang den terima beberapa hari yang lepas ).Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59