Wednesday, 24 March 2010

Macam Inikah Melaka Maju 2010?


Begini ke keadaan Melaka Maju 2010? Memang pelik betul dengan negeri Ali Rustam. Semakin hari semakin pelik yang berlaku di negeri 1Malaysia ini. Apa dah jadi dengan Ali Rustam ni? Cuba buktikan, ikut celah mana agak-agaknya Melaka ini maju dari negeri selain negeri "Melawat Melaka Umpama Melawat 1Malaysia."

Cuba perhatikan di manakah tempat ini?

Gambar di atas bukanlah diimpose dari mana-mana. Ini adalah kenyataan. Memang tempat ini negeri Melaka. Siapa kata ini bukan Melaka? Kalau bukan, nanti hantarkan komen diruang komen. Melaka! Sah memang ini di Melaka.

Buktinya ada beberapa papan tanda berdekatan dengan dua orang pemuda yang tertulis "Melaka Sentral", "Melaka River Cruise" dan banyak lagi. Apa kaitan sebenarnya gambar ini dengan Melaka? Gambar ini cuba menunjukkan Melaka adalah sebuah negeri yang bakal maju pada tahun 2010.

Dua pemuda itu sedang buat apa sebenarnya? Pemuda itu sedang memancing di sebuah longkang berdekatan dengan Terminal Melaka Sentral dan berhadapan dengan Tesco. Jadi, apakah isunya? Isunya di sini menunjukkan kerajaan Melaka tidak menyediakan tempat untuk memancing kepada kaki pancing terutamanya Melayu seperti yang berlaku kepada dua orang pemuda di atas.

Masih tidak percaya dengan gambar di atas apa yang pemuda itu buat. Kita saksikan gambar yang lebih dekat. Memang betul dua pemuda itu sedang memancing di kawasan bandar. Kenapa ia berlaku demikian? Ini kerana kawasan dan tanah milik penduduk telah dirampas oleh UMNO termasuk dengan kolam pancing.

Bagi mereka, longkang pun longkanglah asal boleh pancing

UMNO Melaka sanggup melihat rakyatnya memancng dalam longkang yang kotor. Itu juga melambangkan bahawa orang melayu itu pengotor sama macam UMNO. Itulah sebabnya mengapa banyak berlakunya gejala sosial di Melaka. Antara sebabnya adalah kepupusan kolam pacing dan menyebabkan ramai kaki pancing memancing longkang dan memancing "anak dara" di bandar Melaka.

Kerajaan Melaka harus sedar dan serius dengan tindakan rakyatnya merempat di tepi longkang. Adakah memancing dilongkang itu sebagai mencari sumber rezeki demi memberi sesuap nasi kepada anak bini?

Renung-renungkanlah wahai sahabat pembaca. Antara lokasi yang menjadi tumpuan kaki pancing longkang adalah disekitar longkang Taman Merdeka berdekatan dengan Caltex, di taman Angkasanuri, berdekatan dengan kilang CTRM (ini kilang GLC kerajaan, tidak malu ke?), Longkang berdekatan Family Store, Longkang bersebelahan dengan dengan Shell dan Petronas, Longkang berdekatan dengan dewan sukan Batu Berendam, longkang berdekatan lapangan terbang (Antarabangsa kononnya) dan banyak lagi. Kalau tidak percaya, petang esok kalau tidak hujan pergilah saksikan sendiri

Sumber: kijang59


Sidang DUN Melaka : ISU YBK hangatkan DUN Melaka


Harakah keluaran 3 – 5 Rabiulakhir 1431 / 19 – 21 Mac 2010-03-19

Melaka : Persidangan Pertama Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Melaka yang kedua belas turut menyaksikan pertikaman lidah di antara wakil daripada BN dan DAP apabila isu pembayaran cukai tanah Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor ( YBK ) dibangkitkan, di sini, baru – baru ini.

Ketua Menteri Melaka, Dato’ Seri Mohd Ali Rustam ketika menjawab soalan tambahan daripada Adun Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong menyatakan bahawa beliau mencadangkan bayaran kepada YBK atas tujuan perniagaan. “ Saya cadangkan bayar YBK untuk ’bisnes’ setelah dikaji oleh untung, saya cadang DMDI Finance House bayar cukai tanah ini tapi dah lambat dan Selangor tak terimanya tapi moral ceritanya kita dah buat perjanjian untuk buat pelaburan tapi Selangor banyak politik."

“ Kalau kita kat Melaka buat apa nak rampas tanah orang contoh tanah RM100 juta tak bayar cukai RM5 juta ini tak adil.” “ Bukan macam Selangor aniaya orang, Selangor zalim tak ada pertimbangan, habis orang rugi terjun bangunan saya juga salah ke? Talam hutang RM300 juta kenapa Selangor boleh ‘bailout’,” katanya. Adun Kota Laksamana ( DAP ), Betty Chew Gek Cheng lalu bangun mencelah dengan mengatakan jawapan yang diberikan Adun Bukit Baru ( UMNO ) itu membuang masa kerana tiada kaitan dengan perbahasan.

Suasana kemudiannya menjadi kecoh hampir 10 minit dengan berlaku pertikaman lidah di antara kedua – dua belah pihak apabila Adun Sungai Rambai ( UMNO ), Hasan Abdul Rahman turut mencelah bagi mempertahankan Ali Rustam. “ Duduklah Kota Laksamana, peraturan mana pakai tu, you lupa makan ubatkah, histeriakah?,” kata Hasan.

Ali Rustam seterusnya berkata, kita 1 Malaysia hati mahu baik, sekarang kita mahu bayar terimalah, kenapa orang miskin tak boleh tolong dan 1 ekar RM8,000 adalah harga yang murah. Khoo menerusi soalan membangkitkan persoalan bahawa bukankah penubuhan Yayasan Melaka bertujuan untuk memajukan tanah di Melaka lalu mengapa pelaburan dibuat di Selangor dan diputuskan Ketua Menteri sendirian.

“Ini salah guna kuasa, mana boleh keluarkan wang dengan cara begitu untuk bayarkan hutang cukai tanah guna wang rakyat Melaka dan bukan saya menjerit tapi ramai kaki bodek di sini yang mengganggu ucapan saya,” ujarnya.

Komentar oleh Ketua Pemuda PAS Negeri Melaka :

APA LOGIKNYA ALI RUSTAM BANTU YBK ?

RAKYAT MELAKA TERTANYA - TANYA AKAN TINDAKAN KERAJAAN MELAKA NAK TOLONG BAYAR CUKAI TERTUNGGAK 8 TAHUN YAYASAN BASMI KEMISKINAN (YBK) SELANGOR YANG DIPEGERUSIKAN OLEH DATUK ZAINAL ABIDIN SAKOM. SOALNYA ALI RUSTAM AMBIL DUIT DARI MANA? KENAPA BEGITU MUDAH DILULUSKAN? ADAKAH RAKYAT MELAKA SENDIRI DAH TAK PERLUKAN DUIT? APA JASA YBK KEPADA RAKYAT MELAKA? ADAKAH KERANA HUBUNGAN POLITIK KEPARTIAN, SANGGUP KORBANKAN WANG RAKYAT?

ADAKAH KERAJAAN MELAKA DAH SELESAIKAN HUTANGNYA SENDIRI?BANYAK LAGI PERSOALAN YANG PATUT DIBANGKITKAN..... ADAKAH SETAKAT JANJI KOSONG YBK DALAM MEDIA UNTUK BINA KAMPUS UiTM DI MELAKA DAH CUKUP DILEPASKAN RM5.7 JUTA SEBAGAI GERAN SOKONGAN ?. SAYA TAK NAMPAK KAMPUS TERSEBUT AKAN TERBINA DI MELAKA. SETELAH BERTAHUN LAMANYA YBK BEROPERASI, SETAKAT INI HANYA IA MAMPU BINA RUMAH ANAK YATIM DI SELANGOR SAHAJA. KENAPA APABILA BN DAH JATUH DI SELANGOR BARU DENGAR NAK BUAT KAMPUS ITU & INI.

http://kbsn26melaka.blogspot.com/2010/02/apa-logiknya-ali-rustam-bantu-ybk.html


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59