Monday, 15 February 2010

Tidak dibenarkan mengajar di seluruh negeri Melaka.


Itulah antara kandungan surat yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa agama islam kepada beberapa orang ustaz di negeri Melaka. Amat menyedihkan apabila orang yang menghalang kelas – kelas pengajian agama yang telah sekian lama dijalankan di masjid– masjid di negeri Melaka ini adalah bukannya orang jahat, tetapi orang yang disangkakan baik. Apabila seorang Pengerusi Masjid di sebuah kampung di negeri Melaka ini menghantar seutus surat kepada seorang ustaz untuk menutup kelas pengajiannya, orang – orang tua mengadu kepada Pengerusi Masjid tersebut. Orang – orang tua ini mengharap pembelaan daripada beliau tetapi dijawabnya; “Dah tiada tauliah, tutup aje !”

Hampa hati orang kampung. Sejak 2 tahun lebih kuliah ustaz tersebut berjalan, sudah hampir 200 orang mengikuti kuliah tersebut. Anak – anak muda sudah mula rapat. Yang peliknya, satu kelas pengajian tafsir di masjid yang sama hendak ditutup kerana tidak mendapat sambutan, tetapi kenapa pengajian ustaz ini juga hendak ditutup sama sedangkan ramai yang datang?

Seiringan dengan itu, Imam 2 di masjid yang sama juga dipecat di atas sebab tidak membaca teks semasa khutbah jumaat. Akibatnya berlakulah senario solat jemaah 2 imam di masjid tersebut. Noja dan bilal masjid kemudiannya meletakkan jawatan. Yang dikhuatiri, kalau ada orang meninggal, siapa hendak mandi / menguruskan jenazah di kampung tersebut? Dengan ketiadaan mereka yang secara rasminya bertanggungjawab ke atas urusan jenazah di kampung itu, dengan siapa masyarakat kampung hendak merujuk dan meminta bantuan?

Ustaz tersebut juga dituduh sebagai Kaum Muda, dan malahan dituduh sebagai Wahabi. Sedangkan di dalam surat pemecatan beliau tidak sebutkan tentang hal ini. Kuliah ustaz ini juga dirakamkan oleh pihak Jabatan Agama Islam, & apabila ditanya oleh ustaz ini tentang isi kandungannya, dijawab pula “ tiada apa – apa !” Malahan diberitahu kepada ustaz tersebut, ilmu ustaz itu lebih banyak. Jadi apa masalahnya? Dijawabnya, “ Masalahnya ustaz membaca Qunut Nazilah… !” Walaupun diakui bahawa Qunut itu adalah bersumberkan dari Nabi SAW.

Astaghfirullahal azim....

Kesan daripada peristiwa ini, hamba Allah yang menghalang majlis ilmu itu tadi tidak diterima oleh orang kampung. Solat Gerhana yang dipimpinnya hanya dihadiri oleh 4 orang, ramai jemaah yang lain solat di surau. Sampaikan solat jenazah di kampung tersebut pun tidak menerima beliau sebagai imam. Keluarga jenazah enggan menerima beliau untuk mengimamkan solat jenazah tersebut.

Pernah orang kampung merayu memintanya supaya tidak menutup dahulu kelas ilmu tersebut untuk memberi masa kepada ustaz terbabit supaya mengambil tauliah, tetapi tidak diendahkan. Malahan yang paling mengecewakan adalah beliau berkata “ Kalau Datuk Ali tanya, saya nak jawab apa ….. “

Masya Allah...

Tidak ditakutinya pula kalau Allah tanya nanti dia nak jawab apa? Inilah yang berlaku apabila orang yang hendak menjaga kuasanya di dunia mengkhianati agama Allah. Kalau di Selangor ‘meletup’ kisah Dr. Asri Zainal Abidin ditahan JAIS kerana tidak mempunyai tauliah mengajar agama, di Melaka juga berlaku kisah yang seakan sama. Ustaz yang tidak mempunyai tauliah tidak boleh mengajar, walaupun ilmunya diakui dan diterima masyarakat. Pengerusi Masjidnya takut dengan Ali Rustam, yang amat bimbang dengan kuliah agama dan penyebaran dakwah Islamiyah kepada masyarakat. Sesungguhnya Umno sangat busuk lagi membusukkan jiwa masyarakat.

Kisah benar ini diperdengarkan sendiri kepada den dan jemaah Balai Islam Taman Cempaka baru-baru ini. Moga diambil iktibar.

Pondok Parit Ismail,
15 Februari 2010


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59