Thursday, 7 January 2010

Petikan kuliah maghrib Ustaz Zulkifli Ismail, Ketua Dewan Ulama PAS Negeri Melaka di Balai Islam Taman Cempaka, 4 Januari 2009


A
dalah satu nikmat yang besar kepada kita apabila diziarahi oleh golongan alim ulama dan para solihin kerana mereka membawa keberkatan dan rahmat. Ziarah itu akan mendatangkan dorongan untuk berbuat taat kepada Allah, dan jalan menuju ke syurga akan terbuka dengan seluas – luasnya. Oleh itu, ia merupakan hari yang bersejarah kepada kita.

Apabila pengislaman Parameswara berlaku bermula dengan mimpi melihat Nabi SAW, berlakulah satu sejarah yang amat besar bagi rantau nusantara. Negeri Melaka telah ‘disentuh’ oleh Nabi SAW apabila di dalam mimpi tersebut Nabi SAW telah datang bertemu dengan Parameswara, mengislamkan beliau dengan mengajarnya mengucap kalimah syahadah, lalu beliau mengucap dalam mimpi tersebut, menjadi Islam. Kemudian Nabi SAW memerintahkan beliau pergi belajar dengan Sayid Abdul Aziz, yang merupakan cucu –cicit baginda SAW yang berlabuh di pantai Melaka.


Lalu Parameswara pergi ke pantai bertemu dengan Sayid Abdul Aziz, dibawa ke istana dan dilantik menjadi guru yang pertama mendidik Islam kepada rakyat Melaka. Sebab itu hubungan rakyat Melaka dengan ahlul Bait, hubungan dengan Nabi SAW sangat kuat, tidak boleh dipisahkan umpama kepala dengan badan. Tidak dipanggil rakyat Melaka kalau tidak mencintai anak cucu Rasul SAW. Lantaran mereka inilah yang memperkenalkan Islam kepada rakyat Melaka, ia ibarat ‘nyawa’ yang mesti dipertahankan oleh rakyat Melaka walaupun dijajah selama 500 tahun. Kecintaan rakyat Melaka kepada Nabi SAW dan anak cucu baginda amat mendalam, kerana mereka tidak akan kenal islam dengan tidak kerana anak cucu baginda SAW.

Inilah faktor yang menyebabkan Islam bertahan di Melaka walaupun dijajah selama beberapa ratus tahun. Rakyat Melaka pernah melalui tempoh penjajahan yang amat dasyat. ‘Paku Belanda’ ; terkenal sebagai satu bentuk penyeksaan kepada orang Melaka yang menentang penjajah. Mereka yang menentang dimasukkan ke dalam tong arak yang kosong yang dipaku sekelilingnya lalu ditolak. Ia berguling di dalam tong itu lalu mati.Begitu dahsyatnya tekanan oleh penjajah. Khazanah Islam 100 tahun di Melaka dipadamkan. Sehingga Melaka yang mempunyai sejarah yang begitu gemilang dalam dakwah Islam di Nusantara habis hilang, tidak dapat diwarisi sejarah itu kepada generasi yang berikutnya. Cerita yang tinggal hanyalah hikayat Hang Tuah lima bersaudara, yang tidak menyebut tentang kehebatan pahlawan Melaka dalam konteks dakwah dan sumbangan dalam menyebarkan Islam.

Walaupun bagitu, Islam di Melaka tetap dipertahankan, kerana orang Melaka tidak mengkhianati anak cucu Nabi, amat cinta kepada anak cucu Nabi SAW. Hubungan mereka dengan anak cucu Nabi sentiasa dipelihara, dengan cara menghidupkan ingatan mereka melalui majlis – majlis marhaban dan berzanji. Kerana keberkatan Nabi dan anak cucu bagindalah, di sebalik penjajahan yang maha dahsyat, Islam bertahan di Melaka sedangkan ada di lain – lain tempat Islam hilang sepenuhnya akibat daripada penjajahan dan kekejaman yang sangat melampau dilakukan kepada pribumi yang beragama Islam.

Inilah kelebihan negeri Melaka. Inilah roh dan jiwa orang – orang Melaka. Dengan inilah Islam berjaya diselamatkan dan terus hidup di sini. Hubbun Nabi wa aali Baitih. Cinta kepada Nabi dan anak keluarga baginda SAW. Harus dipertahankan jatidiri ini di kalangan orang Melaka. Bukan sahaja setakat bermaulid tetapi juga ditingkatkan dengan menuntut ilmu dengan lebih mendalam tentang Islam daripada golongan alim ulama. Mesti belajar daripada ulama waris keturunan Nabi yang datang ke Melaka supaya Islam dipegang dengan kuat dan erat.


HIMPUNAN AMAN BANTAHAN MENYEKAT ROMBONGAN BANTUAN “PALESTINE SOLIDARITY CAMPAIGN” KE KEDUTAAN MESIR


KENYATAAN MEDIA
28 DISEMBER 2009


DEWAN PEMUDA PAS PUSAT
PARTI ISLAM Se MALAYSIA (PAS)


HIMPUNAN AMAN BANTAHAN MENYEKAT ROMBONGAN BANTUAN “PALESTINE SOLIDARITY CAMPAIGN” KE KEDUTAAN MESIR

Dewan pemuda PAS Pusat membantah sekeras – kerasnya tindakan Kerajaan Mesir yang tidak memberi kebenaran dan laluan kepada Viva Palestina Convoy 3 untuk meneruskan perjalanan bantuan ke Gaza. Malangnya, kini Konvoi yang dikendalikan oleh Palestine Solidarity Campaign tersebut tersekat di Aqaba, Jordan setelah disekat masuk oleh Kerajaan Mesir.

Kerajaan Mesir telah menyekat deligasi sukarelawan tersebut yang diterajui oleh ahli Parlimen Britain, George Galloway yang telah berjaya mengumpulkan lebih dari 240 ambulan dan kenderaan pelbagai jenis untuk menghantar bantuan ubat-ubatan dan lain-lain barang keperluan ke Gaza.

Rombongan ini telah bertolak dari London pada 05 Disember 2009 dan merentasi jalan darat melalui benua Eropah. Mereka sepatutnya dijadualkan sampai ke Gaza pada 27 Disember 2010 sempena ulang tahun serangan biadap dan pembunuhan zalim rakyat Gaza oleh regim zionis, kerajaan haram Isreal.

Bagi membantah tindakan tersebut, Pemuda PAS akan menyerahkan satu memorandum bantahan kepada kedutaan Mesir pada Jumaat, 08 Januari 2010 berkumpul selepas solat Jumaat di Masjid Tabung Haji, jalan Ampang.

Dewan Pemuda PAS Pusat mengharapkan agar semua rakyat Malaysia terdiri dari muslim dan non-muslim serta seluruh NGO – NGO yang cintakan keamanan dapat bersama hadir membantah tindakan Kerajaan Mesir menghalang Viva Palestina Convoy 3 yang dikendalikan oleh Palestine Solidarity Campaign agar dapat meneruskan perjalanan memasuki Gaza.

USTAZ NASRUDIN HASSAN AT-TANTAWI
Ketua
Dewan Pemuda PAS Pusat
http://episodeperjuangan.blogspot.com/


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59