Friday, 1 January 2010

Melaka Darul Maksiat ??


A
pabila membaca artikel keluaran Harakahdaily di bawah tajuk '300 ribu HIV 2015, tutup punca maksiat di Melaka', terus berlalu di kotak fikiran den; Apa nasib anak cucu den kelak tatkala kerajaan yang ketika ini tidak langsung mempedulikan lubuk - lubuk maksiat di negeri Hang Tuah ini. Malah timbul prasangka yang tidak dapat dielakkan, apakah Melaka ini akan muncul sebagai sebuah negeri berindustrikan seks sebagai produk sampingan pelancongan? Perkataan 'pelacuran ' dan 'pelancongan ' yang seakan - akan dekat sebutannya itu apakah tidak akan dipisahkan dengan negeri Melaka ? Ini yang amat dikhuatiri.

Tulisan Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka itu seharus malah sewajibnya dipandang berat oleh semua masyarakat negeri Melaka, bukan sahaja yang beragama Islam malah yang bukan beragama Islam. Gejala "so-sial", ( dibaca - yang sangat "sial" ) ini menjadi barah dalam kehidupan rakyat, tidak mengenal agama, bangsa dan keturunan. Adat resam Melayu, adab susila ketimuran yang didokongi oleh kaun Cina, India dan kaum - kaum lain di Melaka ini semua sedia maklum menolak akan kelakuan sumbang, seks bebas dan segala yang sewaktu dengannya.

Apa yang didedahkan oleh akhbar Sinar Harian versi Melaka & Negeri Sembilan yang mencetuskan tulisan saudara Sofi Wahab itu sebenarnya bukan lagi rahsia bagi kebanyakan penduduk sekitar Bandar Melaka. Malah pada pengamatan den, 'industri seks' ini boleh dikatakan berkembang pesat sejak seabad yang lalu. Bagi den, yang sejak dari bangku sekolah rendah sehinggalah ke sekolah menengah belajar di kawasan berhampiran Bandar Melaka ini berasa tidak ada sebarang penguncupan masalah sosial ini. Jarang sekali kedengaran serbuan pihak berwajib ke tempat - tempat persundalan seperti yang dinyatakan oleh saudara Sofi Wahab dalam tulisannya itu.

Sempena kedatangan awal Muharam ini, dan serentak dengannya kehadiran tahun baru Masihi 2010 den ingin mengajak diri dan semua yang membaca posting ringkas ini agar bersama - sama dengan jemaah Islam memperjuangkan cara hidup sempurna dan unggul. Kepada semua warga Melaka khususnya yang tinggal di Kawasan Bukit Katil, den menyeru agar kita semua bangkit menentang kemaksiatan anjuran kerajaan Umno. Jatuhkan mereka yang memusnahkan masa depan anak cucu kita. Cukuplah, hentikan sokongan kita kepada mereka ini yang hanya mementingkan harta dan nafsu sendiri.

================

300 ribu HIV 2015, tutup punca maksiat di Melaka
Sofi Wahab

Dijangkakan 300,000 akan dijangkiti HIV di negara ini menjelang tahun 2015. Demikian laporan akhbar Sinar Harian edisi Melaka Negeri Sembilan hari ini. Angka ini amat menggerunkan kita semua kerana ianya merupakan bala dari Allah terhadap hambaNya yang melanggar perintahNya.

Semua kita faham bahawa antara punca HIV ini merebak ialah melalui seks bebas, penagihan dadah dan sebagainya.
Oleh itu saya menggesa kerajaan negeri Melaka menutup semua tempat-tempat pelacuran dan maksiat di samping memberikan kesedaran Islam kepada semua rakyat di negeri ini khususnya umat Islam. Hanya dengan menutup punca merebaknya penyakit berbahaya ini Insya Allah ianya dapat dikawal dan dikurangkan.

Pusat-pusat hiburan yang menjadi tempat berlakunya mukaddimah zina dan seks bebas ini tumbuh bagai cendawan lepas hujan di Melaka. Pusat-pusat hiburan seperti Dangdut, Disko, Kelab Malam, Diskotique, Karaoke dan sebagainya menjadi tempat hiburan sementara kononnya untuk menghilangkan kerunsingan dan kekusutan fikiran.

Tempat-tempat hiburan begini menjadi pelabuhan pertama kupu-kupu malam sebelum meneruskan operasi berikutnya. Siapa yang tidak tahu Jalan Melaka Raya yang terletak di tengah-tengah Bandaraya Melaka. Ianya bagaikan mati di siang hari tetapi hidup dan harum pada malam hari.

Jumlah pusat-pusat hiburan di Jalan Melaka Raya ini sungguh banyak. Jika kita berkunjung ke kawasan ini pada malam hari kita akan dapat menyaksikan pelbagai gelagat manusia yang datang mengunjungi tempat-tempat hiburan ini seolah-olah kita bukannya berdiri di tengah-tengah negeri umat Islam tetapi lebih mirip kepada Hatyaai atau Phuket di Thailand.

Saban hari ada sahaja berita yang tersiar di dada akhbar tentang tertangkapnya orang Islam yang berkhalwat dan berzina di sekitar negeri Melaka.

Rumah urut, Spa, salon kecantikan dan sebagainya juga didakwa menjalankan ‘perniagaan sampingan’ demi untuk mengaut keuntungan yang berlipat kali ganda. Selain dari itu Bandar Melaka juga memang terkenal dengan pusat maksiat seperti rumah urut dan Pusat Pelacuran yang kian menjadi tarikan kepada pelancong dalam dan luar negeri.

Tidak lama dahulu sebuah stesyen TV pernah membongkar kisah pelacuran yang berleluasa di sekitar Bandaraya Melaka. Sesungguhnya kegiatan jijik tersebut sudah lama berlaku tetapi semacam sengaja di biarkan oleh pihak berkuasa.

Ianya telah berlaku sejak turun temurun. Kawasan-kawasan yang terkenal dengan kegiatan tersebut adalah di Jalan Munshi Abdullah dan Jalan Bunga Raya serta beberapa kawasan lain. Nama-nama seperti Pokok Kelapa, Ekspres Belakang, Rumah Hijau dan sebagainya menjadi siulan para pencinta perempuan murahan tersebut.

Harga perkhidmatan yang istimewa sehingga ke paras semurah RM30.00 menjadi penggalak kepada berkembangnya industri yang dikatakan antara yang tertua di dunia ini. Lebih malang lagi Stesyen TV itu juga mendedahkan bahawa antara pelanggan pelacur-pelacur murahan ini adalah pelajar-pelajar kolej yang rata-ratanya berketurunan melayu.

Mengapa setelah ianya didedahkan oleh Media sejak kesekian kalinya tempat-tempat begini masih beroperasi seolah-olah ianya mendapat perlindungan istimewa dari pihak tertentu. Ini yang menjadi persoalannya?

Saya menggesa pihak kerajaan negeri menutup premis-premis pelacuran, hiburan dan pusat maksiat ini serta merta bagi mengurang wabak Aids yang dijangka terus meningkat sehingga 300,000 pada tahun 2015 nanti.

Amat malang sekali jika kerajaan negeri Melaka terus mendiamkan diri tidak mahu mengambil tindakan ke atas premis-premis ini yang sah menjadi punca maksiat dan akhirnya menyebabkan Aids merebak dengan meluas.

Artikel asal di pautan berikut : Harakahdaily.net


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59