Saturday, 7 August 2010

Ringkasan Isi Ijtimak Ulamak PAS Kawasan Bukit Katil, Ahad 18 Julai, Markas Paya Dalam


Uwais Al Qarni, adalah seorang muqadram, yakni seorang yang hidup pada zaman nabi tetapi tidak bertemu dengan nabi. Beliau amat dikenali di kalangan penduduk langit tetapi kurang dikenali di dunia. Nabi berpesan kepada para sahabat supaya jika bertemu dengannya, seorang yang bermata hijau dan berambut merah, mintalah beliau supaya berdoa kerana makbulnya doa beliau. Malah Abu Bakar pernah menyuruh Uwais Al Qarni berdoa. Kalau hendak diikutkan, tinggi lagi martabat Abu Bakar, ( salah seorang yang berstatus sahabat nabi SAW ) jika dibandingkan dengan beliau. Tetapi doa Uwais Al Qarani mustajab kerana hati beliau, tasauf beliau.

Beliau adalah pengembala kambing sahaja, yang mana orang kampung tidak berapa kenal, apatah lagi JKKK pada masa itu juga tidak mengenali beliau. Suci dan bersihnya hati beliau, sehinggakan di suatu ketika,sewaktu beliau yang tidak dapat pergi berperang tetapi apabila mendengar berita bahawa nabi patah gigi ketika bertempur dengan pihak musuh, beliau turut mematahkan giginya sendiri. Itulah tanda bersih dan kasihnya hati beliau kepada kekasih Allah. Akhirnya beliau syahid di medan peperangan.

Inilah antara tokoh tasauf yang hidup di zaman nabi. Sebutlah siapa pun tokoh tasauf, semua mereka berada di saf hadapan perjuangan. Mereka inilah yang berdepan dengan pemimpin zalim, suara merekalah yang keluar dari mulut menegur pemimpin – pemimpin ini. Hati mereka bersih.

Begitu juga dengan kita yang berada dalam perjuangan. Hati mestilah bersih sebersihnya. Solat mesti khusyuk, jika hati kita merayau – merayau, meliar ke sana ke sini, banyak lagi usaha kita kena lakukan ke arah membersihkan hati. Memanglah susah untuk kita khusyuk 100 peratus, tetapi kalau langsung tidak ingat Allah sejak dari angkat takbir hingga bagi salam, berat benar nampaknya. Hati kita sepatutnya ketika lima minit bersolat itu hendaklah khusyuk kepada Allah, tiada yang lain hanya Allah semata – mata.

Allah mencintai mereka yang bertaqwa, lagi ‘low profile’. Kata nabi, kalau mereka yang bertaqwa lagi ‘low profile’ ini tidak ada, orang tidak cari, kalau mereka hadir dalam satu – satu majlis, orang tidak kenal pun. Pengerusi majlis tidak sebut pun nama mereka. Lain pula dengan ulama yang berjuang dengan ikhlasnya di jalan Allah. Kalau para ulama ini dikenali orang, itu bukannya bermakna ulama itu minta dikenali. Mereka tidak menonjol-nonjolkan diri untuk dikenali. Hati mereka seperti cahaya yang membawa hidayah. Mereka terselamat dari segala debu-debu yang menyebabkan kegelapan hati. Jawatan, mereka tidak minta. Kalau masyarakat melantik, itu adalah pilihan masyarakat, bukannya mereka meminta – minta. Mereka tidak melobi untuk jawatan. Mereka tidak menonjolkan diri. Orang tidak kenal pun tidak apa, tapi kerja – kerja jemaah tetap berjalan.

Kuliah disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Faisol Abdul Rahman, Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Negeri Melaka. Majlis Itjimak Ulamak PAS Kawasan Bukit Katil ini diadakan setiap bulan minggu ketiga, hari Ahad di Markas PAS Paya Dalam bermula pukul 9 pagi

Pondok Parit Ismail

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59