Tuesday, 3 August 2010

Majlis meraikan wakil PASTI negeri Melaka di PASTI Seri Jati


2 buah bas dan 11 buah kereta telah digunakan untuk mengangkut kontijen PASTI Melaka ke Temasya Sukan PASTI Peringkat Kebangsaan yang berlangsung di Pulau Pinang, baru – baru ini. Bilangan kenderaan yang banyak tersebut, adalah untuk mengangkut peserta, guru pengiring, penyokong dan ibu bapa seramai lebih 100 orang, yang merupakan kontijen negeri terbesar ke pesta sukan peringkat kebangsaan tersebut.

PASTI negeri Melaka telah berjaya sampai ke peringkat suku akhir untuk sukan bola sepak dan bola jaring. Walaupun pasukan bola sepak tidak mencapai sasaran ke peringkat separuh akhir, ianya dianggap satu kebanggaan kepada PASTI negeri Melaka, kerana pasukan bola sepak telah tewas kepada pasukan yang agak kuat dari negeri Selangor, yang juga merupakan Juara Bola Sepak di peringkat kebangsaan pada kali ini.Perlawanan peringkat suku akhir tersebut adalah satu perlawanan yang sengit. Melaka hanya tewas 0-1 di tangan Selangor, itupun gol tunggal dijaringkan di saat-saat akhir perlawanan. Menurut Pengarah PASTI Negeri Melaka, saudara Abdul Kadir b. Dewa, pasukan bola sepak negeri Melaka mempunyai harapan yang cerah untuk sampai sekurang-kurangnya ke peringkat separuh akhir memandangkan barisan pemain mempunyai kekuatan dari segi tendangan bola yang kuat dan larian yang kencang. Begitu juga dengan pasukan bola jaring yang mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi, juga tewas di tangan pasukan negeri Selangor di peringkat suku akhir.

Beliau yang berucap di majlis meraikan wakil PASTI negeri Melaka di PASTI Seri Jati pada malam hari Isnin, 11 Julai 2010 turut menyentuh tentang tahap kecemerlangan akademik yang ditekankan di PASTI. Silibus pelajaran yang dinaiktaraf secara berkala menunjukkan pihak PASTI memastikan para pelajar mendapat pendidikan yang terkini, seiring dengan peredaran masa. Subjek Sains dan Matematik tidak lepas daripada mendapat perhatian pengurusan PASTI, selain daripada aspek kerohanian yang ditekankan. Lebih daripada 10 hadis ringkas diajar dan dihafal oleh pelajar PASTI, tidak termasuk doa-doa amalan harian yang antaranya menurut saudara , PASTI juga mengajar pelajar – pelajarnya untuk menjadi ‘kaya’ dengan cara mengajar dan mengamalkan Ayat Seribu Dinar.

Majlis sambutan yang diadakan pada malam tersebut menyaksikan kehadiran ramai ibu bapa, guru – guru, penyokong dan adik beradik peserta Sukan PASTI. Pengarah PASTI Negeri Melaka juga mengambil kesempatan pada majlis tersebut dengan mengumumkan rancangan PASTI Negeri Melaka memiliki bangunan sendiri, yang akan menempatkan pejabat, bilik mesyuarat dan dewan latihan kepada guru-guru PASTI negeri Melaka. Akaun bank untuk mengumpul dana telah disediakan dan setakat ini sambutan bagi mengisi tabung tersebut adalah amat menggalakkan.

Laporan oleh Pondok Parit Ismail

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59