Wednesday, 2 June 2010

Kroni Ali Rustam ambil tanah rezab sekolah


Tanah rezab sekolah diselewengkan

Melaka : Penduduk Taman Sri Krubong, di sini, membantah sekeras – kerasnya penyelewengan terhadap tanah yang pada awalnya direzabkan bagi pembinaan sekolah rendah kebangsaan oleh pemaju tetapi telah dipindah milik kepada enam orang kroni terdekat Ketua Menteri Melaka, Dato’ Seri Mohd Ali Rustam.

Mereka adalah bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka, Dato’ Wira Ismail Saleh; bekas Pegawai Kewangan Negeri Melaka; Dato’ Kamarul Zaman bin Md Isa; Ketua Setiausaha Sulit Ketua Menteri Melaka; Rusnani Abd Latip; Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Putra; Radhuana Salleh; Pegawai Protokol dan Istiadat Pejabat Yang Dipertua Negeri Melaka, Abdullah Mohd Taha dan bekas Pegawai Daerah Melaka Tengah, Abd Kadir Yaakup.

Pemaju telah memberikan tanah empat ekar lebih bagi kemudahan lebih 2,000 penduduk taman serta diluluskan sebagai ‘Rezab Sekolah Rendah’ pada tahun 2000 tetapi telah dipindah milik pada 2007, malahan mereka dijanjikan dengan pembinaan sekolah tersebut pada Pilihan Raya Umum 2008 dan ini membuatkan mereka rasa ditip hidup-hidup.

Menurut Ahli Jawatankuasa KeADILan Cabang Tangga Batu, Sham Kamat, 42, mereka telah membuat laporan kepada SPRM Melaka pada Jun 2009 tetapi selepas hampir setahun diberitahu kes itu telah ditutup dan kerajaan negeri mengatakan ianya telah selesai.

“Saya tanya pada 3 Mei lalu, SPRM kata kes membabitkan lot 3077 Mukim Krubong itu telah ditutup dan dipindah milik kembali sebagai rezab sekolah tapi bila saya semak di pejabat tanah 4 Mri, nama enam orang ini masih ada lagi lalu kita buat laporan polis pula.

“ Kami benar-benar tidak puas hati dan merasa ditipu hidup-hidup kerana setelah ke pejabat tanah mendapati tanah itu masih lagi menjadi milik mereka,” katanya ketika mendedahkan nama individu tersebut.

Beliau turut kesal dengan kejadian itu yang sepatutnya tidak berlaku kerana status tanah adalah untuk pembangunan yang tidak boleh dipindahmilik kepada individu dan mengatakan berlakunya salah guna kuasa serta penyelewengan.

Seorang penduduk, Ya’acob Hamid, 57, pesara, yang telah tinggah di situ hampir 13 tahun membantah tindakan tersebut yang hanya menguntungkan beberapa individu sahaja sedangkan penduduk taman yang begitu memerlukan kemudahan seperti sekolah dan dewan serbaguna dinafikan.

Laporan dipetik daripada Harakah keluaran 10 – 13 Jamadilakhir 1432 / 24 – 27 Mei 2010.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59