Saturday, 26 December 2009

Berita Bergambar : Program Pelancaran Jabatan Amal Peringkat Kawasan Bukit Katil


Tempat : Sek. Men. (U) Ar-Rahmah, Solok Gaung
Tarikh : 8 Muharam 1431 / 25 Disember 2009 ( Khamis )
Masa : Selepas Solat Maghrib
Sebahagian daripada peserta yang hadir yang akan diserapkan ke Briged Amal Kawasan Bukit Katil.

Ustaz Abu Bakar sedang menyusun barisan anggota Briged Amal sebelum program bermula.
Perbarisan semasa menyanyikan lagu rasmi Jabatan AmalInilah bakal amilin jemaah Islam yang bersedia mengerah tenaga demi islam tercinta.


Anggota Briged Amal yang kebanyakannya berumur sekitar 14 - 17 tahun.
Unit Amal Malaysia - dikenali juga dengan panggilan Tentera Merah.Saudara Puhat Bedol selaku Ketua Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil sedang memberikan ucapan.Antara pimpinan Pemuda Kawasan Bukit Katil yang hadir.Ustaz Abu Bakar, komandan Jabatan Amal Kawasan Bukit Katil yang merupakan tenaga penting yang menggerakkan Jabatan Amal di sini. Disamping beliau ialah Ustaz Khairul yang merupakan pengerusi majlis pada program tersebut.Saudara Juhari Osman , Ketua Pengarah Jabatan Amal Pusat sedang memberi ucapan dan seterusnya merasmikan pelancaran Jabatan Amal Peringkat Kawasan Bukit Katil.


Program ditamatkan dengan pautan salam dan pelukan semua peserta dan pimpinan. Moga ukhwah fillah yang terjalin terus terikat kukuh di dalam saf perjuangan.


DIA TIDAK MEMINTA, KITA TIDAK DIPAKSA


D
ia seorang pejuang reformasi semenjak di universiti lagi. Seorang yang low profile, tidak suka menonjolkan diri, mempunyai pemikiran terbuka, kritis dan punya semangat waja. Dia Ahmad Lutfi Othman.

Jasanya pada Harakah dan juga PAS cukup besar.

Walaupun beberapa kali beliau telah di "buang" daripada Harakah dan masuk semula untuk beberapa kali , dengan rendah diri dia tidak pernah mengungkit kisah-kisah lama; kenapa dia disingkirkan sebelum ini.


Ya, seorang yang bekerja kerana cintakan agamanya dan bukannya kerana manusia sejagat. Sukar memperolehi manusia seperti ini di zaman muktahir ini.

Pernah bawa keluarga tidur dalam Toyota Unser, tidak pulang ke rumah demi menjaga keselamatan keluarga bila beliau mendedahkan kebajetan pemimpin-pemimpin negara!

Hasilnya seorang Menteri Besar telah tumbang dan seorang lagi hampir tumbang!!

Ahmad Lutfi perlu dibantu, di mana beliau ingin mendapatkan wang sebegitu banyak jika kerja yang ditawarkan oleh akhbar-akhbar lain dengan kemewahan ditolak semata-mata ingin bersama dengan arus perjuangan Islam yang banyak menggunakan wang dan duit saku sendiri?

Sampai masanya untuk kita buktikan apa yang kita selalu bercakap tentang teori ukhwah, persahabatan dan perjuangan. Kita mesti membantu merasa perit maung yang dirasai oleh Ahmad Lutfi Othman.

Kita mesti berikhtiar untuk meringankan bebannya.

Kita mahu ada orang bekerja dengan Islam sepenuh masa.. Tapi kita tidak bersedia membantu mereka. Jika inilah sikap kita, masa depan perjuangan kita masih jauh.

Saya menyeru dalam kesempatan ini, bantulah seadanya untuk meringankan beban beliau:

[Akaun Maybank]

Ahmad Luqman Hakim

[162179670906]

sumber : nuraflah.blogspot


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59