Friday, 3 July 2009

Majlis Sidang Akhbar Isu Serangan Pemuda UMNO Terhadap Pakatan Rakyat


PAS dan DAP bersama mengukuhkan hubungan dalam pakatan selepas selesai sidang akhbar pagi tadi.

Satu ceramah tentang isu tersebut akan diadakan di Dewan Pejabat DAP Lorong Pandan pada malam Ahad ni.Orang ramai dijemput hadir beramai-ramai.

Dan perenggan-perenggan berikutnya di sini


Kronologi Peristiwa 'Keganasan' Pemuda Umno


Berikut adalah kronologi peristiwa 'serangan' pemuda Umno Bukit Katil terhadap kaunter pendaftaran pengundi baru di Pasar Malam Taman Melaka Baru pada hari Khamis 2Julai 2009.

6.00 petang : 2 Van MBMB kelihatan berada berdekatan di kawasan sekitar pasar malam.

6.30 petang : Kaunter pendaftaran mula dibuka oleh Pemuda PAS Bukit Katil bersama Pemuda DAP. Bantahan diterima daripada ahli JKKK Taman Melaka Baru dan Pengerusi Pasar Malam Taman Melaka Baru. Salah seorang penghuni rumah berdekatan membenarkan pihak penganjur membuka kaunter di hadapan rumah beliau yang mana pada awalnya beliau meletak penghalang bagi kenderaan ditempatkan di situ.

6.45 petang : Beberapa pendaftaran diterima dan sambutan adalah menggalakkan.

7.00 petang : Lebih kurang 5 orang petugas MBMB mula menghampiri kaunter yang telah dipindahkan ke tempat baru. Perbincangan ringkas telah berlaku di antara pihak penganjur dan MBMB. Kelihatan 20 pemuda Umno mula berkumpul di kawasan berhampiran.

7.30 petang : Sebahagian pemuda PAS menunaikan solat manakala sebahagian lagi meneruskan tugas di kaunter. Beberapa orang peniaga menyumbangkan sedikit makanan dan minuman untuk para pemuda yang bertugas.

8.00 malam : Segerombolan pemuda Umno yang diketuai oleh Jailani, yang mendakwa dirinya sebagai Ketua Pemuda Umno Bahagian Bukit Katil menghampiri kaunter pendaftaran.
Jailani meminta AJK Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil beredar dan dalam masa yang sama mengutuk DAP.

Pemuda PAS tetap meneruskan tugas di kaunter pendaftaran. Perbuatan provokasi dari Pemuda Umno bermula. MBMB telah digesa oleh Pemuda Umno agar menutup kaunter pendaftaran.

MBMB dengan bilangan yang lebih ramai berbincang dengan pihak penganjur.

MBMB beredar setelah lampu di kaunter dipadamkan.

8.30 malam : Jailani meminta pihak polis campur tangan tetapi tiada sebarang respon. Provokasi berterusan dengan perbuatan cabar mencabar, carut mencarut dan maki hamun oleh pemuda Umno. Keganasan seterusnya tercetus dengan tindakan pemuda Umno dengan bilangan hampir 40 orang merempuh dan menendang meja pendaftaran DAP sehingga pecah dan mencederakan YB Koh.

Dalam akhbar berbahasa Cina hari ini melaporkan seorang pemuda Cina tercedera dalam insiden serangan ini .

9.00 malam : Polis berpakaian preman menahan seorang pemuda Umno yang akhirnya membawa kepada terhentinya tindakan provokasi dari pemuda Umno.

Sebanyak 8 laporan Polis telah dibuat di IPD Banda Kaba. 4 daripadanya adalah daripada pihak PAS.

****KREDIT KEPADA BLOGGERS PALESTINHOOD,ANGKASANURI DAN AIZAT ATAS ULASAN KALIAN SERTA SUMBANGAN RAKAMAN ****


Kegemparan di Kilang Infineon Batu Berendam


I
nfineon Batu Berendam hari ini menyaksikan satu peristiwa gempar susulan daripada apa yang disifatkan sebagai ancaman keselamatan kepada pekerja - pekerja dan fasiliti kilang. Menurut sumber - sumber dalaman kilang yang boleh dikategorikan sebagai antara yang ternama di Melaka ini, kegemparan ini mungkin disebabkan oleh ancaman bom dari pihak yang tidak dikenali.

Kilang yang terletak di dalam Dewan Undangan Negeri Ayer Keroh, Parlimen Bukit Katil ini dikatakan menerima panggilan ugutan bom pada pagi Jumaat, 3 Julai. Tindakan serta - merta diambil oleh pihak pengurusan kilang dengan mengumpulkan semua pekerja di kawasan selamat dan memberi kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis. Walaupun kejadian ini mencemaskan wargakerja Infineon selama beberapa jam, akhirnya berita yang melegakan diterima setelah pihak keselamatan mengesahkan tiada sebarang bom ditemui. Operasi kilang beransur pulih sepenuhnya dan berjalan seperti biasa setelah pihak pengurusan dan pihak berkuasa berpuas hati dengan tahap keselamatan kilang.

Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil ( DPPBK ) mengutuk sekeras - kerasnya perbuatan yang tidak bertanggungjawab ini. DPPBK melihat kejadian ini sebagai satu tindakan melampau yang tidak mendatangkan keuntungan sama sekali kepada mana - mana pihak. DPPBK berharap agar siasatan menyeluruh dijalankan bagi mengesan pemanggil palsu ini dan mengambilkan tindakan yang sewajarnya.


Apakah UMNO Hanya Tahu Melahirkan Perasuah,Penyamun,Penipu,Penyangak Dan Samseng


YDP kawasan Bukit Katil berada di hadapan balai polis
Para wartawan bersama YB-YB dan polis di hadapan balai polis banda kaba
YB Khoo menunjukkan bahagian kakinya yang cedera akibat kejadian tersebut
YB Lim melihat kecederaan yang dialami oleh YB Khoo semasa kejadian

YB Khoo berdiri di sebelah banner dgn tenang sementara itu pihak-pihak pemuda umno telah pun memulakan provokasi mereka.
Antara pemuda umno yang terlibat dalam kejadian tersebut(berbaju hitam tengah adalah provokator yg bertanggungjawab menghasut para pemuda umno supaya bertindak.Dia memperkenalkan dirinya sebagai mohd jailani dan mengaku sebagai ketua pemuda umno parlimen bukit katil.
Sebahagian gambar pemuda umno yg terlibat tetapi mereka ini memalingkan muka apabila sedar gambar mereka diambil.
Bekas minuman bertaburan setelah diserang
Meja yang digunakan untuk pendaftaran dipecahkan
Lihatlah kesan daripada tindakan ganas para pemuda umno.
Tapak tiang banting ini juga turut dirosakkan mereka.


'
Tindakkan ganas pemuda umno ini seolah-olah membuktikan bahawa sikap serta perilaku biadap dan samseng ini adalah sinonim dengan mereka.Berita lanjut kejadian bakal di'update'kan kemudian

Dan perenggan-perenggan berikutnya di sini


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59