Thursday, 10 September 2009

Memorandum Bantahan Terhadap Aktiviti Penyembelihan Babi di Pusat Penyembelihan Haiwan, Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Kompleks Abatoir, Ayer Keroh


B
erhubung dengan artikel di dalam akhbar Harakah bertarikh 17 – 20 Ramadan 1430 / 7 – 10 September 2009 di bawah tajuk ‘ Melaka Sembelih Lembu dan Babi di Satu Tempat ‘ , Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil ( DPPBK ) dengan penuh rasa tanggungjawab menggesa pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar Melaka segera bertindak menghentikan aktiviti menyembelih babi di Kompleks Abatoir Ayer Keroh.

Antara laporan di dalam akhbar Harakah tersebut menyebut :

- Pusat penyembelihan itu menjalankan kerja – kerja penyembelihan lembu dan babi di tempat yang cuma dipisahkan oleh tembok yang rendah. Babi dibawa masuk melalui kawasan lembu yang dikumpulkan dan melalui pintu yang sama.
- Kelihatan seorang pekerja sedang memandikan babi yang kemungkinan besar tempias atau apa sahaja bahan bawaan daripada babi boleh terkena lembu.
- Pintu pagar hadapan ditutup dan urusan rumah penyembelihan menggunakan laluan dari pintu pagar belakang yang agak sunyi. Keadaan pintu pagarnya yang ditutupi dengan semak samun mengundang kepada keraguan dan persoalan tentang aktiviti yang dijalankan di dalam kompleks tersebut.

DPPBK dengan ini menyeru supaya pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar tampil untuk membuat penjelasan tentang status rumah penyembelihan di kompleks tersebut, yang didakwa tidak mendapat sijil kelulusan halal kerana beberapa sebab yang meragukan. DPPBK dengan kesedaran yang tinggi terhadap sensitiviti umat Islam khususnya di Negeri Melaka memandang berat pendedahan yang dibuat oleh Harakah baru – baru ini dan mendesak agar pihak berkuasa mengambil tindakan segera bagi mengatasi isu yang dibangkitkan ini.20 Ramadan 1430 / 10 September 2009

Muhamat Puhat Bedol

Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59