Thursday, 10 September 2009

Melaka sembelih lembu dan babi di satu tempat


M
ELAKA : ‘ 1 Malaysia, satu pusat penyembelihan’ agaknya cogan kata yang paling sesuai bagi menggambarkan situasi sebenar yang terjadi di pusat penyembelihan utama negeri Melaka sejak puluhan tahun lalu.

Pusat penyembelihan itu menjalankan kerja – kerja penyembelihan lembu dan babi di tempat yang sama. Pusat penyembelihan bagi haiwan ruminan iaitu lembu atau kambing di Jabatan Perkhidmatan Veterinar , Kompleks Abatoir,Ayer Keroh,dekat sini juga dimaklumkan tidak mendapat kelulusan sijil halal kerana beberapa faktor meragukan


Haiwan tersebut dibawa masuk melalui pintu yang sama dan tempat penyembelihannya cuma dipisahkan oleh satu tembok yang rendah. Setiap kali babi dibawa keluar atau masuk ianya akan melalui kawasan kandang lembu yang dikumpulkan untuk disembelih.

Lokasi penyembeliha babi itu betul-betul terletak di tepi jalan Ayer Keroh Lama di mana ianya dianggarkan dalam jarak kurang 20 meter daripada jalan raya. Ia terletak berhadapan pintu masuk pusat tahanan Dusun Dato’ Murad serta pagarnya ditutupi dengan semak-samun supaya tidak kelihatan daripada luar.

Tinjauan Harakah juga mendapati pintu pagar hadapan ditutup dan urusan rumah penyembelihan itu menggunakan laluan dari pintu pagar belakang yang agak sunyi. Terdapat kawasan penternakan burung unta di depan Jabatan Veterinar berhadapan Kota Fesyen Melaka International Trade Centre ( MITC ).

Ketika tinjauan dibuat, kelihatan seorang pekerja sedang memandikan babi dan memandangkan tempat penyembelihan babi agak tinggi berbanding tempat penyembelihan lembu, tempias atau apa sahaja bahan bawaan daripada babi akan mengenai lembu serta kawasan sekitarnya.

Menurut sumber yang tidak mahu dikenali, perkara tersebut telah dibangkitkan bebeapa kali tetapi dihalang oleh pemimpin kerajaan negeri kononnya untuk menjaga sensitiviti kaum.

“ Saya rasa bersalah sekiranya tidak menghebahkan kepada rakyat Melaka khususnya orang Islam kerana lembu yang disembelih itu dipasarkan kepada mereka sedangkan status halal dan tahap kebersihannya diragui,” kata beliau.

*artikel dipetik daripada HARAKAH keluaran 17 – 20 Ramadan 1430 / 7 – 10 September 2009

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59