Thursday, 10 September 2009

Kerosakan Pasar Melaka Sentral Serius


M
ELAKA : “ Rumah siap, pahat berbunyi…” itulah keadaan yang menimpa Pasar Besar Melaka Sentral yang mengalami pelbagai masalah kerosakan dan keretakan di sana – sini disebabkan struktur bangunan yang tidak seragam akibat kerja tanah dan penanaman cerucuk yang kurang memuaskan.

Adun Bachang, Lim Jak Wong, mempertikaikan mengapa kos baik pulih pasar tersebut ditanggung oleh Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah ( BMBM ) sedangkan pemaju pembinaan yang sepatutnya menanggung segala kos tersebut.

Malah katanya, MBMB juga terpaksa menanggung kos penyelenggaraan elektrik dan infrastruktur yang tinggi iaitu sebanyak RM 161,045 bai 2007 dan RM 127,362 dari Januari hingga September 2008 apabila ianya diserahkan oleh Pengurusan Melaka Sentral kepada MBMB bermula 1 Mac 2007.

Dan “ Saya dimaklumkan di dalam persidangan Dun bahawa kos baik pulihnya sebanyak RM3.9 juta dan dijangka siap pada Julai 2009 tapi saya lihat kerja – kerja telah dihentikan Julai lalu dan dimulakan semula baru-baru ini.

“ Persoalannya sekarang adakah kerja yang baru itu berlainan daripada kerja baik pulih asal? Sekirana lain, apakah kosnya juga lain?” katanya kepada media semasa melawat lokasi terbabit sambil ditemani Exco Pemuda PAS Melaka, Khiru Che Salleh.

Beliau kesal kerana MBMB menanggung kos baik pulih itu melalui wang pembayar cukai yang sepatutnya digunakan untuk menjaga kebajikan rakyat yang kurang berkemampuan khususnya di negeri Melaka.

Menurut beliau, kerja – kerja pembaikan yang dilakukan itu hanyalah baik pulih kosmetik di bahagian luar bangunan tanpa menumpukan kepada punca sebenar kerosakan yang dialami.

Tambahnya, perhatian perlu diberikan kepada cerucuk bangunan pasar itu kerana jika sekiranya tidak dibaiki dengan segera masalah keretakan akan berulang dan menjadi lebih serius lagi.

Pasar itu mula dibina pada 16 Disember 2002 dan siap pada 30 April 204 dengan harga RM19.5 juta oleh Syarikat Technochase Sdn. Bhd.

Mula beroperasi pada 15 Mei 2004 setelah pasar besar lama di Jalan Tun Ali ditutup dan para peniaganya diarah berpindah ke sini. Sebelum ini, kajian dijalankan Institut Kerja Raya Malaysia ( IKRAM ) mendapati tanah tapak pembinaan pasar itu tidak padat dan mendap sebanyak 3 sentimeter selama lima tahun dan akan mencapai kepadatan sehingga tahun 2032.

IKRAM juga mencadangkan sama ada pasar itu dibina semula dengan kos RM17 juta atau dibaiki dengan kos RM10 juta.

*artikel dipetik daripada HARAKAH keluaran 17 – 20 Ramadan 1430 / 7 – 10 September 2009

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59