Friday, 3 July 2009

Kronologi Peristiwa 'Keganasan' Pemuda Umno


Berikut adalah kronologi peristiwa 'serangan' pemuda Umno Bukit Katil terhadap kaunter pendaftaran pengundi baru di Pasar Malam Taman Melaka Baru pada hari Khamis 2Julai 2009.

6.00 petang : 2 Van MBMB kelihatan berada berdekatan di kawasan sekitar pasar malam.

6.30 petang : Kaunter pendaftaran mula dibuka oleh Pemuda PAS Bukit Katil bersama Pemuda DAP. Bantahan diterima daripada ahli JKKK Taman Melaka Baru dan Pengerusi Pasar Malam Taman Melaka Baru. Salah seorang penghuni rumah berdekatan membenarkan pihak penganjur membuka kaunter di hadapan rumah beliau yang mana pada awalnya beliau meletak penghalang bagi kenderaan ditempatkan di situ.

6.45 petang : Beberapa pendaftaran diterima dan sambutan adalah menggalakkan.

7.00 petang : Lebih kurang 5 orang petugas MBMB mula menghampiri kaunter yang telah dipindahkan ke tempat baru. Perbincangan ringkas telah berlaku di antara pihak penganjur dan MBMB. Kelihatan 20 pemuda Umno mula berkumpul di kawasan berhampiran.

7.30 petang : Sebahagian pemuda PAS menunaikan solat manakala sebahagian lagi meneruskan tugas di kaunter. Beberapa orang peniaga menyumbangkan sedikit makanan dan minuman untuk para pemuda yang bertugas.

8.00 malam : Segerombolan pemuda Umno yang diketuai oleh Jailani, yang mendakwa dirinya sebagai Ketua Pemuda Umno Bahagian Bukit Katil menghampiri kaunter pendaftaran.
Jailani meminta AJK Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil beredar dan dalam masa yang sama mengutuk DAP.

Pemuda PAS tetap meneruskan tugas di kaunter pendaftaran. Perbuatan provokasi dari Pemuda Umno bermula. MBMB telah digesa oleh Pemuda Umno agar menutup kaunter pendaftaran.

MBMB dengan bilangan yang lebih ramai berbincang dengan pihak penganjur.

MBMB beredar setelah lampu di kaunter dipadamkan.

8.30 malam : Jailani meminta pihak polis campur tangan tetapi tiada sebarang respon. Provokasi berterusan dengan perbuatan cabar mencabar, carut mencarut dan maki hamun oleh pemuda Umno. Keganasan seterusnya tercetus dengan tindakan pemuda Umno dengan bilangan hampir 40 orang merempuh dan menendang meja pendaftaran DAP sehingga pecah dan mencederakan YB Koh.

Dalam akhbar berbahasa Cina hari ini melaporkan seorang pemuda Cina tercedera dalam insiden serangan ini .

9.00 malam : Polis berpakaian preman menahan seorang pemuda Umno yang akhirnya membawa kepada terhentinya tindakan provokasi dari pemuda Umno.

Sebanyak 8 laporan Polis telah dibuat di IPD Banda Kaba. 4 daripadanya adalah daripada pihak PAS.

****KREDIT KEPADA BLOGGERS PALESTINHOOD,ANGKASANURI DAN AIZAT ATAS ULASAN KALIAN SERTA SUMBANGAN RAKAMAN ****

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59