Saturday, 11 October 2008

DATUK SHAH RUKH KHAN : TIDAK ADA LAGIKAH ORANG LAIN UNTUK GELARAN DATUK ~ Ref Malaysiakini


Dewan Pemuda PAS Bukit Katil kesal dengan penganugerahan Datuk kepada pelakon Bollywood Shah Rukh Khan oleh kerajaan negeri Melaka. Tidak ada lagikah orang lain yang lebih layak dari beliau. Apa jasa beliau kepada rakyat negeri Melaka sehingga mendapat pengiktirafan begitu tinggi.

Apakah sudah tidak ada lagi bekas perajurit, guru-guru, pegawai-pegawai kerajaan dan sebagainya yang terbukti banyak berjasa kepada negara dan negeri Melaka.

Kalau beginilah tindakan kerajana negeri kami yakin selepas ini semua bintang filem dan penyanyi terkenal dunia akan mendapat gelaran Datuk anugerah dari kerajaan Melaka. Kalau Shah Rukh Khan boleh dapat, takkan Tom Cruise, Jackie Chan, Chow Yun Fat, Salman Khan, Nicole Kidman, Mariah Carey, Michael Jackson tak boleh dapat gelaran tersebut.

Tidak lama lagi semua pelakon filem popular di Hollywood, Bollywood, Hong Kong dan lain-lain turut mendapat gelaran tersebut. Maka mahsyurlah Melaka di seluruh dunia kerana menganugerahkan Datuk kepada pelakon dunia.Nanti akan ada Dato' Salman Khan, Datuk Juhi Chawla, Datuk Aishwarya Rai, Datuk Jackei Chan, Datuk Avril Lavigne dan lain-lain.

Hebatnya negeri Melaka. Murahnya gelaran Datuk. Apalah agaknya sumbangan Shah Rukh Khan kepada rakyat negeri Melaka? Kami pun naik hairan.Apakah Ali Rustam dan kerajaan Melaka sudah buang tabiat kerana tidak lama kagi akan menjadi kerajaan pembangkang.? Pelik tapi benar?

Inikah orang yang kita nak lantik jadi Timbalan Presiden Umno?Utusan Meloya melaporkan hari ini bahawa pelakon terkenal Bollywood itu, merupakan antara penerima Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob ke-70, esok.Dengan penganugerahan darjah DMSM itu, Shah Rukh Khan akan bergelar Datuk. Mungkin agaknya Shah Rukh Khan banyak berjasa kerana menghiburkan rakyat negeri Melaka yang bermuram durja akibat kenaikan harga minyak dan barangan yang melampau sekarang.

Jelas sekali kerajaan negeri Melaka memang suka kepada perkara-perkara maksiat kerana itulah orang seperti Shah Rukh Khan disanjung tinggi dan diberi penghargaan. Fikirkan wahai rakyat Malaysia khasnya orang Melayu di Melaka yang begitu TOTOK dengan Umno.


SIAPA PEMIMPIN UMNO YANG BELANJA JUTAAN RINGGIT UNTUK MENANG PEMILIHAN? ~ Ref Malaysiakini


Kami mendapat maklumat bahawa salah seorang pemimpin Umno akan membelanjakan wang jutaan ringgit untuk memenangi jawatan yang ditandingi pada pemilihan Umno Mac 2009. Sebelum pemilihan itu wang ini digunakan untuk memastikan pemimpin itu mendapat pencalonan yang cukup bagi membolehkan beliau bertanding.

Wang sudah tentu akan diagih-agihkan kepada bahagian-bahagian untuk memastikan dirinya dicalonkan untuk jawatan tertentu. Teka apa jawatannya?Setakat ini saya tidak mahu mendedahkan identiti pemimpin tersebut, dari mana wang itu diperolehi, berapa jumlah sebenar dan kemana ia dibelanjakan.Persoalannya banyak betul duit pemimpin Umno tersebut, kaya sungguh dia ni, beliau ini saudagar balak atau saudagar intan belian.?

Saya tidak hairan kerana pemimpin-pemimpin Umno memang mempunyai wang yang banyak cuma dari mana mereka memperolehi wang itu hanya Allah dan mereka sendiri yang tahu secara terperinci.Amat malang jika sekiranya wang itu adalah wang rakyat. Kalau wang itu wang mereka sendiri, diperolehi secara sah dan halal mungkin tidak berapa kisah sangat.

Cuma kesalahan hanyalah kerana terlibat dengan politik wang bukan mencuri wang rakyat.Saya mengharapkan pihak Jawatankuasa Tatatertib dapat menyiasat kesahihan maklumat ini. Jawatankuasa tersebut mungkin tidak perlu menunggu laporan kerana sesuatu kesalahan itu mesti disiasat walaupun mungkin tiada laporan rasmi.

Tunggu pendedahan seterusnya dalam jangkamasa terdekat.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59