Friday, 12 September 2008

KJ PERTAHAN PAK MERTUA UNTUK SELAMATKAN DIRI ~ Ref Malaysiakini


Khairy Jamaluddin (KJ) adalah antara orang yang paling takut jika sekiranya Pak Mertua kesayangan beliau, Pak Lah tumbang pada pemilihan akan datang. Ini kerana masa depan politik beliau betul-betul bergantung kepada pak mertuanya. Tanpa Pak Mertuanya itu kita tahu di mana kedudukan KJ sekarang.

Beliau menang jawatan Naib Ketua Pemuda pada pemilihan lalu kerana tiada yang berani menentangnya kerana lawannya tahu jika mereka menentang KJ sudah pasti karier politik mereka malap malah mungkin terus padam. Oleh kerana itu mereka memberikan KJ kemenangan percuma.

Oleh sebab itulah KJ dilihat pergi kesana kemari sekarang untuk berkempen mempertahankan Pak Mertuanya dan dirinya juga. KJ masih mencari ilham masa yang sesuai untuk mengumumkan keputusan bertanding Ketua Pemuda. Mungkin KJ takut untuk berbuat demikian kerana kedudukan Pak Mertuanya juga terumbang-ambing akibat desakan kuat pihak akar umbi supaya Pak Mertuanya meletakkan jawatan.

Salah satu sebab Pak Mertuanya tidak meletakkan jawatan lebih awal adalah kerana untuk memberikan peluang kepada KJ mengukuhkan kedudukan dalam politik Umno sebelum Pak Mertua pencen dari jawatan Presiden Umno. Sebab itulah Pak Lah menunggu sehingga 2010 baru dan berundur.

Inilah masalahnya apabila kerajaan dan parti dibuat seperti milik sendiri macam harta pusaka sendiri sehinggakan rakyat merana dan menderita mereka tidak kisah yang penting aku mesti terus berkuasa. Inilah yang dikatakan mabuk kuasa.

Semalam KJ secara terang-terang menyarankan supaya perubahan dilakukan di peringkat pucuk pimpinan UMNO tidak akan menyelesaikan segala masalah yang berlaku dalam parti itu.

Sebaliknya, beliau menegaskan, perubahan pucuk pimpinan parti memerlukan pendekatan menyeluruh termasuk mengkaji bagaimana kaedah memenangi semula hati rakyat dan keseluruhan ahli parti komponen dalam Barisan Nasional (BN).

Maknanya KJ tidak mahu ada perubahan pada pucuk pimpinan parti sebab katanya perubahan tidak menyelesaikan masalah.

Apakah beliau tidak nampak betapa lemahnya Pak Mertuanya memerintah negara. KJ bukan tidak nampak, tetapi KJ takut dirinya ghaibul ghuyub bersama-sama dengan Pak Mertuanya kalau mertuanya itu pencen awal.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59