Monday, 8 September 2008

ALI RUSTAM ULAMA' BESAR MALAYSIA ~ Ref Malaysiakini


Orang Umno mempertikaikan kewibawaan Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Kata mereka siapa yang beri gelaran ulama' kepada beliau. Tuan Guru angkat diri sendiri jadi ulama' dan macam-macam lagi penghinaan dan tuduhan yang dilemparkan kepada Tuan Guru.

Saya pun hairan mengapa beriya-iya benar orang Umno ini marahkan Tok Guru digelar ulama'. Mengapa dengki sangat mereka dengan gelaran tersebut sedangkan mereka juga mempunyai ulama' besar seperti Ulama' tersohor Islam Hadhari dan juga pengasas ajaran Islam Hadhari Al Fadzil As-Syeikh Abdullah Ahmad Badawi yang juga terkenal di seluruh pelusuk negara kita.

Bukankah Ulama' Abdullah bijak dan tinggu ilmunya sehingga boleh bersalam dengan perempuan, pegang bahu Amoi, boleh pergi majlis tari-menari, konsert dan bermacam-macam lagi. Sudah tentu ilmu dan ijtihadnya tinggi sehingga boleh menghalalkan semua itu.

Jadi apa yang hendak dipelikkan jika ramai dari rakyat Malaysia malah seluruh dunia mengiktiraf bahawa Tuan Guru adalah ulama'.

Malah di negeri Melaka sendiri, kita ada ulama' yang tidak kurang hebatnya iaitu As-Syeikh Mohd Ali Rustam Al Ketami yang juga terkenal dengan kezuhudannya. Beliau juga sama hebat lebih kurang dengan Al Badawi sehingga Al Ketami boleh mengeluarkan fatwa bersalam dengan wanita bukan muslim tidak salah kerana tidak naik nafsu syahwat.

Jadi saya harap orang Umno lepas ini boleh angkat Al Badawi dan Al Ketami menjadi ulama' besar dan selepas ini kemungkinan mereka akan dipanggil untuk menyampaikan ceramah agama di seluruh dunia dan dijemput untuk membincangkan hukum hakam dan menyelesaikan masalah umat Islam seluruh dunia.

Nukilan : Syeikh Al Tehelli


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59