Saturday, 6 September 2008

16 SEPT KEMANA SELEPAS ITU? ~ Ref Malaysiakini


Bagi rakyat biasa, tarikh pembentukan Persekutuan Malaysia pada 16 Sepetember sudah lama dilupai, ia tidak pernah dikenang sebagaimana menyambut tarikh kemerdekaan 31 Ogos setiap tahun. Media arus perdana juga jarang menyorot tarikh penting itu, tiada juga berita mengenainya disiarkan sama ada dalam bentuk berita mahu pun dokomentari di televisyen bagi memperingati nostalgia 16 September itu.

Tiba-tiba kini tarikh 16 Sepetember menjadi sebutan semua apabila dipilih Ketua Umum KeADILan, Dato Seri Anwar Ibrahim sebagai tarikh ‘deadline’ pembentukan kerajaan Persekutuan Malaysia yang baru. Malah kerajaan negeri dibawah pemerintahan Pakatan Rakyat seperti Pulau Pinang dan Kelantan telah bersetuju untuk mengistiharkan tarikh tersbeut sebagai cuti umum dinegeri masing-masing, cadangan itu tidak dipersetujui oleh kerajaan Malaysia pimpinan Barisan Nasional – BN.

Menurut teorinya, pada tarikh itu, 30 orang ahli parlimen BN meninggalkan parti itu untuk menyertai gabungan baru Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat kini dianggotai KeADILan, DAP dan PAS. Gabungan ini mempunyai 82 ahli parlimen manakala BN mempunyai 140 kerusi didalam parlimen yang mempunyai 222 anggota itu. Dengan perhijrahan 30 ahli parlimen BN ke Pakatan Rakyat menjadikan kedudukan kerusi parlimen barubah kepada 112 Pakatan Rakyat dan BN 110, dengan kelebihan satu kerusi itu membolehkan kuasa pemerintahan bertukar tangan. BN menjadi pembangkang manakala Pakatan Rakyat menjadi pemerintah.

Andainya fenomena ini berlaku, maka berakhirlah pemerintahan Perikatan/BN selama 51 tahun penuh suka duka. Pakatan Rakyat menjanjikan perkongsian kuasa yang adil diantara kaum-kaum di Malaysia tanpa menjejaskan kontrak sosial yang telah diterima semua kaum sebelum ini. Bagi penulis, apa-apa status qua yang seperti Agama Rasmi, Bahasa Melayu, hak istemewa Orang Melayu/bumiputera dan sebagainya tidak wajar dipinda andainya Pakatan Rakyat Berkuasa. Begitu jugalah meminda penggunaan Bahawa Melayu pada nama jalan umpamanya tidak perlu ditambah dengan bahasa-bahasa lain ia adalah tidak perlu dan hanya suatu tindakan membazir yang ditentang selama ini.

Mengubah pana tanda nama jalan sepatutnya bukanlah keutamaan kepada Pakatan Rakyat, kerana perkara utama kita tidak bersetuju dengan BN bukanlah mengenai isu tersebut tetapi menyetuh isu yang lebih besar seperti ketidakadilan, salahgunakuasa dan sebagainya. Jika sekadar mengubah tanda jalan kampung, lebih baiklah tidak perlu menukar kerajaan kerana BN telah menggunakan Bahasa Kebangsaan dengan betul. Dan bahasa Malaysia telah difahami oleh semua rakyat Malaysia.

Sepanjang penulis mengikuti program Anwar, penulis dapati idea Anwar amat jelas memperjaungkan sebuah kerajaan yang adil, telus untuk semua kaum tanpa mengusik kontrak sosial sedia ada. Ertinya tiada apa yang berubah apabila Pakatan Rakyat berkuasa, yang berubah hanya pendekatan dalam menangani isu –isu rakyat, pengagihan kekayaan negara yang lebih adil, pembenterasan rasuah, salahguna kuasa, penyalahgunaan harta awam dan sebagainya. Anwar tidak menyebut langsung, Pakatan Rakyat akan mengubah secara drastik negara ini menjadi negara lebih sifat Malaysia, Malaysian ! atau lebih Islamik sifatnya atau lebih kebaratan!.

Ini bermakna Malaysia selepas 16 Sept akan ujud sebagaimana keujudanya hari ini tetapi dengan pendekatan pemerintahan yang lebih telus, tanpa rasuah dan salahguna kuasa serta tanpa seribu satu macam keburukan yang dilakukan Umno sepanjang 51 tahun pentadbiranya. Justeru kerana Anwar, beliau boleh mendamaikan PAS-DAP yang mempunyai dasar perjuangan berbeza, matlamat perjuangan berbeza. Perbezaan perjuangan PAS-DAP itu tentunya akan terus menjadi tercabar selepas berkuasa, Ia adalah cabaran kepada Anwar selepas pembentukan kerajaan Malaysia Baru nanti.

Namun sebelum itu, rakyat sedang memerhatikan apakah tindakan yang dibuat oleh dua kerajaan negeri, iaitu Kerjaan KeADILan di Selangor dan kerajaan DAP di Pulau Pinang, jika tersilap langkah harapan untuk Pakatan Rakyat akan musnah semuanya … ini sudah tentu berkaitan dengan survival Melayu dan Islam di kedua –dua negeri itu. Melayu sebagai penduduk majoriti sudah tentulah mereka tidak mahu melihat survival mereka terhakis dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat, Ini kerana undi yang diberi kepada Pakatan Rakyat adalah untuk menentang pembaziran, salahgunakuasa dan segala macam kebonrakan BN semata-mata, ia sudah tentu tidak akan mengizinkan perkara-perkara lain diubah sesuka hati!.

darigaunghati


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59