Wednesday, 13 August 2008

SOKONG KENYATAAN HADI, TIADA APA-APA MASALAH - Ref Malaysiakini


Tidak ada apa-apa masalah dengan kenyataan Presiden PAS yang disiarkan oleh media semalam yang bahawa PAS akan keluar Pakatan Rakyat jika Islam dipinggirkan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat yang bakal ditubuhkan pada 16 September ini.
Kenyataan itu bertepatan dengan perlembagaan PAS yang menyebutkan perjuangan Islam adalah asas perjuangan PAS, Al Qur'an dan Hadis menjadi sumber rujukan PAS.
Jadi sebenarnya PKR dan DAP tidak perlu takut dan runsing dengan perkembangan ini kerana PAS tidak pernah menukar prinsip perjuangannya. Kesudian PKR dan DAP bersahabat dengan PAS menunjukkan bahawa mereka menerima dasar PAS. Malah kerajaan negeri di Perak, Selangor dan Pulau Pinang kelihatan semakin utuh dan teguh walaupun ianya sebuah kerajaan campuran.
Malah sewajarnya pemimpin-pemimpin PKR dan DAP yang bukan beragama Islam tidak perlu runsing dengan Islam kerana dasar PAS itu sesuai untuk semua bangsa, agama dan tempat. Tidak pernah terdengar berlaku kacau bilau huru hara dan porak peranda berlaku di negeri-negeri yang diperintah PAS sebelum ini iaitu Kelantan dan Terengganu. PAS sentiasa bertolak ansur dan toleransi dalam semua tindak tanduknya. Sebab itulah apa juga masalah dan kekusutan boleh dibincang dan diselesaikan secara baik, bukannya dengan kekerasan dan dasar tutup pintu.
Dalam sejarah Tahaluff Siyasi (Kerjasama Politik) antara PAS dan rakan-rakannya tidak pernah walau sekalipun PAS mengkhianatinya. PAS sentiasa setia kepada janji dan persahabatan. Sebab itulah kenyataan Presiden PAS tersebut merupakan peringatan kepada PKR dan DAP agar mereka juga menghormati PAS sebagai salah sebuah Parti yang tertua dan terunggul di Malaysia.
Tidak ada gunanya masing-masing berkeras dan ego dengan pendirian masing-masing. Selagi pandangan dan prinsip sesebuah parti itu tidak bertentangan dengan undang-undang dan agama masing-masing maka ia boleh diteruskan. Sebab itulah PAS boleh berkawan dengan sesiapa pun selagi ianya tidak menjejaskan prinsip Islam yang universal dan sesuai untuk sebarang kaum dan tempat.

Sebab itu adalah bab Agama Islam, PAS tidak boleh berkompromi kerana PAS yakin bahawa Islam adalah sesuai untuk semua orang tidak kira orang bukan Islam atau orang Islam sendiri. Malah Islam memberikan kebebasan sepenuhnya kepada Orang Bukan Islam untuk menjadi rakyat di dalam negara Islam. Tidak ada masalah bagi seseorang rakyat yang baik untuk duduk di dalam negara Islam. Namun bagi rakyat yang jahat di mana mereka tinggal sekalipun mereka akan dihukum.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59