Monday, 11 August 2008

PMTG PAUH : LEBIH BAIK BN MENGAKU KALAH ~ Ref Malaysiakini


Dewan Pemuda PAS Bukit Katil (DPPBK)menggesa BN menarik diri dari bertanding menentang Anwar Ibrahim pada Pilihanraya Kecil (PRK) Permatang Pauh pada 26 Ogos ini.
DPPBK mengharapkan BN tidak meletakkan calonnya pada hari penamaan calon Sabtu depan, 16 Ogos demi untuk menyelamatkan maruah BN yang lebih parah jika mereka tewas secara bertanding dengan Pakatan Rakyat (PR) nanti.
Adalah lebih molek jika BN memberikan kemenangan percuma dari BN tewas dengan majoriti yang lebih besar nanti. Impaknya adalah lebih dari tewas tanpa bertanding.
BN boleh memberikan alasan untuk menjimatkan duit rakyat jika tidak mahu bertanding. Ini kerana jika ada pertandingan sudah tentu SPR terpaksa berbelanja besar untuk menguruskannya. Itu belum dikirakan kos pasukan Polis, Kementerian Pelajaran, RTM dan lain-lain Jabatan yang juga terpaksa bertugas mengendalikan pilihanraya secara langsung atau tidak langsung.
Malah kita juga tahu banyak sekali jentera kerajaan akan digunakan oleh parti tertentu pada setiap kali kempen pilihanraya. Antaranya jentera Kementerian Penerangan, Kementerian Pertanian dan Asas Tani, Kementerian Kesihatan dan lain-lain.
Begitu juga dengan menteri-menteri dan timbalan-timbalan menteri sudah tentu ada yang menggunakan kereta rasmi kerajaan untuk berkempen dan bergerak ke sana ke mari. Adakah kita yakin mereka-mereka ini akan menggunakan kereta sendiri tanpa menggunakan kereta kerajaan yang minyak, maintenance dan lain-lain di bayar dengan duit rakyat. Malah mungkin ada yang 'claim' elaun masing-masing sedangkan kerja berkempen adalah untuk parti bukan untuk rakyat.
Jadi untuk menyelamatkan duit rakyat dan untuk penjimatan DPPBK merayu BN supaya memberikan kemenangan percuma kepada Anwar. Apa salahnya sekali sekala BN melakukan sedemikian. Kalau bertanding pun BN tewas, duit habis, mata mengantuk, letih dan sebagainya.
Dr Mahathir pun tak yakin dengan kemampuan BN menentang Anwar. Beliau berpendapat Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai calon "istimewa" yang mampu menentang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh pada26 Ogos ini.
Menurut bekas Perdana Menteri itu, Penasihat PKR itu akan memenangi pilihanraya tersebut kerana ia merupakan kubu kuat beliau di samping BN juga sudah hilang kredibiliti setelah gagal menawan kawasan berkenaan pada beberapa pilihanraya umum lalu."Ketika ini, saya tidak nampak sesiapa (calon), tentunya dari BN. Anwar akan menang.
(Tapi) apa yang menarik ialah margin. Sama ada (undi) lebih besar dan lebih kecil dari apa yang beliau (Anwar) dapat pada masa lalu," katanya ketika ditanya mengenai pandangan beliau berhubung calon yang mampu menentang Anwar dalam pilihanraya tersebut. Sebelum itu, Dr Mahathir menyampaikan syarahan di forum bertajuk "Cabaran Melayu Masa Kini: Memperkasakan Melayu" anjuran Barisan Bertindak Akar Umbi Melayu Terengganu, di Kuala Terengganu hari ini.
Mengulas lanjut, beliau berkata jika Anwar memperolehi majoriti yang lebih besar, ia tidak bermakna bahawa bekas timbalan perdana menteri itu semakin popular dan mendapat sokongan rakyat. Sebaliknya, Bernama memetik bekas perdana menteri itu sebagai berkata ini menunjukkan bahawa BN khususnya Umno sudah semakin tidak diterima rakyat. "Jika majoriti undi yang diperolehi Anwar kurang...Umno boleh terus ke depan (untuk kembali mendapat sokongan rakyat)," katanya.
Calon bebas
Ditanya mengenai pandangan sesetengah pihak supaya beliau bertanding sebagai calon Bebas pada pilihanraya kecil itu, Dr Mahathir berkata: "Tak mungkin. Saya telah berundur pada 2003 dan saya telah kata saya tidak akan datang semula. Tetapi saya punya hak sebagai warga untuk membuat ulasan mengenai negara saya".
Beliau berkata jika terdapat calon Bebas bertanding dalam pilihanraya kecil itu, ia akan hanya memecahkan undi calon BN dan PKR. "Terpulang siapa (calon Bebas) yang bertanding. Kalau dia dari serpihan PAS, kemungkinan ia akan mengurangkan undi kepada Anwar...kalau dia bekas Umno, maka dia akan menambah kelebihan undi kepada Anwar. Tetapi tidak ada kemungkinan calon Bebas ini akan menang," katanya.
Dalam perkembangan lain, Dr Mahathir berpendapat Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan kekal sebagai presiden Umno walaupun Ketua Umno Bahagian Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menawarkan diri untuk merebut jawatan berkenaan pada pemilihan parti itu Disember ini.
"Ku Li (Tengku Razaleigh) harus menilai sokongan ahli. Saya dapati cuma di peringkat rendah (akar umbi) yang menyokongnya. (Sebaliknya) Pak Lah mendapat sokongan dari ketua-ketua bahagian Umno sehingga mereka tidak boleh buka mulut sama sekali. "Dulu mereka (ketua bahagian) yang pernah cabar Datuk Seri Abdullah, sekarang senyap...saya fikir susah (bagi Tengku Razaleigh untuk menang).

"(Bagaimanapun) dalam parti Pak Lah akan menang tetapi dalam pilihanraya, dia akan kalah," katanya.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59