Tuesday, 5 August 2008

ISU MUZAKARAH : UMNO TERSILAP LANGKAH ~ Ref Malaysiakini


Umno ternyata tersilap langkah apabila cuba menggunakan isu muzakarah PAS-Umno untuk menonjolkan dirinya sebagai juara Melayu-Islam. Namun taktik Umno pantas dihidu dan dicium oleh pemimpin PAS apabila membuat kenyataan tegas bahawa PAS sekali-kali tidak akan bergabung dengan Umno yang jijik, zalim, busuk dan korup.
Tindakan pemimpin PAS ini yang sepatutnya dibuat lebih awal akhirnya mematikan harapan Umno untuk meraih simpati dan sokongan orang Melayu.
Malah langkah Umno untuk bermuzakarah dengan PAS telah mendapat tentangan hebat dari rakan-rakan sebantalnya iaitu Gerakan, MCA dan MIC. Gerakan mula mempersoalkan kenapa Umno hanya ingin berbincang dalam soal Melayu dan Islam sahaja. Sedangkan masalah sebenar yang dihadapi sekarang ialah masalah negara, rakyat dan ekonomi yang menghantui semua lapisan masyarakat tanpa mengira agama, kaum dan ideologi politik.

Semalam, Naib Presiden Gerakan, Dr Teng Hock Nan mempersoalkan kenapa Umno berminat mengadakan dialog dengan PAS dan PKR berhubung isu Melayu dan Islam, sedangkan lebih penting parti utama dalam BN itu wajar berterus-terang dengan komponen BN dahulu.
Mengulas cadangan Datuk Seri Nazri Aziz untuk mengundang PKR dalam rundingan Umno-PAS, Dr Teng Hock Nan berkata menteri di Jabatan Perdana Menteri itu "tidak harus berpandangan singkat dengan hanya menumpukan agenda Melayu-Islam."
"Sebaliknya Umno, sebagai satu komponen utama BN, harus memberi masa, tenaga dan perhatiannya ke arah bekerja bersama-sama dengan komponen-komponen lain untuk mengukuhkan struktur dan peranan BN," kata Dr Teng dalam satu kenyataan dipetik dari Malaysiakini.
Jelas sekali Umno sudah tersilap langkah. Bukan sahaja Umno gagal memerangkap PAS untuk meraih sokongan Orang Melayu malah sekarang Umno kehilangan sokongan parti-parti komponen BN dan rakyat Bukan Melayu.


UMNO TAK MALU, TAWAR MUFTI JADI CALON - Ref Malaysiakini


Umno memang sebuah parti yang tidak bermaruah apabila menawarkan Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin untuk menjadi calon BN bagi Pilihanraya Kecil Permatang Pauh. Ini kerana Umno yang sememangnya tidak menghormati fatwa, nasihat dan pandangan mufti dalam hal-hal hukum hakam Islam tiba-tiba menawarkan Asri menjadi calonnya. Sedangkan nasihat dan pandangan Asri tentang mengalungkan bunga di Tugu Negara tidak diendahkan oleh Imam Besar Islam Hadhari, Abdullah Ahmad Badawi.
Pandangan dan nasihat Mufti diketepikan tetapi tiba-tiba hidung tak mancung pipi tersorong-sorong datang melutut kepada Asri meminta beliau menjadi calon. Mana maruah pemimpin Umno dalam hal ini.
Asri menulis di blognya bersama foto Imam Besar Islam Hadhari sedang meletakkan kalungan bunga. Dr Mohd Asri berkata:"Perbuatan mana-mana individu muslim sama ada pemimpin atau rakyat yang meletakkan kalungan bunga, tabik hormat dan bertafakur yang dilakukan untuk Tugu Negara adalah bercanggah dengan prinsip-prinsip akidah Islam yang anti kepada sebarang unsur keberhalaan.
"Perbuatan seperti itu seakan menjadikan tugu berkenaan berhala yang dihormati. Sekiranya pun pelakunya tidak mempunyai sebarang iktikad bahawa itu semua memberi manfaat dan mudarat, maka perbuatan itu adalah sia-sia dan bodoh. Ia tetap haram kerana meniru perbuatan musyrikin.
"Jika pelaku beriktikad itu memberikan kemanfaatan kepada keamanan, kedamaian ruh mereka yang telah meninggal dunia, maka itu adalah perbuatan syirik yang jelas. Akidah Islam menentang sebarang unsur keberhalaan.
"Pemimpin atau sesiapa sahaja yang terlibat dalam perbuatan ini hendaklah bertaubat kepada Allah dan kembali kepada akidah Islam yang sebenar."Khamis lepas, selepas perdana menteri, acara peletakan kalungan bunga disusuli panglima angkatan tentera Jeneral Tan Sri Abdul Aziz Zainal dan ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan. Dr Mohd Asri turut menyifatkan acara memperingati pahlawan di Tugu Negara sebagai tindakan untuk "mengalihkan pandangan" awam terhadap isu kebajikan keluarga-keluarga bekas tentera.
"Ia mengalihkan pandangan terhadap isu sebenar. Adakah dengan memberi penghormatan di Tugu Negara dapat membantu kaum keluarga pejuang kita? Adakah elaun, gaji, pertolongan terhadap ahli keluarga bekas pejuang terbela?" katanya hari ini.Beliau menjelaskan, perbuatan memberi hormat kepada Tugu Negara adalah haram mengikut fatwa kebangsaan dan fatwa Perlis."Sebab itu sewaktu Duli Yang Maha Mulia Raja Perlis menjadi Yang di-Pertuan Agong dulu, baginda tidak pernah berbuat demikian," katanya.
Diminta mengulas tentang jenis-jenis patung yang dibenarkan dalam Islam, beliau berkata, pada asalnya semua patung tidak dibenarkan tetapi terdapat perbezaan pendapat di kalangan ulama Islam.Namun, katanya, unsur membesar-besarkan patung tetap tidak dibenarkan.
Patung jika digunakan untuk tujuan perubatan, penyelidikan dan pendidikan adalah dibenarkan, katanya.Ditanya tentang penggunaan patung untuk tujuan kesenian, beliau berkata, Islam tidak menghalang kesenian, tetapi mestilah ada batasnya.
Patung tidak boleh membesarkan objek asalnya atau imej yang dipatungkan, tambah Mohd Asri.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59