Friday, 1 August 2008

UMNO CAWANGAN LEBIH CERDIK DARI PEMIMPIN ATASAN - Ref Malaysiakini


Mengapa pemimpin Umno pusat, bahagian dan sayap-sayapnya pemuda, wanita dan puteri begitu bang@#g jika dibandingkan dengan pemimpin dan ahli Umno Cawangan Kampung Tua dalam bahagian Langkawi.

Bukan apa Umno Kampung Tua lebih cerdik apabila dapat melihat dan membuat analisa bahawa Pak Lah gagal mengepalai Umno terutama pada Pilihanraya Umum lalu. Lantaran itu, cawangan tersebut mengusulkan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak bertanding jawatan presiden dalam pemilihan Umno Disember ini.

"Datuk Seri Abdullah perlu bertanggungjawab terhadap kekalahan tersebut...beliau perlu mengundurkan diri," kata ketua cawangan tersebut, Mansor Hashim."Kita mahu orang lain dan pada pandangan ahli-ahli cawangan, orang yang paling layak menjadi presiden parti ialah Najib dan timbalannya pula ialah Muhyiddin," katanya.

Keputusan tersebut, kata Mansor, dibuat oleh semua 41 ahli Umno cawangan Kampung Tua yang hadir dalam mesyuarat agungnya pada 26 Julai lalu.

Jelas sekali Mansor dan ahli-ahli cawangannya jauh lebih cerdik dari Ahli Majlis Tertinggi Umno yang masih mengamalkan 'Yes Man' semua Pak Lah buat betul belaka.

Mansor lebih cerdik dari Mat Taib, Rais Yatim, Khaled Nordin, Ali Rustam dan lain-lain rakan yang sewaktu dengan pemimpin tersebut.

Terbukti bahawa sekarang ini Umno dipimpin oleh pemimpin yang tidak cerdik dan hanya mementingkan perut dan bawah perut. Maka sudah sewajarnya ahli-ahli Umno meninggalkan Umno dan menyertai PAS atau PKR atau DAP.


KHAIRY JANGAN CAKAP BANYAK ~ Ref Malaysiakini


Semalam Khairy 'berbunyi' semula membuat komen tentang keputusan Wan Azizah melepaskan jawatannya sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh untuk memberi laluan kepada Anwar bertanding menggantikannya.
Khairy berkata, Anwar takut kalah sebab itu tidak berani untuk bertanding di Kulim-Bandar Baharu atau Bandar Tun Razak seperti yang digembar-gemburkan Anwar sebelum ini.

Khairy tidak perlulah cakap banyak. Anwar hendak bertanding di mana pun itu hak beliau. Bukankah Anwar memberi alasan bahawa kerusi Kulim Bandar Baharu belum tentu lagi bila akan diputuskan kosong kerana ia bergantung kepada keputusan mahkamah.
Khairy sendiri pun masih takut-takut untuk berterus terang samada ingin bertanding Ketua Pemuda atau mempertahankan jawatannya sekarang.
Semalam Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO itu berkata, rasa tidak yakin Anwar itu disebabkan beberapa isu yang melibatkan beliau akhir-akhir ini.

''Akhirnya Anwar memilih kawasan selamat untuk bertanding di kerusi Parlimen walaupun pada awalnya beliau pernah berkata tidak akan minta Presiden PKR, Wan Azizah Wan Ismail memberi laluan kepadanya.

''Selepas itu Anwar buat kenyataan kemungkinan besar bertanding di Bandar Tun Razak dan kemudiannya di Kulim,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

"Kalau betul Anwar diterima di seluruh negara, kenapa tidak menunaikan janji kepada rakyat Kulim untuk bertanding di sana?

"Ini mesti kerana Anwar tidak yakin dengan penerimaan rakyat terhadapnya terutama sekali dengan beberapa isu yang melibatkan beliau akhir-akhir ini," katanya.

Anwar hari ini mengumumkan untuk bertanding di kawasan Parlimen Permatang Pauh yang dikosongkan oleh isterinya, Wan Azizah berkuat kuasa serta-merta.

Wan Azizah merupakan Ahli Parlimen kerusi itu sejak Pilihan Raya Umum 1999 iaitu selepas setahun Anwar dipecat daripada parti dan kerajaan sebelum dihadapkan ke mahkamah.
Jelas Khairy, Anwar patut membuktikan dakwaannya bahawa beliau diterima di seluruh negara dengan bertanding di Kulim.

''Anwar kini tidak yakin dengan penerimaan rakyat terutama sekali dengan beberapa isu yang melibatkan beliau akhir- akhir ini,'' katanya.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59