Monday, 19 May 2008

BERITA GEMPAR : MAHATHIR UMUM KELUAR DARI UMNO


Mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan keluar dari Umno berkuatkuasa serta merta dan menggesa ahli-ahli Umno yang lain supaya turut berbuat demikian.

Ini merupakan sesuatu yang diluar dugaan kerana sebelum ini beliau boleh dikatakan tidak pernah menyuarakan hasrat untuk keluar dari Umno. Bagaimana tidak diketahui apa pendirian Ahli Parlimen Jerlun Mukhriz Mahathir dalam isu ini. Apakah beliau turur keluar dari Umno untuk menyahut seruan bapanya.

Mahathir diberitakan berkata, beliau bertindak keluar parti - yang diterajuinya selama 22 tahun sehingga 2003 - kerana tidak yakin dengan kepimpinan penggantinya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.
Dr Mahathir berkata, beliau akan hanya kembali semula ke parti tersebut apabila pucuk pimpinan ditukar.

Berucap dalam satu forum di Alor Sta pagi ini, Dr Mahathir juga menggesa kesemua menteri Umno, timbalan menteri dan semua peringkat pemimpin, supaya bersama dengannya keluar dari parti.

Bagaimanapun, beliau meminta mereka supaya jangan menyertai parti-parti yang lain.
"Tunggulah hingga Abdullah letak jawatan sebagai perdana menteri dan presidenparti, dan kita boleh kembali semula kepada Umno," katanya.

Dr Mahathir adalah perdana menteri Malaysia keempat dan memegang jawatan tersebut selama 22 dari tahun 1981 hingga 2003.

PM paling lama

Ini menjadi beliau perdana menteri Malaysia yang paling lama berkhidmat serta pemimpin yang paling lama berkuasa di Asia.

Dr Mahathir dilahirkan di Alor Star pada 20 Disember 1925. Beliau aktif dalam politik sejak 1954 melalui pembabitan dalam kempen anti-Malaysian Union.

Dr Mahathir menyertai Umno apabila parti itu ditubuhkan pada tahun berikutnya (1946). Dalam pilihanraya ketiga pada 1964, Dr Mahathir dipilih sebagai ahli Parlimen Kota Setar Selatan.

Bagaimanapun beliau gagal mempertahankan kerusi tersebut pada 1969 dan kalah dengan majoriti 989 kepada calon PAS, Haji Yusoff Rawa.Ekoran peristiwa berdarah pada 13 Mei 1969, Dr Mahathir dipecat dari jawatan ahli Majlis Tertinggi Umno pada 12 Julai tahun berkenaan selepas beliau mengedarkan secara terbuka suratnya kepada perdana menteri ketika itu, Tunku Abdul Rahman.

Dalam surat tersebut, Dr Mahathir mengkritik cara Tunku mengendalikan pentadbiran negara yang didakwa lebih menguntungkan rakyat keturunan Cina. Dr Mahathir kemudiannya dipecat dari parti pada 26 September 1969.Ketika itulah Dr Mahathir menulis bukunya yang bertajuk "The Malay Dilemma" di mana beliau cuba menjelaskan punca berlakunya peristiwa berdarah 13 Mei di Kuala Lumpur dan sebab-sebab mengapa orang Melayu ketinggalan di belakang dalam bidang ekonomi dalam negara mereka sendiri.

Dasar Ekonomi Baru

Buku tersebut diterbitkan pada 1970 dan terus diharamkan oleh kerajaan Tunku. Bagaimanapun, beberapa cadangan dalam buku tersebut telah digunakan oleh Tun Abdul Razak Hussein yang menggantikan Tunku sebagai perdana menteri, dalam pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang pada asanya untuk mengambil langkah ekonomi yang afirmatif bagi menangani jurang perbezaan ekonomi antara orang Melayu dan bukan Melayu.Pengharaman buku itu kemudiannya ditarik balik selepas Dr Mahathir menjadi perdana menteri pada 1981.

Beliau menyertai semula Umno pada 7 Mac 1972, dan dilantik sebagai Senator pada 1973. Dr Mahathir melepaskan jawatan senator pada 1974 untuk bertanding dalam pilihanraya umum dan menang tanpa bertanding di parlimen Kubang Pasu, dan seterusnya dilantik sebagai menteri pendidikan.

Pada 1975, beliau terpilih sebagai salah seorang naib presiden Umno. Tun Hussein Onn kemudiannya melantik Dr Mahathir sebagai timbalan perdana menteri pada 15 September 1978, dan dalam rombakan kabinet, turut melantik Dr Mahathir sebagai menteri perdagangan dan industri.Dr Mahathir menjadi perdana menteri pada 16 Julai 1981 selepas Tun Hussein Onn melepaskan jawatan perdana menteri atas sebab-sebab kesihatan.

Dr Mahathir menjadi perdana menteri yang pertama yang bukan dari keluarga bangsawan atau diraja.

Malaysiakini


DARI BLOG MUTALIGAT : SIAPA PEMBOHONG, MENTERI ATAU PEMIMPIN HINDRAF?


Siapa sebenarnya yang bercakap benar, siapa yang menipu (pelawok kata orang Kelantan). Pemimpin Hindraf P Waythamoorthy yang mendakwa pasportnya telah dibatalkan oleh kerajaan Islam Hadhari atau Menteri dalam Negeri yang menyatakan pasport P Waythar moorthy masih 'hidup'.SIAPA YANG BENAR, SIAPA YANG PEMBOHONG.???

Kalau P Waythamoorthy menipu, itu dikira salah juga, tetapi kalau SYED HAMID YANG BERBOHONG ini satu perkara besar kerana seorang menteri berbohong. Sudah tentu kreadibilitinya boleh dipersoalkan.Wahai SYED HAMID, Sila nyatakan perkara sebenar, kamu yang berbohong atau P Waythamoorthy.

Kalau kamu yang berbohong sila minta maaf kepada P Warthamoothy dan rakyat Malaysia dan kembalikan pasportnya. Jangan kamu nafikan Hak Asasi Manusia yang sepatutnya diterima oleh P Waythamoorthy.Namun di negara kita menteri berbohong sudah menjadi perkara biasa kerana Imam Besar Islam Hadhari pun memang suka berbohong.

Ingat lagikah kita bagaimana beliau secara bersahaja menipu rakyat Malaysia sehari sebelum pembubaran Parlimen dulu. Mana ada parlimen bubar katanya tetapi keesokannya beliau mengumumkan Parlimen dibubarkan.Memang menjadi resam Umno, kalau tidak pandai berbohong tidak boleh jadi pemimpin Umno dan BN.

BLOG : www.mutaligat.blogspot.com


CERAMAH YB UST NASARUDDIN MAT ISA DI BUKIT KATIL 21 MEI


Seluruh rakyat negeri Melaka di jemput untuk menghadiri ceramah umum Timbalan Presiden PAS, YB Ust Nasaruddin Mat Isa (Ahli Parlimen Bachok ) pada 21 Mei jam 9.00 malam di Perkarangan Pejabat PAS Kawasan Bukit Katil.

Turut berceramah bersama beliau pada malam itu ialah Ahli Parlimen Padang Serai, YB N Gobalakrishnan dan ADUN Bachang, Lim Jak Wong.

Di jangka ceramah ini akan memberikan impak yang besar kerana banyak isu-isu terkini yang melanda negara lebih-lebih selepas kemenangan besar Pakatan Rakyat pada PRU 12 lalu.

Kehadiran tuan-tuan dan puan-puan amat dialu-alukan.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59