Friday, 25 April 2008

BUKAN SUAMI SAHAJA KONTROVERSI, BINI PUN TURUT SAMA


Kalau dah Umno, Umno juga. Perangai Umno akan berjangkit dari suami kepada isteri dan kepada anak.

Ini yang berlaku kepada wang Badan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat Selangor yang di'kidnap' oleh isteri Bekas MB Selangor, Zaharah Kechik.

Media baru-baru ini melaporkan bahawa Wang kira-kira RM10 juta milik Badan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis),dipindahkan ke satu akaun lain.

Pengerusi badan itu Zaharah Kechik, yang juga isteri Dr Mohamad Khir Toyo, memanggil mesyuarat tergempar Balkis pada 11 Mac - tiga hari selepas pilihanraya umum ke-12 - untuk membubarkannya dan menutup akaunnya.

Namun bukan semudah itu perkara ini dapat dieksploitasi oleh Zaharah kerana kita ada undang-undang. Semuanya mesti dibuat mengikut undang-undang.

Hal ini akan diberitakan akan dibawa ADUN Kampung Tunku, Lau Weng San ke dalam perbahasan Sidang DUN Selangor.

Lau mempersoalkan cara bekas menteri besar itu menjelaskan isu tersebut."Saya berasa ganjil dan aneh apabila skandal yang melibatkan pemindahan dana itu ... dijawab dengan tanpa segan silu oleh Dr Mohamad Khir," katanya.

"Pemusykilan pertama, mengapakah pengerusi Balkis, Zaharah Kechik sendiri tidak menjelaskan perkara ini apabila ia dilaporkan sebagai berita muka pertama oleh akhbar harian bahasa Inggeris, The Sun?

"Lau, yang juga setiausaha DAP negeri, turut mempertikaikan jawaban Dr Mohamad Khir, juga wakil Sungai Panjang, bahawa pembubaran Baklis "sah di sisi undang-undang".

"Bagaimana Dr Mohamad Khir dapat mengatakan bahawa pembubaran Balkis adalah sah di sisi undang-undang apabila mesyuarat agung tergempar yang diadakan pada 11 Mac telah membuat keputusan ini sedangkan barisan exco Balkis pada hari itu seharusnya membincangkan pemindahan kuasa dan aset Balkis kepada barisan Exco yang baru?" katanya.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59