Tuesday, 15 April 2008

KASIHAN MAT TAIB.....BERBUIH-BUIH MULUT PERTAHAN IMAM HADHARI


Melalut-lalut dan berbuih-buih mulut Mat Tyson mempertahankan Imam Hadhari. Semuanya tidak diendahkan oleh Ahli Umno.

Semalam Mat Tyson meminta ahli dan pemimpin Umno disaran meniru disiplin ahli-ahli PAS sewaktu parti itu menerima kekalahan teruk di Terengganu dalam pilihanraya umum 2004.Ketua penerangan Umno, Tan Sri Muhammad Muhd Taib berkata ahli-ahli parti pembangkang itu tidak pernah mendesak presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang - yang juga menteri besar Terengganu waktu itu - berundur.

Beliau juga meminta Umno melihat parti-parti komponen BN yang tidak membuat desakan sedemikian walaupun mereka mengalami kekalahan yang lebih teruk daripada Umno. "Kita lihat MIC, MCA dan Gerakan senyap sahaja dalam isu keputusan pilihanraya umum. "Kita tengok PAS semasa parti itu menang hanya empat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, tiada ahli (PAS) yang menyuruh presiden PAS meletakkan jawatan.

"Orang Umno tidak melihat disiplin orang PAS dalam perkara ini," katanya selepas pertemuan perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan wakil-wakil rakyat dan senator BN di ibu negara hari ini.PAS kehilangan negeri itu, yang dimenanginya pada 1999, apabila berjaya menguasai hanya empat daripada 32 kerusi DUN. Dalam pilihanraya umum sebelum itu, PAS memperolehi rekod di luar jangkaan apabila menang di 28 kerusi.

Muhammad juga mendakwa Umno tidak mengamalkan budaya mendesak presiden parti meletakkan jawatan - mengulas suara-suara yang ingin Abdullah berundur segera susulan kekalahan BN yang tidak pernah berlaku dalam sejarah pilihanraya umum 8 Mac.

Lima negeri, termasuk Kelantan, jatuh ke tangan pembangkang dan BN juga gagal mempertahankan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat."Mendesak perdana menteri berundur segera bukan budaya Umno dan bukan budaya orang Melayu. Kita tidak tahu budaya dari mana," katanya.

"Kita perlu melihat kembali sejarah peralihan kuasa dalam Umno. Jika perkara ini (desak presiden berundur) berterusan, saya fikir ia akan menghancurkan parti." Beliau menambah, Umno menunjukkan prestasi baik dalam pilihanraya ke-12 tetapi parti-parti komponen lain - khususnya Gerakan, MCA dan MIC - yang kalah teruk.

"Prestasi Umno dalam pilihanraya baik. Cuma komponen BN yang gagal berprestasi. Kita lihat di Perak, Umno menang 28 kerusi DUN, MCA satu (kerusi) sahaja," katanya.Di Pulau Pinang, BN menang di 11 kerusi, semuanya calon Umno. Di Kedah, 14 kerusi BN dimenangi masing-masing satu MCA dan Gerakan, manakala selebihnya Umno.

Di Selangor, Umno menguasai 18 daripada 20 kerusi yang dimenangi BN.Empat negeri ini sekarang ditadbir Pakatan Rakyat.

Untuk pengetahuan Mike Tyson Presiden kami tak macam Presiden awak yang anak beranak kaya raya disebabkan penyalahgunaan kuasa. Sebab itu ahli Umno meluat dan minta Imam Hadhari letak jawatan.

Takkan itupun awak tak boleh fikir wahai Mike Tyson. Memang wajarlah awak jadi Menteri jaga Kemas dan PPRT.


'TAHI' HISHAMUDDIN MASIH MELEKAT DI MANA-MANA?


Satu lagi kes malang berlaku, nasib baik ianya tidak melibatkan kehilangan nyawa manusia kalau tidak siapa yang hendak bertanggungjawab dengan kehilangan nyawa tersebut.

Samy Vellu yang celupar sudah letak jawatan, namun Hishamuddin yang 'lembik' tetapi berlagak samseng menghunus keris masih bertakhta di 'singgahsana' Kementerian Pelajaran walaupun pelbagai kes yang melibatkan bangunan sekolah dan bangunan komputer sekolah.

Kegagalan demi kegagalan untuk memastikan keselamatan pelajar sekolah samada dari segi jenayah, pergaduhan, maksiat, bangunan runtuh dan sebagainay sedikitpun tidak memberi kesan kepada Imam Hadhari sebaliknya terus melantik "Ketua Puteri" Umno, Hishamuddin menjadi Menteri Pelajaran.

Kesemua projek-projek yang menggunakan kaedah Perundingan Pengurusan Projek (Projek Management Consultant, PMC) di bawah Rancangan Malaysia Ke-8 (RMK-8) di Terengganu tidak selamat.

Ini kerana, bangunan sekolah dan dewan di bawah kendalian PMC merupakan projek 'mee segera' khusus diberikan kepada kontraktor-kontraktor yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dengan pemimpin Umno Terengganu ketika negeri ini diperintah oleh kerajaan PAS.
Kerajaan pusat ketika itu di bawah kepimpinan mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir bertindak merampas hak Terengganu mendapat royalti Petroleum semata-mata kerana PAS memerintah tahun 1999 hingga 2004.

Peruntukan dana khas (wang ehsan) yang diambil dari hasil royalti itu disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) melalui Umno negeri bagi menguruskan kesemua projek-projek pembangunan termasuk pembinaan sekolah, dewan dan pagar di Terengganu.
Kini, berpuluh-puluh buah sekolah dan dewan di bawah kendalian PMC tanpa pemantauan Jabatan Kerja Raya (JKR) dianggap tidak selamat serta mengancam keselamatan nyawa ribuan para pelajarnya.

Kes terbaru, Sabtu lalu sebuah Dewan Serbaguna bernilai lebih RM2 juta di Sekolah Menengah Kebangsaan Wakaf Tapai, Marang yang siap dibina tidak sampai empat tahun ranap secara tiba-tiba pada jam 8.30 malam.

Bangunan dewan tersebut siap dibina tahun 2004 dan mula digunakan pada tahun 2005 itu dipercayai mempunyai kaitan dengan pemimpin Umno Terengganu.
Sumber Harakah memaklumkan runtuhan itu dipercayai akibat struktur pada kekuda sendi bumbungnya tidak kukuh serta menyebabkan ianya tidak mampu menampung berat atap genting berkenaan.

Berikutan itu, satu notis penutupan dikeluarkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) terhadap semua bangunan sekolah dan dewan yang dikendalikan oleh PMC serta merta selama satu bulan.

Tinjauan Harakah menemui ibu bapa serta orang ramai mengenai isu tersebut yang melahirkan rasa bimbang terhadap keselamatan nyawa anak-anak mereka.
Abdullah Said, 55, dari Kampung Wakaf Tapai terkejut dengan tragedi keruntuhan dewan serbaguna SMK Wakaf Tapai itu.

Katanya, bimbang kerana waktu itu para pelajar sekolah berkenaan sedang mengikuti kem selama tiga hari termasuk anaknya.

"Alhamdulillah, syukur anak saya dan semua pelajar terselamat dalam kejadian bumbung dewan runtuh Sabtu lalu.

"Apa akan terjadi jika waktu itu semua pelajar berada dalam dewan dan bumbung itu runtuh menimpa mereka," ujarnya.
Menurutnya, ketika kejadian tidak berlaku ribut atau angin kencang yang boleh menyebabkan bangunan itu runtuh.

Sementara itu, Aminah Yasin, 48, mahukan agar pihak berwajib segera menyiasat punca kejadian yang membahayakan nyawa para pelajar serta mendakwa pihak kontraktor tersebut.
"Kami (ibu bapa) mahu kerajaan siasat segera dan dakwa pihak kontraktor yang buat dewan itu kerana telah membahayakan nyawa anak-anak kami," ujarnya.

Katanya, pihak kontraktor hanya fikir untung tanpa memikirkan tahap serta mutu keselamatan bangunan yang dibina itu.

Dalam pada itu, Azman Razak, 43, dari Bukit Sawa yakin berlaku menyelewengan tertentu yang menjadi punca struktur bangunan tidak kukuh.

Katanya, kajian perlu dilakukan terhadap mutu serta bahan yang digunakan mengikut piawaian JKR atau hanya keuntungan pihak kontraktor.

"Kami mahukan siasatan terperinci dengan mutu bahan binaan yang digunakan dan saya yakin tentu ada penyelewengan di pihak kontraktor atau di peringkat PMC itu," ujarnya.
Sebelum ini, katanya pernah berlaku kejadian yang sama melibatkan keruntuhan bangunan makmal komputer di beberapa buah sekolah di Terengganu.

Ketika kejadian, sebahagian pelajar tingkatan empat dan lima sekolah berkenaan sedang mengikuti kem selama tiga hari yang diadakan di sekolah tersebut namun mereka terselamat kerana pada waktu itu para pelajar terbabit berada di kelas masing-masing.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abdul Rahman mengesahkan dewan SMK Wakaf Tapai itu dibina menggunakan kaedah PMC.

"Saya telah minta pihak JPNT mengenal pasti setiap sekolah di negeri ini yang terlibat dengan pembinaan PMC kerana projek PMC tidak dipantau oleh Jabatan Kerja Raya Negeri (JKR).
"Dewan ini (SMK Wakaf Tapai) antara yang disenaraikan dibina menggunakan kaedah PMC," jelasnya pada sidang media di pejabatnya, semalam.

Sebelum ini, Harakah pernah melaporkan tentang keretakan pada bangunan dewan berkenaan tahun lalu tetapi tidak mendapat perhatian pihak berwajib bagi mengatasi masalah tersebut.


PAKATAN RAKYAT MAKIN HAMPIR PERINTAH MALAYSIA


Pakatan Rakyat (PR) semakin yakin untuk merampas tampuk pemerintahan Malaysia dari BN (Bee End). Keyakinan ini sekali lagi ditegaskan oleh Ketua Umum Parti KeADILan Rakyat (PKR) Anwar Ibrahim pada majlis ceramah perdana sempenan program memperingati Black 14 di Kelab Sultan Sulaiman di Kampung Baru malam tadi.

Perhimpunan yang dihadiri oleh 20,000 orang pejuang reformasi dan rakyat itu mendapat sambutan diluar dugaan walaupun Polis memberi amaran bahawa ianya tiada permit.

Anwar menegaskan bahawa Tsunami kedua akan berlaku selepas Tsunami pertama pada 8 Mac lalu. Tsunami kedua ini ialah gelombang besar yang bakal menyaksikan penghijrahan beramai-ramai Ahli-ahli Parlimen BN menyertai PR.

Selepas itu kerajaan pusat akan bertukar tangan dari BN kepada PR.

PR pada pilihanraya umum lalu memenangi 82 kerusi Parlimen dan menafikan majoriti 2/3 BN serta menawan 4 buah negeri selain dari mempertahankan Kelantan. Kuala Lumpur juga berjaya di tawan apabila semua kerusi parlimen dimenangi PR kecuali Setiawangsa.

Dalam ceramahnya itu, Anwar meminta semua untuk menunggu dua minggu dari tarikh hari ini untuk mengetahui sama ada beliau akan bertanding dalam pilihan raya kecil atau tidak.

Pada pilihan raya umum yang lalu, Anwar tidak dapat bertanding akibat larangan berpolitik namun, beliau dapat berkempen untuk calon-calon yang bertanding.

Sementara itu, dalam sidang media selepas perhimpunan tersebut, Anwar tidak menjangkakan seramai itu yang hadir kerana pada jangkaan awal pihak penganjur hanya menjangkakan sekitar 10,000 sahaja.

Namun, kehadiran orang ramai sememangnya luar biasa apatah lagi diadakan di luar musim cuti serta di waktu malam pula.

Dalam perhimpunan tersebut, juga kelihatan pelbagai media yang terdiri di kalangan tempatan mahupun luar negeri.

Ketika Harakahdaily membuat tinjauan, seorang peserta yang hadir dalam perhimpunan malam tadi menjelaskan bahawa, inilah kali pertama beliau dapat mendengar ucapan Anwar secara dekat.

Sulaiman Murad, 43, yang bertugas di sebuah agensi kerajaan menjelaskan, ucapan yang didengarnya pada malam itu mengingatkannya pada zaman reformasi.

"Himpunan sebegini ramai, walaupun tidak setanding di zaman reformasi tetapi sekurangnya ia menimbulkan kesan dan memberikan ingatan pada kita tentang peristiwa ketika itu. Siapa kata 'faktor Anwar' tiada. Pilihan raya lalu sudah cukup untuk membuktikannya,"jelasnya sambil memberitahu bahawa beliau hadir bersama rakan-rakan sepejabatnya.

"Tapi saya agak kecewa dengan tindakan pihak berkuasa. Mengapa halang Anwar dari teruskan ucapan. Kami (rakyat) mahu mendengar apa yang ingin disampaikan. BUkankah ini adalah premis persendirian.

"Pihak polis tiada kuasa dan hak.Mana perginya profesionalisme pihak polis yang sering dilaungkan?"tegas Suraya Ahmad, 27, yang turut sama berada di lokasi perhimpunan.
Menurutnya, pihak polis sepatutnya profesional. Perlu memahami dan sedar situasi politik ketika ini tidak sama. Rakyat mula sedar dalam perkembangan yang berlaku terhadapat arus politik negara.

Tambahnya, apakah pihak berkuasa bersekongkol dengan pemerintah dan pemerintah pula masih tidak serik dengan penangan yang diterima mereka daripada rakyat dalam pilihan raya lalu?

Dalam pada itu, sebelum ini Ketua polis Kuala Lumpur Dato' Muhammad Sabtu Osman berkata pihak KeADILan tidak memohon permit untuk perhimpunan tersebut.

Menurutnya, walaupun perhimpunan itu dibuat di tempat persendirian, polis tetap akan mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengadakan rondaan dan kawalan lalu lintas di sekitar kawasan itu.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59