Thursday, 3 April 2008

BERANIKAH KHAIRY BERLAWAN SECARA ANAK JANTAN


Hishammuddin Hussein tidak akan mempertahankan jawatannya sebagai ketua Pemuda Umno dalam pemilihan agung parti itu Disember ini.

"Saya membuat keputusan awal supaya mereka yang berminat boleh bergerak ke depan (untk jawatan ini)," katanya, mengumumkan perkara itu dalam satu sidang akhbar di Putrajaya tengah hari ini.

"Bagaimanapun saya tetap menjadi ketua Pemuda sehingga 14 Disember ini (menjelang pemilihan ketua baru). "Dalam tempoh itu saya akan terus memimpin, memantau dan membimbing pergerakan itu."Saya melepaskan jawatan ini bukan kerana tekanan tetapi bergerak untuk melakukan reformasi dalam parti.

"Tambahnya, pengumuman awal untuk tidak bertanding lagi dibuat bagi memudahkan persiapan kempen mereka yang berminat.Keputusan melepaskan jawatan itu - yang dipegangnya sejak lapan tahun lepas - akan membuka ruang persaingan sengit kepada muka-muka baru yang berminat, antaranya ahli Majlis Tertinggi (MT) Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo dan naib ketua pergerakan itu Khairy Jamaluddin.

Persoalannya sekarang beranikan Khairy Jamaluddin berlawan secara anak jantan dengan calon-calon lain seperti Khir Toyo, Mukhriz Mahathir dan lain-lain. Namun di dalam Umno yang penting seseorang calon itu mesti banyak duit.

Politik rasuah sudah tentu dapat memenangkan seseorang samada rasuah dengan wang, gelaran atau janji-janji manis.

Hishammuddin mengotakan janjinya selepas dipilih semula pada 2004 bahawa beliau berminat memegang jawatan tersebut untuk sepenggal sahaja.Pemilihan Umno, yang sepatutnya diadakan tahun lepas, bermula antara 16-20 Disember. Ia bermula dengan mesyuarat perwakilan Umno peringkat cawangan antara 17 Julai hingga 24 Ogos, dan mesyuarat peringkat bahagian pada dari 9 Oktober hingga 9 November.

Hishammuddin bagaimanapun enggan menjelaskan jawatan baru yang akan ditandinginya. "Saya tidak boleh menyatakan jawatan (lebih tinggi) yang akan saya tandingi dalam pemilihan ini.

Dalam tradisi Umno, tidak semestinya ketua Pemuda akan bertanding naib presiden," katanya, yang juga Menteri Pelajaran, di kementeriannya.Kekosongan jawatan itu juga mungkin memberi peluang kepada calon-calon lain, antaranya exco Pemuda, Datuk Mukhriz Mahathir. Kelmarin beliau enggan mengulas sama ada akan bertanding jawatan teratas pergerakan itu, sebaliknya berkata beliau menunggu keputusan Hishammuddin dahulu sebelum membuat keputusan.

Beliau menjadi ketua Pemuda Umno tanpa bertanding sejak 2000 selepas mengambil alih jawatan tersebut daripada Datuk Ahmad Zahid Hamidi dua tahun sebelumnya. Pada 1998, pergerakan itu mengalami perpecahan teruk susulan pemecatan timbalan perdana menteri, dan juga timbalan presiden Umno, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Walaupun Khairy belum menyatakan sebarang keputusan, Dr Mohd Khir telah mengumumkan kesediaannya bertanding jawatan itu awal minggu ini.Bekas menteri besar Selangor itu, yang melepaskan jawatan sebagai ketua badan perhubungan Umno negeri, dijangka bertembung dengan "musuh tradisinya" Khairy - walau menantu Perdana Menteri ini diuar-uarkan mula mengambil langkah berundur susulan ketewasan besar BN pada pilihanraya umum 8 Mac.

Dihubungi Malaysiakini selepas pengumuman Hishammuddin, Dr Mohd Khir berkata beliau sedang mengumpul maklum balas daripada Pemuda di bahagian-bahagian. Keputusan muktamad untuk bertanding ketua Pemuda, katanya, akan diumumkan tidak lama lagi.


ANAK PENEROKA TERUS DIANAK TIRIKAN


Anak-anak Felda generasi kedua, yang jumlahnya kini lebih 500,000 orang, rata-rata kecewa kerana janji kerajaan-kerajaan negeri sejak 20 tahun lalu, untuk memberi mereka tempat tinggal dan tanah, masih belum ditunaikan hingga hari ini.

Sehubungan itu, Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) meminta semua kerajaan negeri terbabit supaya menunaikan janji tersebut bagi menyelesaikan masalah tanah dan rumah yang dihadapi oleh anak-anak Felda generasi kedua di seluruh negara."Kita kecewa panggilan 'anak emas' diberikan kepada warga Felda sedangkan selama ini, kebajikan kami sebagai anak generasi kedua kurang diberikan perhatian," kata presiden Mazlan Aliman hari ini.

ANAK ditubuhkan November tahun lalu dan kini mempunyai 2,000 ahli. Terdapat 323 tanah rancangan Felda di seluruh negara dengan Pahang, Johor dan Negeri Sembilan mempunyai keluasan tanah dan bilangan penduduk tanah rancangan Felda yang terbesar.

Agensi berita Bernama memetik Mazlan sebagai berkata, persatuan itu telah mengumpul nama 267 anak peneroka generasi kedua di bawah kempen Permohonan Tanah Kosong Felda.Dari jumlah tersebut, katanya, 117 permohonan telah dihantar kepada pengarah besar Felda Datuk Ahmad Turmizi Alias dengan salinan kepada timbalan perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau juga berkata ANAK menjangkakan lebih 3,000 permohonan tanah lagi akan dihantar kepada Ahmad Turmizi dalam tempoh tiga bulan akan datang.

"Di bawah Akta Tanah Felda 1960 yang memberikan hak kepada Felda sebagai ejen pengurusan tanah, anak-anak Felda generasi kedua boleh diberikan tanah yang belum diteroka untuk diusahakan dan dijadikan tapak rumah.

"Kita juga telah meminta Felda untuk mengukur tanah yang belum diteroka itu untuk diberikan kepada generasi kedua yang berminat tetapi sehingga ini tiada langkah diambil," kata Mazlan.


MUKA TAK TAHU MALU


Imam Hadhari semalam menafikan spekulasi yang beliau akan meletak jawatan sebagai Perdana Menteri.

Abdullah mengulangi pendiriannya yang beliau tidak akan lari daripada tanggungjawabnya sebagai Perdana Menteri. "Saya masih di sini. Saya masih di sini. Saya masih di sini. Mereka semua membuat spekulasi. Saya larilah. Saya letak jawatan. Kenapa perlu saya letak jawatan.

"Kerajaan saya mendapat majoriti besar (walaupun) bukan dua pertiga tetapi amat kukuh...itulah sokongan yang diterima. Takkan saya nak lari, tinggal saya punya tanggungjawab," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas mengadakan pertemuan empat mata dengan Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said di pejabatnya di Putrajaya.

Dia betul-betul pemimpin yang tidak tahu malu. Atau mungkin dia masih tertidur dan leka diulik mimpi atau masih mengigau.

Selepas pilihanraya umum 8 Mac, Abdullah berdepan dengan tekanan hebat, khususnya daripada kalangan ahli Umno, ekoran prestasi paling buruk BN sejak kemerdekaan.BN kembali berkuasa dengan memenangi 140 daripada 222 kerusi parlimen tetapi hilang penguasaan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat.

BN juga kehilangan empat negeri kepada barisan pembangkang - PKR, PAS dan DAP - di Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor. Kedah, Perak dan Selangor merupakan kubu kuat Umno, tetapi menyaksi ramai calon Umno, termasuk menteri, yang tewas.Manakala kerajaan PAS Kelantan pula berjaya mengekalkan pentadbirannya di negeri itu dengan tambahan kerusi Dewan Undangan Negeri.

Umno sendiri kehilangan 31 kerusi parlimen apabila memenangi 78 kerusi daripada 109 yang dimenangi parti tunggak BN itu pada 2004.

Mansuh kuota

Keputusan luar jangka itu mendorong pelbagai pihak dalam Umno mendesak perubahan besar-besaran dilakukan pada barisan kepemimpinannya, termasuk memansuhkan kuota pencalonan bagi memudahkan jawatan tertinggi parti ditandingi.Mengikut kuota tersebut, calon presiden memerlukan 30 peratus atau 58 pencalonan dari bahagian, timbalan presiden (20% atau 38 pencalonan),

Majlis Tertinggi (10% atau 19 pencalonan) manakala kerusi MT pula memerlukan 5 peratus atau 10 pencalonan.Di samping itu, bekas naib presiden Umno Tengku Razaleigh Hamzah juga menyatakan kesediaannya untuk mencabar Abdullah bagi jawatan presiden dalam perhimpunan Umno pada 16 hingga 20 Disember depan.

Tengku Razaleigh juga menghantar surat kepada kesemua bahagian Umno di seluruh negara, supaya mendesak pucuk pimpinan parti mengadakan perhimpunan agung tergempar untuk membincang kekalahan Umno dalam pilihanraya umum lalu.Mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad - dan anaknya yang juga exco Pemuda, Mukhriz - mendesak Abdullah meletakkan jawatan. Terbaru, kedua-duanya mengulangi desakan itu di majlis diskusi hala tuju Umno di Petaling Jaya semalam.

Tidak adil

Sementara itu Pengampu No.1 di Malaysia, Mike Tyson (Mat Taib) tidak habis-habis mengampu lantaran janji Imam Hadhari untuk memberikan jawatan menteri kepadanya ditunaikan.

Ketua penerangan Umno yang pernah melarikan anak Sultan itu berkata, bukan sahaja tidak adil untuk meminta Abdullah meletakkan jawatan, tetapi juga untuk menyalahkan beliau sepenuhnya bagi prestasi paling buruk BN."Amat tidak adil untuk berulang kali meminta perdana menteri meletakkan jawatan. BN telah menang dengan majoriti besar.

"Kita telah memenangi 140 kerusi dalam parlimen berbanding 82 (kerusi) oleh pembangkang. Sebagai perbandingan, kita hanya kurang lapan kerusi bagi (mendapat) majoriti dua pertiga," kata beliau, yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, di Putrajaya petang tadi.

"Jika perdana menteri punca kekalahan kita, oleh itu kita sepatutnya hilang seluruh negara kepada pembangkang.

"Kita kalah kerana terdapat banyak faktor penyumbang lain seperti penggunaan blog dan laman web untuk menghentam BN," katanya.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59