Monday, 31 March 2008

Sekat Umno dengar Dr Mahathir, Khir?


Penganjur forum untuk menilai ketewasan teruk Umno dan BN dalam pilihanraya umum 8 Mac mendakwa ketua penerangan Tan Sri Muhammad Muhd Taib melarang pemimpin dan wakil rakyat parti itu menyertainya. Forum bertajuk 'Umno Pasca Pilihanraya ke-12: Satu Penilaian', anjuran sekumpulan penyokong Umno MyKmu.net, disertai oleh mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Mohd Khir Toyo. Exco Pemuda Umno Datuk Mukhriz Mahathir dan ketua penerangan Johor Datuk Dr Mohd Fuad Zarkashi turut diundang sebagai pembicara di majlis itu yang dijadual di sebuah hotel di Petaling Jaya, esok.

Di laman webnya, MyKmu.net mendakwa Muhammad yang juga ketua baru badan perhubungan Umno Selangor memberi amaran kepada wakil rakyat negeri itu dalam satu pertemuan semalam.Susulan larangan itu, lapor laman web semalam, "sehingga kini kami belum dapat pengesahan sama ada ahli panel forum Dr. Khir akan hadir atau tidak. "Memandangkan Dr. Khir merupakan wakil rakyat BN dan ketua bahagian Umno, penganjur masih tertanya-tanya keadaan ini sungguhpun beliau sudah mengesahkan penyertaan sebelum ini."Ia juga mendakwa, Muhammad turut menghubungi ketua-ketua bahagian di Selangor agar tidak menghadiri majlis yang bermula jam 9 pagi itu.

Bagaimanapun sewaktu dihubungi Malaysiakini hari ini, Dr Mohd Khir menyatakan kesediaannya untuk menyertai forum tersebut.Ditanya tentang sebaran mesej SMS kepada penyokong Umno agar menghindar program itu, beliau berkata Umno masih lagi dibelenggu cara lama mengawal pemikiran ahli-ahli.Ketua pemuda bahagian Umno Petaling Jaya Utara berkata, beliau menerima mesej SMS yang melarang menyertai forum itu tetapi menafikan ia datangnya daripada Muhammad.

SMS itu juga tidak jelas sama ada datang daripada penyokong senator itu, tambah Azli Saad. Menurut notis di laman web itu, pendaftaran telah ditutup tetapi mereka yang berminat mengikuti ucapan pemimpin-pemimpin itu boleh menonton televisyen litar tertutup di lobi hotel.

Msiakini


UMNO SEMAKIN BERGASAK SESAMA SENDIRI


Selepas bekas menteri kewangan Tengku Razaleigh Hamzah menyatakan hasratnya bertanding jawatan presiden, kini bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo pula mengesahkan kesediaannya untuk bertanding jawatan ketua Pemuda Umno. Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Dr Mohd Khir berkata, beliau sedia bertanding jawatan tersebut dalam pemilihan Umno yang dijadual 16-20 Disember ini.

Katanya, hasratnya itu berdasarkan sokongan akar umbi yang mahukan beliau bertanding jawatan berkenaan. Mohd Khir berkata, jawatan itu ini tidak memerlukan had umur dan mereka yang mendapat pencalonan boleh bertanding."Had umur (40 tahun) hanya dikenakan bagi jawatan naib ketua Pemuda dan jawatan-jawatan di bawahnya," tambahnya.

Dr Mohd Khir berkata, beliau tidak akan bertanding mempertahan kan jawatan Majlis Tertinggi, jika beliau mengambil keputusan bertanding jawatan ketua Pemuda Umno. Jawatan itu kini disandang Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, tanpa bertanding sejak tahun 2000.

Tawaran Dr Mohd Khir dianggap sebagai perkembangan yang cukup menarik kerana ia mungkin menyaksikan pertembungan dengan menantu perdana menteri dan juga naib ketua pergerakan itu, Khairy Jamaluddin.

Sebelum ini, selepas dipilih semula tanpa bertanding pada 2004, Hishammuddin telah dilaporkan berkata bahawa beliau akan memegang jawatan tersebut untuk satu penggal sahaja.Sambutan menggalakkanSelepas itu, beliau akan menyerahkan jawatan tersebut kepada Khairy.Sekiranya Hishammuddin tidak mahu melepaskan jawatan tersebut, maka beliau akan berdepan dengan cabaran Dr Mohd Khir.

Sebelum pemilihan Umno 2004, nama Dr Mohd Khir disebut-sebut akan dicalonkan untuk bertanding jawatan ketua Pemuda Umno.Bagaimanapun, ia tidak menjadi kenyataan. Sebaliknya Dr Mohd Khir bertanding kerusi MT dan menang dengan undi terbanyak.Ketika itu, beliau merupakan pengerusi badan perhubungan Umno Selangor.

Selepas kekalahan BN Selangor dalam pilihanraya umum 8 Mac, beliau telah melepaskan jawatan tersebut dan ia kini disandang oleh Tan Sri Muhammad Muhd Taib.Menurut Dr Mohd Khir berkata, daripada tinjauan yang dibuat, hasratnya itu mendapat sambutan menggalakkan di kalangan ahli pergerakan tersebut


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59